Εκκλησία

Σάλος από ντοκιμαντέρ του Amazon: «Ο Χριστός ήταν Έλληνας»! (BINTEO)



Όπως είναι φυσικό ένα τέτοιο ντοκιμαντέρ που αμφισβητεί την ουσία του Χριστιανισμού δέχθηκε ισχυρές επικρίσεις.

Μία θεωρία που και στο παρελθόν έχει προκαλέσει αντιδράσεις παρουσιάστηκε σε ντοκιμαντέρ του Amazon και σύμφωνα με αυτήν, ο Χριστός ήταν ένας Έλληνας φιλόσοφος από την Μικρά Ασία!

Σύμφωνα με την βρετανική DailyMail, το ντοκιμαντέρ με τίτλο Bible Conspiracies, δηλαδή, Συνωμοσίες στην Βίβλο, έρχεται να «αποκαλύψει» πως τα θαύματα που έκανε ο Ιησούς ήταν θαύματα που έκανε ένας Έλληνας φιλόσοφος, ο Απολλώνιος ο Τυανεύς.

Σύμφωνα με το συνωμοσιολογικό ντοκιμαντέρ υπάρχουν συναρπαστικές ομοιότητες μεταξύ του Απολλώνιου και του Χριστού σε σημείο που όπως αναφέρει η DailyMail, μπορεί να υπάρξει και ταύτιση των δύο προσώπων. Το ντοκιμαντέρ δεν αμφισβητεί την ιστορικότητα του προσώπου του Ιησού, ωστόσο υποστηρίζει πως ο άνθρωπος που παρουσιάζεται στην Καινή Διαθήκη ως «ο Υιός του Θεού» ήταν κατά βάση ο Απολλώνιος και όχι ο Ιησούς.


Ο Ιησούς Χριστός

Και οι δύο ήταν κήρυκες, έκαναν θαύματα τον πρώτο αιώνα μετά Χριστόν και απεικονίζονταν με παρόμοια γενειοφόρο μορφή. Το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να εξηγήσει ότι ο Απολλώνιος, ο οποίος γεννήθηκε τα 3 ή 4 μ.Χ. έγινε σταδιακά εξέχουσα προσωπικότητα της εποχής χάρις στα θαύματα που έκανε τα οποία ομοίαζαν με αυτά του Χριστού.

«Ήταν Πυθαγόρειος, δεν έτρωγε κρέας και απαρνήθηκε το κρασί και τις γυναίκες. Δεν φορούσε παπούτσια και είχε μακριά μαλλιά και γένια», αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ.


Ο Απολλώνιος ο Τυανεύς

Με τα θαύματα να συσσωρεύονται, ο Απολλώνιος σταδιακά απέκτησε φήμη και οπαδούς, αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ και αποκαλύπτεται ότι αποκατέστησε τη ζωή στους νεκρούς και μίλησε για πράγματα πέρα από την ανθρώπινη έκταση.

«Και, σε αντίθεση με τον Ιησού, υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Απολλώνιος υπήρξε πράγματι» σημειώνει πάντα ο αφηγητής.

Όπως είναι φυσικό ένα τέτοιο ντοκιμαντέρ που αμφισβητεί την ουσία του Χριστιανισμού δέχθηκε ισχυρές επικρίσεις. «Δεν αποκαλύπτεται καμμία συνωμοσία και το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να αμφισβητείται η ίδια η Καινή Διαθήκη με δήθεν συνεντεύξεις και ανιστόρητες αναφορές», αναφέρει ένας από τους πολέμιους της θεωρίας.

«Οι συγγραφείς αυτής της ταινίας, όχι μόνο δεν έχουν πραγματική γνώση της Βίβλου, αλλά παραθέτουν πολλούς μύθους που έχουν όχι μόνο διαψευσθεί, αλλά γελούν στους θεολογικούς κύκλους. Σε αυτό το βίντεο, δεν υπάρχουν ειδικοί, θεολόγοι, μόνο πολλά ρητορικά ψέματα τα οποία συχνά εκπέμπονται από εξελικτικές και αθεϊστές», σχολίασε ένας θεατής.

Ποιος ήταν ο Απολλώνιος ο Τυανεύς

Ο Απολλώνιος γεννήθηκε σε μία σεβαστή και πλούσια ελληνική οικογένεια τα πρώτα χρόνια του 1ου αιώνα μ.Χ. Αν και οι ακριβείς ημερομηνίες γέννησης και θανάτου είναι αβέβαιες, οι περισσότεροι μελετητές συμφωνούν ότι ήταν σύγχρονος του Ιησού Χριστού. Τα περισσότερα βιογραφικά στοιχεία προέρχονται από τη βιογραφία που έχει συντάξει ο Φιλόστρατος και δεν θεωρούνται απολύτως αληθή.

Έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στα Τύανα. Σε ηλικία 14 ετών μετέβη στην Ταρσό της Κιλικίας και μετά από δύο χρόνια στις Αιγές της Κιλικίας.

Σε ηλικία περίπου 20 ετών ξεκίνησε την πενταετή σιγή των Πυθαγορείων και σε ηλικία 25 ή 26 ετών έφτασε στην Αντιόχεια. Υπήρξε θερμός οπαδός της πυθαγόρειας φιλοσοφίας, την οποία όχι απλώς μελέτησε με δάσκαλο τον Εύξενο της Ηράκλειας, αλλά και δεν έπαψε ποτέ να ακολουθεί τις αρχές της σε όλη τη διάρκεια της μακρόχρονης ζωής του. Θεωρείται αινιγματική φυσιογνωμία, καθώς παραδίδεται από τον βιογράφο του, Φιλόστρατο, ότι έκανε Θαύματα και προφητείες.

Γύρω στο 62 ή 63 αποφάσισε να μεταβεί στη Ρώμη παρόλο που ο Νέρων αντιπαθούσε τους φιλόσοφους. Πέθανε στο Ποτσουόλι το 98. Ως ρήτορας και φιλόσοφος που έζησε περίπου την εποχή του Ιησού Χριστού, συγκρίθηκε με τον Ιησού από τους χριστιανούς τον 4ο αιώνα και από άλλους συγγραφείς στη σύγχρονη εποχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ