Οικονομία

Προσλήψεις αντί μεταρρυθμίσεων

Η χθεσινή έκθεση της Κομισιόν σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας επιβεβαιώνει με τον πιο περίτρανο τρόπο αυτό που η εφημερίδα μας είχε εξαρχής επισημάνει. Οτι δηλαδή οι έλεγχοι στην ελληνική οικονομία μετά την υποτιθέμενη «καθαρή» έξοδο της χώρας μας δεν διαφέρουν σε τίποτα από αυτούς που διενεργούνταν επί Μνημονίου.

Με άλλα λόγια, τις ίδιες εκθέσεις διαβάζαμε και τότε, τις ίδιες βλέπουμε και τώρα. Τόσο από πλευράς διαδικασίας, όπου οι έλεγχοι παραμένουν αυστηροί, αλλά και επί της ουσίας, όπου εξακολουθούν να διαπιστώνονται σημαντικές καθυστερήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη χθεσινή έκθεση της Κομισιόν καθιστά σαφές ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων που έχει αναλάβει και πρέπει να τρέξει μέχρι το επόμενο Eurogroup -που είναι στις 11 Μαρτίου- και κυρίως των ιδιωτικοποιήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της γιατί, παρά τις συζητήσεις που έχουν γίνει, ένας μεγάλος αριθμός σοβαρών ζητημάτων για την προστασία της πρώτης κατοικίας εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά. Το ίδιο ισχύει και για τα κόκκινα δάνεια, το ύψος των οποίων παραμένει υπερβολικά υψηλό. Ανησυχεί, επίσης, για την επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ενώ επισημαίνει ότι δημιουργούνται νέες οφειλές.

Αντιθέτως, στο «στόχαστρο» της Κομισιόν βρίσκονται οι πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού το 2019 και για τη σημαντική αύξηση του έκτακτου προσωπικού το 2018, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί η επιστροφή στον υπερβολικό αριθμό δημοσίων υπαλλήλων στα προ κρίσης επίπεδα, αλλά και η αντίστοιχη πίεση στους δημοσιονομικούς στόχους.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση, ιδιαίτερα τώρα εν όψει εκλογών, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εξαντλείται με την παροχολογία και τις προσλήψεις «ημετέρων» στο Δημόσιο, αφήνοντας τη βαριά κληρονομία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί, στην επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να τις αντιμετωπίσει, αλλά και να λάβει αποφάσεις που θα δώσουν πνοή στην οικονομία και θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...