Οικονομία

Πρώτα ο νέος νόμος Κατσέλη και μετά το επίδομα ενοικίου - Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις;

Το Μάρτιο ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου μετά την συμφωνία για τον νέο νόμο Κατσέλη.

Tέλος Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα στέγης ώστε το μέτρο να συμβαδίσει με το νέο πλαίσιο που θα διαδεχθεί το Νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Γι' αυτό το λόγο συμμετείχε και η αρμόδια υπουργός Θεανώ Φωτίου στη σύσκεψη της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το νέο προστατευτικό πλαίσιο προβλέπει επιδότηση για την δόση του κόκκινου δανείου το ύψος της οποίας θα προκύπτει με βάση έναν συγκεκριμένο αλγόριθμο που θα λαμβάνει υπόψη εισοδήματα, το ύψος του δανείου, την αντικειμενική και εμπορική αξία της κατοικίας, την εμπορική κατάστασητων μελών του κα.

Στόχος είναι να ενισχυθούν όλοι στην αποπληρωμή του δανείου τους αλλά με αντικειμενικά κριτήρια που θα πριμοδοτούν κλιμακωτά τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα. Από το νέο πλαίσιο άλλωστε εκτιμάται πως καλύπτεται πάνω από το 80% των δανειοληπτών, καθώς θα μπορούν να ενταχθούν και επαγγελματικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Για την ένταξη στην προστασία του νέου θεσμικού πλαισίου η αντικειμενική αξία του σπιτιού θα πρέπει να φτάνει έως τα 250.000 ευρώ και το υπόλοιπο δανείου έως τα 30.000 ευρώ.

Τι προβλέπεται για τους δικαιούχους ενοικιαστές :

Το ποσό της επιδότησης, που θα δοθεί αναδροµικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 σε δικαιούχους ενοικιαστές αναµένεται να κυµαίνεται από 70 έως 210 ευρώ τον µήνα, ανάλογα µε τη σύνθεση του νοικοκυριού:

Για το µονοπρόσωπο νοικοκυριό το επίδοµα αναµένεται να είναι 70 ευρώ τον µήνα.

Για κάθε επιπλέον µέλος του νοικοκυριού αναµένεται προσαύξηση κατά 1/2, δηλαδή κατά 35 ευρώ τον µήνα.Η πλατφόρµα θα βασίζεται στο µοντέλο του κοινωνικού µερίσµατος και του ΚΕΑ. Μέσω της πλατφόρµας θα διεξάγονται διασταυρώσεις για τα µισθωτήρια συµβόλαια µε χρήση στοιχείων του ΤΑΧΙSNET.

Τα εισοδηµατικά κριτήρια για το επίδομα αναµένεται να κλιµακώνονται από 7.000 έως 21.000 ευρώ, ανάλογα µε τα µέλη του νοικοκυριού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...