Κόσμος

Παπούα Νέα Γουινέα: Βρέθηκε το αεροσκάφος της Αμέλια Έρχαρτ; - Δείτε το βίντεο

Πρόκειται για μία υπόθεση που μας ταξιδεύει πολλές δεκαετίες πίσω. Ωστόσο ίσως ήρθε η ώρα να δοθούν απαντήσεις στα ρωτήματα.

Μυστηριώδη απομεινάρια ενός ναυαγίου που εντοπίστηκαν ανοικτά των ακτών της Παπούα Νέα Γουϊνέα δεν αποκλείεται να ανήκουν στο αεροσκάφος της θρυλικής Αμερικανίδας αεροπόρου Αμέλια Έρχαρτ, λένε ερευνητές.

Το ναυάγιο κοντά στη νήσο Μπούκα ίσως ρίξει φως στο άλυτο μυστήριο της εξαφάνισης της 39χρονης Έρχαρτ και του πλοηγού της Φρεντ Νούναν, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν στις 2 Ιουλίου 1937 εν πτήσει από την Παπούα Νέα Γουϊνέα προς τη νήσο Χάουλαντ στον Ειρηνικό Ωκεανό , ενώ επιχειρούσαν να κάνουν το γύρο της Γης μ’ ένα Lockheed Electra 10E, υποστηρίζουν ερευνητές του Project Blue Angel, μέλη του οποίου μελετούν το σημείο εδώ και 13 χρόνια.

«Το σημείο του ναυαγίου στη νήσο Μπούκα βρισκόταν πάνω στη διαδρομή της Αμέλια και του Φρεντ κι είναι μια περιοχή που δεν έχει εξερευνηθεί μετά την εξαφάνισή τους. Όσα βρήκαμε ως τώρα ταιριάζουν με το αεροσκάφος που πιλοτάριζε», είπε ο διευθυντής του project, Γουίλιαμ Σνέιβλι.

Ο ερευνητής θεωρεί ότι η Έρχαρτ-η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της πετώντας τον Ατλαντικό το 1932- ίσως αποφάσισε να γυρίσει πίσω στη διάρκεια του ταξιδιού της προς τη νήσο Χάουλαντ, όταν διεπίστωσε ότι ξέμενε από καύσιμα. Δύτες από την Παπούα Νέα Γουϊνέα έχουν κάνει έρευνες στο σημείο, 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, όπως και Αμερικανοί, μέλη του Project Blue Angel.

«Αν και τα ευρήματα εξετάζονται ακόμη από ειδικούς, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ένα κομμάτι γυαλί που ανασύρθηκε από το ναυάγιο ταιριάζει αρκετά μ’ έναν προβολέα προσγείωσης του Lockheed Electra 10», αναφέρεται σε ανακοίνωση του project. Ενώ ο πιλότος, αεροναυπηγός και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Blue Angel, Tζιλ Μάγιερς επισημαίνει ότι το αεροσκάφος της Έρχαρτ είχε υποστεί κάποιες μετατροπές για το ταξίδι της, ορισμένες από τις οποίες επαληθεύονται στα απομεινάρια του ναυαγίου.

Το ναυάγιο, όμως, έχει υποστεί με την πάροδο του χρόνου και τους συχνούς σεισμούς στην περιοχή, σημαντική διάβρωση. «Αν και δεν υπάρχει περίπτωση να πούμε προς το παρόν με σιγουριά ότι πρόκειται για το αεροσκάφος της Αμέλια Έρχαρτ, στο σημείο της συντριβής ίσως υπάρχουν στοιχεία για την επίλυση ενός από τα μεγαλύτερα μυστήρια» της αεροπλοϊας, επισημαίνει ο Σνέιβλι.

Το Project Blue Angel σχεδιάζει μια νέα αποστολή αργότερα φέτος στη νήσο Μπούκα χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά προηγμένες απεικονιστικές τεχνολογίες.

Θεωρίες για το τι απέγινε η Έρχαρτ κυκλοφορούν πολλές.

Μία τη θέλει να έπεσε στα χέρια των Γιαπωνέζων όταν συνετρίβη το αεροσκάφος της στις νήσους Μάρσαλ και την κράτησαν αιχμάλωτη ως ύποπτη για κατασκοπεία. Κάποιοι πιστεύουν ότι η Έρχαρτ έκανε μια μυστική αναγνωριστική αποστολή και μετά τον πόλεμο επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπου έζησε με νέα ταυτότητα.

Μια άλλη θεωρία, που συζητήθηκε έντονα πέρυσι, υποστηρίζει ότι η Αμερικανίδα πιλότος προσγείωσε το αεροσκάφος της στο απόμερο νησί Νικουμαρόρο, μια κοραλλιογενή ατόλη περίπου 2.000 μακριά από τις νήσους Μάρσαλ και πέθανε εκεί ναυαγός. 13 ανθρώπινα οστά βρέθηκαν στο ερημονήσι, γνωστό επίσης και ως Νήσος Γκάρντνερ, τρία χρόνια μετά την εξαφάνιση της Έρχαρτ.

Ορισμένοι, ωστόσο, ισχυρίζονται ότι η Έρχαρτ πέθανε στην ατόλη Μίλι στις νήσους Μάρσαλ.

https://www.youtube.com/watch?v=7FhT52_6s5s

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ