Κόσμος

«Πόλεμος» Κίνας - Ταιβάν με προπαγανδιστικά στρατιωτικά βίντεο για το Σεληνιακό Νέο Έτος


Κίνα και Ταϊβάν γιόρτασαν το νέο Σεληνιακό Έτος (σ.σ. η πρωτοχρονιά των περισσότερων ασιατικών χωρών) κάνοντας "πόλεμο" προπαγάνδας δημοσιεύοντας στρατιωτικά βίντεο, γυρίζοντας ένα ακόμα επεισόδιο στην κλιμακούμενη ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας (PLA) δημοσίευσε ένα βίντεο την Κυριακή που δείχνει διάσημα αξιοθέατα και τοπία από όλο το νησί της Ταϊβάν σε αντιπαράθεση με εικόνες μαχητικών αεροσκαφών και βομβαρδιστικών να απογειώνονται και να πετούν στον ουρανό.

Το Κινεζικό βίντεο είχε τίτλο "Τα πολεμικά μου γεράκια πετούν γύρω από την Ταϊβάν". Οι στίχοι του τραγουδιού που επένδυε μουσικά το βίντεο καλούσε τους "αδελφούς και τις αδελφές" της Κίνας να "επιστρέψουν ήπια...".
https://www.youtube.com/embed/6zyFpYRyOY0

Σε απάντηση, ο Στρατός της Ταϊβάν μετά από ελάχιστη ώρα δημοσίευσε την Κυριακή ένα δραματικό βίντεο με στρατιώτες, άρματα μάχης και εκρήξεις, δηλώνοντας ότι ο Στρατός της Ταϊβάν ήταν "σε ετοιμότητα 24/7".

"Πολλοί άνδρες και γυναίκες που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα δειπνήσουν την Πρωτοχρονιά με τις οικογένειές τους, αλλά αυτό δεν τους πτοεί από τη διαρκή φρούρηση της χώρας", ανέφεραν οι στρατιωτικοί της Ταϊβάν στο επίσημο Facebook τους.
https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FMilitarySpokesman%2Fvideos%2F2246671795654981%2F&show_text=0&width=560

Οι εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι αυξάνονται σταθερά από το 2016. Η κινεζική κυβέρνηση ασκεί όλο και μεγαλύτερη στρατιωτική και οικονομική πίεση στην Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί ως μέρος της επικράτειάς του παρά τα 70 χρόνια διαχωρισμού.

Τον Ιανουάριο, ο κινέζος πρόεδρος Xi Jinping προειδοποίησε την Ταϊβάν ότι η ανεξαρτησία ήταν ένα «αδιέξοδο» και ζήτησε την «ειρηνική επανένωση».

Το βίντεο του Πεκίνου και η ταχεία απάντηση από την Ταϊπέι είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστες, δεδομένης της αργίας του Νέου Έτους και στις δύο χώρες, κατά τη διάρκεια της οποίας τα κυβερνητικά επιτελεία είναι σε μεγάλο βαθμό κλειστά, αφού οι άνθρωποι απολαμβάνουν το χρόνο τους για να γιορτάσουν με την οικογένεια και τους φίλους.

Από τις αρχές Ιανουαρίου, τα άρθρα στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν επανειλημμένα τονίσει την ενδυνάμωση του Κινεζικού Στρατού και τον αυξανόμενο παγκόσμιο ρόλο του.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Carl Schuster, πρώην κυβερνήτης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η Κίνα προωθούσε τη στρατιωτική της προπαγάνδα με στόχο τους πολίτες της Ταϊβάν, καθώς και ένα ευρύτερο εσωτερικό και διεθνές ακροατήριο.

Πηγή CNN

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ