ΗΠΑ

Πομπέο: Οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τη στρατιωτική παρουσία στην Κεντρική Ευρώπη -


«Εφτασαν να έχουν μεγαλύτερη επιρροή οι Ρώσοι και οι Κινέζοι»

Η Ουάσινγκτον κατέχει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αλλά και κατά μήκος των ρωσικών συνόρων, τα τελευταία χρόνια.

Τα σχέδια των ΗΠΑ να ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία στην Κεντρική Ευρώπη γνωστοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στη διάρκεια επίσκεψής του στη Βουδαπέστη στην Ουγγαρία.
https://twitter.com/StateDept/status/1095001161843634176?ref_src=twsrc%5Etfw

Όπως είπε ο ίδιος, οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Κεντρική Ευρώπη, θέλοντας να διορθώσουν την προηγούμενη πολιτική απουσίας, η οποία ήταν «απαράδεκτη».

«Νομίζω ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα αποφεύγαμε (σ.σ. την Ουγγαρία), οδηγώντας την να γεμίσει το κενό με ανθρώπους που δεν μοιράζονταν τις ίδιες αξίες με εμάς», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας: «Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι κατέληξαν να έχουν μεγαλύτερη επιρροή εδώ, δεν μοιράζονται από απόσταση τα αμερικανικά ιδανικά, για τα οποία νοιαζόμαστε τόσο πολύ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πολλές από τις ανησυχίες που εκφράζονται είναι πράγματα που συνέβησαν χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ, επομένως θεωρώ ότι είναι κεντρικής σημασίας το ότι είμαστε εδώ».

Ο Πομπέο, μιλώντας στον Ούγγρο ομόλογό του, προειδοποίησε την Ουγγαρία να μην αφήσουν τη Ρωσία να δημιουργήσει ρήξη στις σχέσεις μεταξύ των δυτικών χωρών.

Από μέρους του ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, επεσήμανε ότι η κριτική από μέρους των ΗΠΑ συνιστά «τεράστια υποκρισία».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ