Εκκλησία

Πάπας προς Έλληνες Ορθόδοξους: «Έχουμε περισσότερα κοινά από αυτά που μας κρατούν μακριά»

Του Μανώλη Κείου

Όσο ο Πάπας Φραγκίσκος πιέζεται μετά τα σκάνδαλα παιδεραστίας που μαστίζουν το Βατικανό, τόσο αυξάνει τα ανοίγματα προς τους Ορθοδόξους.

Χθες υποδέχθηκε την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, ευχαριστώντας την για το έργο της για την προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας.

Ο ποντίφικας σημείωσε ότι τα κοινά έργα βοηθούν τους Ορθοδόξους και τους Καθολικούς να δουν ο ένας τον άλλο ως αδελφούς, «δεν μένουμε κρατούμενοι των διαφορών μας» και μεγαλώνουμε για να υπερνικήσουν τα εμπόδια που εμποδίζουν την πλήρη κοινωνία στις εκκλησίες μας.

Πιο αναλυτικά, ο Πάπας Φραγκίσκος τη Δευτέρα μίλησε στην Αποστολική Διακονία της Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που είναι και υπέυθυνη για την Οικογένεια, λέγοντας πως η συνάντηση αντικατοπτρίζει μεταξύ άλλων τη σημασία του διαλόγου καθολικών-ορθοδόξων για το ταξίδι προς την πλήρη κοινωνία.

Απευθυνόμενος προς τον επίσκοπο Αγαθάγγελο προσωπικά ο Πάπας του ζήτησε να μεταφέρει τις αδελφικές ευχές του στον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμος όταν επιστρέψει στην Αθήνα.

Στο λόγο του, ο Πάπας επεσήμανε ότι η συνεργασία μεταξύ της Αποστολικής Διακονίας και του Συμβουλίου του Βατικανού για την προώθηση της ενότητας των Χριστιανών έχει λάβει χώρα εδώ και δεκαπέντε χρόνια και έχει "οδηγήσει σε πολλά αξιόλογα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά έργα".

"Είναι ένα καλό παράδειγμα του πόσο καρποφόρα μπορεί να είναι όταν οι Καθολικοί και οι Ορθόδοξοι συνεργάζονται", είπε.

Ο Πάπας παρατήρησε πως κατά τα έτη αυτά έχει προκύψει σαφώς-κατά την άποψή του- ότι «αυτό που έχουμε από κοινού είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που μας χωρίζει».

Συνεργαζόμενοι, είπε, μας βοηθά να βλέπουμε ο ένας τον άλλο ως αδελφούς και αδελφές.

Είπε ακόμη ότι οι νέοι μας παροτρύνουν να μην παραμείνουμε αιχμάλωτοι των διαφορών μας "αλλά να μεγαλώσουμε στην επιθυμία να ταξιδέψουμε μαζί και να ονειρευτούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που στέκονται στον δρόμο της πλήρους κοινωνίας".

Ο Πάπας απηύθυνε έκκληση για μια κοινή δέσμευση για το ταξίδι στην βαθύτερη κοινωνία "όχι ως ξεχωριστά πρόσωπα που εργάζονται για τους δικούς τους στόχους", αλλά "ως αδελφοί και αδελφές που μας προκάλεσε η πρόνοια του Θεού, καθώς ταξιδεύουμε μαζί προς Εκείνον , φέρνοντας τα βάρη του άλλου και χαρά στην πορεία του άλλου ».

Ο Πάπας Φραγκίσσης ανέφερε επίσης την ποιμαντική φροντίδα της οικογένειας ως ένα άλλο γόνιμο πεδίο συνεργασίας μεταξύ ορθόδοξων και καθολικών.

Είπε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χριστιανικές οικογένειες είναι πολλές. Έτσι, είπε: "Καλούμαστε να παραμείνουμε κοντά σε αυτούς και να βοηθήσουμε τις οικογένειες να ανακαλύψουν ξανά το δώρο του γάμου".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης