Εκκλησία

Προεκλογικά παιχνίδια, εκβιασμοί και τελεσίγραφα: Τα συμπεράσματα των επαφών Εκκλησίας-κυβέρνησης

Ολοκληρώθηκε χθες ο πρώτος γύρος επαφών Εκκλησίας-κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος και η εικόνα αντί να ξεκαθαρίσει μάλλον πιο περίπλοκη έγινε.

Καταρχάς όπως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έγραψε και χθες με “καρφιά” έφυγαν οι Φαναριώτες από το υπουργείο Παιδείας, ενώ ιδιαίτερη σημασία είχε η δήλωση με νόημα για τους κληρικούς, καθώς και το τελεσίγραφο Γαβρόγλου: “Εμείς έχουμε τον τελικό λόγο”

Ο υπ. Παιδείας ευγενέστατος αλλά και αποφασιστικός έδωσε στίγμα ιδίως με την δήλωση αυτή καθώς και με την απαίτηση από τους εκπροσώπους του Πατριαρχείου να καταθέσουν “συγκεκριμένες ενστάσεις” επί του σχεδίου. Προφανώς το υπ. Παιδείας απορρίπτει τις γενικότητες, μόνο που το ζήτημα είναι πως ενώ ειπώθηκε πως ο διάλογος συνεχίζεται, στην Βουλή την ίδια στιγμή το ζήτημα της αναθεώρησης προχωράει. Άρα για ποιο διάλογο μιλάμε;

Βέβαια οι επαφές Τσίπρα-Βαρθολομαίου στην Τουρκία άφησαν την εντύπωση πως το χάσμα δύναται να γεφυρωθεί.

Ένα άλλο χάσμα που επίσης φαίνεται να γεφυρώνεται είναι αυτό μεταξύ Μονής Πετράκη και Φαναρίου με το κοινό ανακοινωθέν. Άραγε όμως είναι έτσι; Οι δηλώσεις του Γέροντα Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριου με τις οποίες επιχείρησε να “αγκαλιάσει” όλους τους κληρικούς και όχι μόνο αυτούς της Κρήτης και των Δωδεκανήσων μπορεί να αποτελέσουν νέα εστία αναταραχής με αφορμή τις πνευματικές-και όχι μόνο-δικαιοδοσίες.

Από την άλλη πλευρά στην Ελλαδική Εκκλησία μετά τις επαφές με τον υπουργό ήταν πιο συγκρατημένη.

Πηγές στην Ελλαδική Εκκλησία πάντως ανησυχούν πως έχουν να αντιμετωπίσουν ένα προεκλογικό «παιχνίδι» με τις προσλήψεις και τη μισθοδοσία των περίπου 10.000 ιερέων.

Ιδίως με αφορμή το γεγονός πως η εκκλησία καλείται να κάνει εξωτερικά τις πληρωμές επειδή δεν έχει λογιστήριο, αλλά οι ιερείς θα φύγουν από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων για να αδειάσουν θέσεις.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ το δεκασέλιδο κείμενο, που δόθηκε, εκτός από το γεγονός ότι βρίθει από λανθασμένες νομικές ερμηνείες και λεκτικές διατυπώσεις, δεν προσφέρει κάτι νέο, διότι επαναλαμβάνει -διατυπωμένες με άλλες λέξεις- τις πάγιες κυβερνητικές θέσεις. Ειδικότερα, η κυβέρνηση:

• Συνεχίζει να παρερμηνεύει νομικά τους λόγους που έως σήμερα οι κληρικοί μισθοδοτούνται από το Δημόσιο.

• Αξιώνει από την Εκκλησία της Ελλάδος να παραιτηθεί -παρότι εκ του νόμου δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα- επ' ονόματι όλων των εκκλησιαστικών ΝΠΔΔ από δικαστικές διεκδικήσεις απαλλοτριώσεων εκκλησιαστικής περιουσίας έως το 1939.

• Εφόσον παραιτηθεί από δικαστικές διεκδικήσεις η Εκκλησία, να συσταθεί το ταμείο κοινής αξιοποίησης των αμφισβητούμενων εκκλησιαστικών περιουσιακών στοιχείων, με το κέρδος να μοιράζεται μισό μισό ανάμεσα στο Κράτος και στην Εκκλησία.

• Ζητεί ουσιαστικά διαγραφή των θέσεων των κληρικών από τον δημόσιο τομέα, προκειμένου να διασφαλίσει νομικά την πληρωμή 8.000-8.700 κληρικών για την Εκκλησία της Ελλάδος έναντι πιθανών μελλοντικών κρατικών περιορισμών σε προσλήψεις με τον κανόνα 1:5 (μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις).

Όπως ερμηνεύει η εφημερίδα ουσιαστικά η κυβέρνηση επιχειρεί να πιέσει τη διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος να κάνει υπερβολικές παραχωρήσεις όσον αφορά διεκδικούμενες εκκλησιαστικές γαίες και ακίνητα, ακόμα και χωρίς να έχει αυτή την αρμοδιότητα, προκειμένου να διασφαλιστούν μελλοντικά αριθμημένες θέσεις μισθοδοσίας κληρικών.

Επιπλέον, σχετικά με τον τρόπο μισθοδοσίας των κληρικών, το υπουργείο Παιδείας επιμένει να γίνεται μέσω ενός Ταμείου Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, επ' ονόματι της Εκκλησίας της Ελλάδος, ωστόσο η διαχείριση του κονδυλίου θα γίνεται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Με την πρόταση της κυβέρνησης προς την Εκκλησία να διαγραφούν οι 10.000 ιερείς από το Μητρώο των δημοσίων υπαλλήλων αλλά να συνεχίσουν να αμείβονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, ανοίγουν ισάριθμες θέσεις στο Δημόσιο. Αυτό επιβεβαιώνουν στην aftodioikisi.gr στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης με γνώση και εμπειρία του αντικειμένου. » Σημασία δεν έχει από πού θα πληρώνονται οι 10.000 ιερείς αλλά αν θα συμπεριλαμβάνονται στο Μητρώο των εργαζομένων στο Δημόσιο» τονίζουν. Αναφορικά με την μισθοδοσία τους από την ΕΑΠ, προσθέτουν ότι «αυτό είναι τεχνικό θέμα. Θα μπορούσε για παράδειγμα ένας φορέας που δεν ανήκεις στο Δημόσιο, όπως πχ η Εθνική Ασφαλιστική, να ζητήσει την τεχνική βοήθεια της ΕΑΠ για την μισθοδοσία των υπαλλήλων της. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπάλληλοι της Εθνικής Ασφαλιστικής θα ανήκαν στο δυναμικό του Δημοσίου» συμπληρώνει.

Ο Ι.Σ.Κ.Ε. από την δική του πλευρά σχολιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης αναφέρει πως “απορρίπτεται ως απαράδεκτο”.

“Είναι σχέδιο απαξίωσης του ιερού κλήρου και της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας γενικότερα” τονίζει σε ανακοινωσή του ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωσή του

Δεν λείπουν πάντως και οι νέες επιθέσεις κατά του κλήρου. Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου που μίλησε στον News24/7 στους 88,6 οι αντιδράσεις της Ιεράς Συνόδου στις ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους είναι επειδή «όπως οι περισσότεροι Έλληνες, οι ιερείς θέλουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι».

Υπάρχουν βέβαια και οι αντίθετες φωνές εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου. Για παράδειγμα ο Π. Κουρουμπλής χαρακτήρισε τους ιερείς “μαχητές της ζωής”

“Εγώ έχω τη δική μου σχέση με αυτό που λέγεται Ορθοδοξία και Εκκλησία” δήλωσε στο Open Beyond TV και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος 7 , ο πρώην υπουργός και Υποψήφιος Ευρωβουλευτής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να μονοπωλεί αυτό το χώρο, όπως επιχειρείται πολλές φορές.

Ο κατώτερος κλήρος και στα χρόνια της τουρκοκρατίας και σήμερα, δεν είναι μόνο πνευματικοί άνθρωποι σε μια ενορία, είναι κοινωνικοί εργάτες, που υποκαθιστούν σε μεγάλο βαθμό πολλά και διάφορα ελλείμματα» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι στηρίζει την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, αλλά υπογραμμίζει ότι «ο κατώτερος κλήρος πρέπει να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο, γιατί είναι οικογενειάρχες, είναι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους πολύτεκνοι, είναι μαχητές της ζωής και πρέπει να στηριχθούν».

Ενώ ερωτηθείς για το αν θα πρέπει να φύγουν από Δημόσιο απάντησε αρνητικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ