Κόσμος

Ποια είναι η πιο υγιής χώρα στον κόσμο - Που βρίσκεται η Ελλάδα

Έξι θέσεις πιο χαμηλά στην λίστα με τις πιο υγιείς χώρες του κόσμου (26 από 20η) βρίσκεται σύμφωνα με την νέα καταγραφή η Ελλάδα. Αλλά και η Αμερική έχει δει τη θέση της ανάμεσα στις πιο υγιείς χώρες του κόσμου να επιδεινώνεται.

Σύμφωνα με τις παγκόσμιες καταστάσεις υγείας του Bloomberg το 2019, η Ισπανία έχει αντικαταστήσει την Ιταλία ως η υγιέστερη χώρα στον κόσμο. Στην προηγούμενη κατάταξη, που δημοσιεύθηκε το 2017, η Ισπανία κατείχε την έκτη θέση.

Τέσσερα άλλα ευρωπαϊκά έθνη κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων 10 το 2019: Ισλανδία (τρίτη θέση), Ελβετία (πέμπτη), Σουηδία (έκτη) και Νορβηγία (ένατη). Η Ιαπωνία ήταν το πιο υγιές ασιατικό έθνος, ανεβαίνοντας τρεις τάξεις για να τερματίσει τεταρτη συνολικά και αντικαθιστώντας τη Σιγκαπούρη, η οποία έπεσε στην όγδοη θέση. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν Αυστραλία και Ισραήλ.

Οι μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένου του προσδόκιμου ζωής, χρησιμοποιούνται για την κατάταξη των χωρών, ενώ παράγοντες όπως η χρήση καπνού και η παχυσαρκία λειτουργούν κατά της συνολικής κατάταξης. Επίσης, λαμβάνονται υπόψη οι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η πρόσβαση σε καθαρό νερό και η αποχέτευση.

Η Ισπανία έχει το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από όλα τα 169 έθνη που παρακολουθεί το BBG, μόνο η Ιαπωνία και η Ελβετία είναι υψηλότερα. Μέχρι το 2040, η Ισπανία προβλέπεται να έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, σε περίπου 86 χρόνια, ακολουθούμενη από την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη και την Ελβετία.

Ο λόγος; Η πρόσβαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

"Η πρωτοβάθμια φροντίδα παρέχεται κυρίως από δημόσιους παρόχους, εξειδικευμένους οικογενειακούς γιατρούς και νοσοκομειακό προσωπικό, οι οποίοι παρέχουν προληπτικές υπηρεσίες σε παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους ασθενείς και οξεία και χρόνια φροντίδα", σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα συστήματα υγείας . Κατά την τελευταία δεκαετία, αυτό συνέβαλε στη μείωση των θανάτων από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

Ενώ η Κίνα κατέλαβε την 52η θέση σε γενικές γραμμές, είναι σε καλό δρόμο να ξεπεράσει τις ΗΠΑ έως το 2040.

Το κλειδί για τον υγιεινό τρόπο ζωής των ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με το BBG, θα μπορούσε να είναι η τήρηση της μεσογειακής διατροφής, η οποία είναι βασισμένη σε λαχανικά, ξηρούς καρπούς και λιπαρές πρωτεΐνες όπως τα ψάρια.

Οι ερευνητές λένε ότι οι διατροφικές συνήθειες μπορεί να παρέχουν ενδείξεις για τα επίπεδα υγείας που απολάμβανε η Ισπανία και η Ιταλία, καθώς η "μεσογειακή διατροφή, συμπληρωμένη με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς, είχε χαμηλότερο ποσοστό καρδιαγγειακών επεισοδίων από εκείνα που προορίζονταν για δίαιτα μειωμένου λίπους," σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Navarra.

Πολλές από τις χώρες με τη χαμηλότερη κατάταξη βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική.

Δείτε την πλήρη κατάταξη παρακάτω:

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ