Υγεία

Πόνος στην πλάτη: Ποιους κινδύνους εγκυμονεί

Ο πόνος στην πλάτη συχνά συνδέεται με μία συγκεκριμένη ασθένεια. Όσο παράλογο και να ακούγεται αυτή η ασθένεια είναι ο διαβήτης.

Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη έχουν 35% υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν πόνο στην πλάτη και 24% υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν πόνο στον αυχένα σε σχέση με εκείνους που δεν πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Τα ευρήματα, που βασίζονται σε μετα-αναλύσεις μελετών που αξιολογούσαν τις σχέσεις μεταξύ του διαβήτη και των συμπτωμάτων του πόνου στην πλάτη ή στο αυχένα, δημοσιεύθηκαν στο PLOS ONE.

Οι περισσότεροι ενήλικες βιώνουν πόνο στην πλάτη κάποια στιγμή στη ζωή τους και σχεδόν οι μισοί υποφέρουν από πόνο στον αυχένα κατά τη διάρκεια του βίου τους. Ο σακχαρώδης διαβήτης παρουσιάζει διαρκή αύξηση τα τελευταία χρόνια, με τις εκτιμήσεις των ειδικών να κάνουν λόγο για 382 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα από το Ινστιτούτο Έρευνας για τα Οστά και τις Αρθρώσεις, του αυστραλιανού πανεπιστημίου, Manuela Ferreira, στη μελέτη δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για την απόδειξη της αιτιώδους σχέσης μεταξύ του διαβήτηκαι του πόνου στην πλάτη ή στον αυχένα. Ωστόσο, τα συμπεράσματα δικαιολογούν περαιτέρω διερεύνηση της σύνδεσης των δύο.

«Ο διαβήτης τύπου 2 και ο πόνος στην πλάτη έχουν εξαιρετικά ισχυρή σχέση με την παχυσαρκία και την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, οπότε μια λογική εξέλιξη αυτής της έρευνας μπορεί να είναι η λεπτομερέστερη εξέταση αυτών των παραγόντων. Η ανάλυσή μας αυξάνει τα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ο έλεγχος του βάρους και η σωματική δραστηριότητα διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση της υγείας», σχολιάζει η Δρ. Ferreira.

Στη μελέτη διαπιστώθηκε, επίσης, ότι η φαρμακευτική αγωγή για τον σακχαρώδη διαβήτη θα μπορούσε να επηρεάσει τους πόνους τέτοιου είδους, πιθανώς μέσω της επίδρασής της στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Πρόκειται για ακόμα μία συσχέτιση που αξίζει διερεύνησης.

Επιπλέον, τα ευρήματα υποδεικνύουν στους επαγγελματίες της υγείας την ανάγκη προληπτικών ελέγχων για αδιάγνωστο διαβήτη στους ασθενείς που αναφέρουν ότι πάσχουν από πόνους στον αυχένα και την πλάτη.

«Ο πόνος στον αυχένα και στην πλάτη και ο σακχαρώδης διαβήτης πλήττουν όλο και περισσότερους ανθρώπους. Αξίζει να επενδυθούν περισσότεροι πόροι για τη διερεύνηση αυτής της αλληλεπίδρασης, καθώς η τροποποίηση των θεραπευτικών παρεμβάσεων για τον διαβήτη μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης του πόνου στην πλάτη ή και αντίστροφα», δήλωσε ο Paulo Ferreira, εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...