Κυβέρνηση

Πανικός στο M. Μαξίμου: Καταρρέουν Ηλιόπουλος, Νοτοπούλου & Μπελαβίλας - Στα «τάρταρα» ο ΣΥΡΙΖΑ - Τον Μάρτιο αποφασίζει για εκλογές ο Τσίπρας

Πανικός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει των δημοτικών εκλογών. Οι τρεις υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ για τους δήμους Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, δεν είναι απλά ότι ηττώνται. Είναι ότι καταγράφουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά σε σημείο που να αμφισβητείται ακόμη και η είσοδός τους στο β’ γύρο των εκλογών προκειμένου να διεκδικήσουν ό,τι καλύτερο.

Είτε πρόκειται για πρόκριμα κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, είτε τα πρόσωπα που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δεν συγκινούν αλλά είναι αδιάφορα στους πολίτες.

Νάσος Ηλιόπουλος στην Αθήνα, Κατερίνα Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη και ο Νίκος Μπελαβίλας στον Πειραιά έχουν απογοητεύσει το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου που τους επέλεξε ως… άχαστους. Κάποιοι μάλιστα στο κυβερνητικό στρατόπεδο λένε ότι «το παιχνίδι δε γυρίζει, ας κάνουμε τουλάχιστον μια αξιοπρεπή ήττα».

Φοβούνται ότι σε συνδυασμό με τις ευρωεκλογές και μια πιθανή μεγάλη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργηθεί ένα σκηνικό απόλυτης κατάρρευσης του κυβερνώντος κόμματος, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές. Και ξέρουν ότι από τη στιγμή που οι πολίτες βλέπουν ένα κόμμα να ηττάται πηγαίνουν με το ρεύμα του νικητή.

Αλλωστε, η δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα το Πρώτο Θέμα δείχνει τεράστια διαφορά των δύο κομμάτων και μεγάλη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών.

Και αυτό το συναίσθημα της ήττας έρχονται να ενισχύσουν και οι πληροφορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει και όλες τις μεγάλες περιφέρειες της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και μεγάλους δήμους όπως της Πάτρας, του Αγρινίου, του Ηρακλείου, των Ιωαννίνων.
 

Χάνουν παντού

Αναφορικά με τους τρεις μεγάλους δήμους είναι χαρακτηριστικό ότι ο Νάσος Ηλιόπουλος, με το ζόρι συγκεντρώνει στις μετρήσεις 10% και απειλείται από τον H. Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής. Τον Ηλιόπουλο δεν τον γνωρίζει ο κόσμος, δεν έχει ερείσματα στη βάση ενώ και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην πρωτεύουσα δεν τον «παίρνουν από το χέρι» γειτονιά – γειτονιά για να τον αναδείξουν.

Στον Πειραιά οι μετρήσεις δείχνουν συντριπτική διαφορά του Γιάννη Μώραλη από τους αντιπάλους τους με τον Νίκο Μπελαβίλα, άλλη κομματική υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, να μην μπαίνει ούτε στον β΄ γύρο.

Οσο για τη Θεσσαλονίκης ο στηριζόμενος από τη ΝΔ Νίκος Ταχιάος ξεπερνά το 21% και ακολουθεί η Κατερίνα Νοτοπούλου με 11% ενώ απειλείται από τον Σπύρο Βούγια που ανεβαίνει συνεχώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και νεαρή++ στην ηλικία η Νοτοπούλου δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά στην ομάδα 17-44, ενδεχομένως γιατί υφίσταται τη φθορά του κυβερνώντος κόμματος και το γεγονός ότι και η ίδια ήταν μέχρι πρότινος υπουργός.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ-ΦΩΤΙΑ

Με 13 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Σε δημοσκόπηση της Marc για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 31,2% με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει μόλις το 18,1% της προτίμησης των ερωτηθέντων. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,8%, το ΚΙΝΑΛ με 5,6% και το ΚΚΕ με 4,7%.

Εν συνεχεία έπονται τα κόμματα – βάσει της δημοσκόπησης- δεν εισέρχονται στη Βουλή και τα οποία είναι: η Ένωση Κεντρώων με 2,5%, η Ελληνική Λύση με 2% και το Ποτάμι με 1,7%. Ακολουθεί η Λαϊκή Ενότητα με 1,7%, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν 1,1%.

«Άλλο κόμμα» επιλέγει το 2%, με το ποσοστό των λευκών/άκυρων να είναι στο 2,9%, «δεν θα ψηφίσω» υποστηρίζει το 4,4%, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό, 15,3%, δηλώνει «αναποφάσιστο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μήνα πριν, σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τα αποτελέσματα ήταν: Η Νέα Δημοκρατία είχε 32%, ποσοστό που όπως σημειώνεται, της έδινε αυτοδυναμία με 158 έδρες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 23,1%, κρατώντας μεγάλο μέρος των δυνάμεών του. Δηλαδή η διαφορά ήταν κάτω και από τις 9 μονάδες, συγκεκριμένα στις 8,9 μονάδες. Η διαφορά αυξήθηκε σε ένα μήνα πάνω από τέσσερις μονάδες κι όχι γιατί «απογειώθηκε» η ΝΔ. Το αντίθετο χάνει περίπου μία μονάδα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε χάνοντας πέντε μονάδες.

Το Μακεδονικό στο προσκήνιο

Είναι άλλωστε ο μήνας της συμφωνίας των Πρεσπών, της ψήφισής της από τη Βουλή και των όσων έγιναν με τις μετακινήσεις βουλευτών και την κυβέρνηση – κουρελού. Ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει όλο αυτό το κλίμα που δημιουργήθηκε καθώς στη δημοσκόπηση που δημοσιεύσει το Πρώτο Θέμα σήμερα αντικατοπτρίζεται η οργή του κόσμου για την κατάσταση που δημιουργήθηκε με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».

Δε φαίνεται να συμφωνούν επίσης οι πολίτες με τις αποστασίες και την συγκέντρωση πολιτικών «ρεταλιών» προκειμένου να φτιαχτεί η οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που χρειαζόταν για να περάσει η συμφωνία.

Αυξημένα, σε σχέση με πριν από ένα μήνα, είναι τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ αλλά και της Χρυσής Αυγής. Τον περασμένο Ιανουάριο η εικόνα των άλλων κομμάτων είχε ως εξής:

Στην τρίτη θέση είναι το Κίνημα Αλλαγής με 6,4% και η Χρυσή Αυγή με επίσης 6,4%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,9%, η Ένωση Κεντρώων με 2,3%, η Ελληνική Λύση με 2,2%, το ΠΟΤΑΜΙ με 1,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,4%, η ΛΑΕ με 1,2% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%.
Πέντε κόμματα

Σε κάθε περίπτωση τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τη νέα δημοσκόπηση είναι:

Η ΝΔ είναι πολύ κοντά στην αυτοδυναμία και ανοίγει την ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ανησυχητικό για τον Κ. Μητσοτάκη είναι ότι η ΝΔ δεν έχει τη δυναμική που θα έπρεπε και δεν κερδίζει από την αναταραχή που προκάλεσε η ψήφιση της συμφωνίας.

Οδηγούμαστε σε πεντακομματική Βουλή και οι μόνοι που μπορούν να κάνουν την έκπληξη και να μπουν στη Βουλή είναι το κόμμα του Β. Λεβέντη και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Και τέλος, φαίνεται ξεκάθαρα ότι το Μακεδονικό προκαλεί σοβαρούς κλυδωνισμούς στο κυβερνών κόμμα αλλά και στους Ανεξάρτητους Ελληνες που ουσιαστικά εξαφανίζονται. Οπως εξαφανίζεται και το Ποτάμι.

Τον Μάρτιο οι τελικές αποφάσεις για τις εκλογές

Οι δημοσκοπήσεις είναι κόλαφος για τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν βελτιώνονται ούτε κατ’ ελάχιστον. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις αποφάσεις του για το χρόνο των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας θα τις πάρει μέσα στον Μάρτιο οπότε και θα περιμένει τις μετρήσεις που κάνουν φιλικές προς αυτόν εταιρείες αλλά και ο υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Στο Μαξίμου συγκρούονται δύο τάσεις. Η πρώτη που αποτελείται από κορυφαία στελέχη, εισηγείται στον πρωθυπουργό εκλογές τον Μάιο, μαζί με τις δημοτικές ή τις αυτοδιοικητικές.

Η πρώτη βερσιόν λέει να γίνουν στις 19 Μάιου με τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών ώστε να κινητοποιηθεί περισσότερος απογοητευμένος κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ.

Είθισται στις δημοτικές εκλογές όλοι οι πολίτες να έχουν κάποιον συγγενή ή γνωστό που θέλουν να ψηφίσουν, επομένως η αποχή θα είναι μικρότερη από άλλες εκλογικές αναμετρήσεις. Η πρόταση προς τον Τσίπρα είναι να μπει τότε άλλη μία κάλπη ώστε οι Συριζαίοι που αυτή τη στιγμή δείχνουν αδιάφοροι, απογοητευμένοι ή αναποφάσιστοι να σηκωθούν από τον καναπέ και να πάνε να ψηφίσουν.

Η δεύτερη βερσιόν είναι οι εθνικές κάλπες να στηθούν μαζί με τις ευρωεκλογές, μία εβδομάδα μετά, στις 26 Μαίου, ώστε οι πολίτες να εκτονώσουν την οργή τους με τους ευρωβουλευτές και να αποφασίσουν διαφορετικά για την κυβέρνηση που θέλουν.

Φυσικά η δεύτερη εισήγηση, στην οποία κλίνουν οι πιο κοντινοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, και ίσως και ο ίδιος, είναι η εξάντληση της τετραετίας κι εκλογές μετά το καλοκαίρι.

Εκτιμούν ότι θα υπάρξει ο πολιτικός χρόνος που απαιτείται, αφενός να μειωθεί η πόλωση λόγω του Μακεδονικού, κι αφετέρου να μπορέσουν οι υπουργοί να κάνουν τα τελευταία… μαγικά τους.

Όπως π.χ. χιλιάδες προσλήψεις ή στη χειρότερη περίπτωση διαδικασίες για να επιλεγούν χιλιάδες νέοι δημόσιοι υπάλληλοι που θα είναι σε ομηρία και θα ψηφίζουν ανάλογα με το ποιοι τους προσφέρουν σίγουρη δουλειά στο Δημόσιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ