Υγεία

Πώς θα βελτιώσετε τη στάση του σώματός σας

Ασκήσεις γυμναστικής για να αποκτήσετε την ιδανική στάση σώματος

Μεγάλη επιρροή στην υγεία μας έχει η στάση σώματος που υιοθετούμε όταν περπατάμε, στεκόμαστε όρθιοι ή καθόμαστε.

Το ιδανικό θα ήταν να μπορούσαμε να διατηρούμε πάντα την τέλεια στάση. Αλλά αυτό δεν είναι εφικτό, γι’ αυτό και πρέπει να την τσεκάρουμε κάθε φορά που έχουμε την ευκαιρία. Κάθε φορά, λοιπόν, που σταματάμε ή το θυμόμαστε, είναι σκόπιμο να παίρνουμε μια βαθιά ανάσα, να ισιώνουμε τη σπονδυλική μας στήλη και να χαλαρώνουμε τους ώμους μας.

Για να αποκτήσουμε, όμως, την ιδανική στάση, θα πρέπει να φροντίζουμε και να γυμνάζουμε το κεφάλι, την κοιλιά, τους ώμους, τους γοφούς και τα γόνατά μας. Δείτε πώς:

Ψηλά το κεφάλι

Κρατάμε το κεφάλι μας ψηλά και κοιτάμε προς τον ορίζοντα. Αν κοιτάμε τα πόδια μας όταν περπατάμε, στρεσάρουμε τον αυχένα μας και βέβαια χαλάμε τη στάση μας. Το σωστό είναι να κοιτάμε μακριά, πράγμα καλό για την όρασή μας, αντίθετα από ό,τι συμβαίνει όταν σκύβουμε και κοιτάμε οθόνες τηλεφώνων, τάμπλετ κ.λπ.

Κάποιες ασκήσεις που μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε βέβαιοι ότι κρατάμε τη σπονδυλική μας στήλη στη σωστή στάση, είναι: Με τα χέρια στους γοφούς κατεβάζουμε το σαγόνι μας στο στέρνο μας και στη συνέχεια πάμε το κεφάλι μας προς τα πίσω, όσο γίνεται, επαναλαμβάνοντας πέντε φορές την κάθε κίνηση.

Μετά στρίβουμε το κεφάλι πέντε φορές προς τα δεξιά και άλλες πέντε προς τα αριστερά, σα να προσπαθούμε να δούμε πίσω, μέχρι το σημείο, όμως, που συνεχίζουμε να νιώθουμε άνετα. Τέλος, προσπαθούμε, πέντε φορές, να ακουμπήσουμε το αυτί μας στον ώμο, τόσο στο δεξιό, όσο και στον αριστερό.

Μέσα η κοιλιά

Όταν περπατάμε, είναι καλό να ρουφάμε την κοιλιά μας όσο πιο πολύ μπορούμε προς τη σπονδυλική μας στήλη. Παράλληλα και όταν αναπνέουμε είναι σκόπιμο να αναπνέουμε βαθιά στην κοιλιά μας, καθώς δυναμώνουν έτσι το διάφραγμά μας και οι μύες του στομαχιού μας.

Η κοιλιά μας βρίσκεται στο μέσο του κορμιού μας, γι’ αυτό και το να είναι δυνατοί οι μύες της είναι σημαντικό για τη στάση μας και την ισορροπία μας. Οι κοιλιακοί, η γέφυρα και η σανίδα είναι όλες σημαντικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση της περιοχής της κοιλιάς μας.

Προσέξτε τους ώμους σας

Οι ώμοι αποτελούν μέρος του κορμού μας. Το να τους κρατάμε σε καλή στάση βοηθάει να είναι το στέρνο μας ανοιχτό και να αναπνέουμε καλύτερα. Μπορούμε να τους γυμνάσουμε με βάρη, push-ups και σανίδα.

Δουλέψτε τους  γοφούς

Οι γοφοί μας κρατούν τη λεκάνη μας στη σωστή θέση ώστε να αποφεύγουμε πόνους στη μέση και χαμηλά στην πλάτη μας.

Για να τους κρατάμε δυνατούς και ευλύγιστους, θα μας βοηθήσει να κάνουμε βαθιά καθίσματα (squats) με τα πόδια ανοιχτά είτε στην ίδια ευθεία, είτε έχοντας το ένα πόδι μπροστά και το άλλο πίσω. Πέντε βαθιά καθίσματα τη φορά, σε κάθε θέση, είναι αρκετά.

Γυμνάστε τα γόνατα

Χρειάζεται να είναι δυνατοί οι μύες που κινούν τα γόνατα ώστε να είναι υγιείς οι αρθρώσεις και να απορροφούν τους κραδασμούς. Τα βαθιά καθίσματα (squats) είναι ευεργετικά και για τα γόνατα, αφού στη διάρκειά τους γυμνάζονται οι μύες της περιοχής.

Αν νιώθουμε ανασφάλεια όσον αφορά την ισορροπία μας, είναι σκόπιμο να κρατιόμαστε από κάπου (για παράδειγμα, από την πλάτη μιας καρέκλας).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...