Περιβάλλον

Ο σεισμός «φάντασμα» που κανείς δεν κατάλαβε και είχε διάρκεια 50 ημέρες – Που ήταν το επίκεντρο

Ένας μεγάλος σεισμός το καλοκαίρι του 2016 έπληξε τη βορειοδυτική Τουρκία.

Αυτό βέβαια δεν προκαλεί έκπληξη, αν κάποιος λάβει υπόψη ότι η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται πάνω από ρήγμα και έχει μακρύ ιστορικό ισχυρών δονήσεων.

Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι ο συγκεκριμένος σεισμός είχε διάρκεια 50 ημερών χωρίς κανείς να νιώσει τίποτα.

Όπως αναφέρεται σε νέα μελέτη, η δόνηση ήταν ένα πολύ ιδιαίτερο είδος σεισμού που είναι γνωστό ως slow slip event. Αντίθετα με τους «τυπικούς» σεισμούς που σπάνε τον φλοιό με ένα απότομο τράνταγμα, τα slow slips χαρακτηρίζονται από βαθμιαίες κινήσεις κατά μήκος ενός ρήγματος. Δεν απελευθερώνουν κάποιο από τα ζημιογόνα σεισμικά κύματα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν παράγουν και το γνωστό «τρέμουλο».

«Θα μπορούσαμε να τους ονομάσουμε σεισμούς-φαντάσματα» αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης Patricia Martínez-Garzón του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου Γεωεπιστημών (GFZ), σύμφωνα με το National Geographic.

Το φαινόμενο είχε παρατηρηθεί πρώτη φορά σε περιοχή του Βορειοδυτικού Ειρηνικού στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και αργότερα στη Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με την Rebecca Bell, λέκτορα στο Imperial College London που μελετά την τεκτονική εξέλιξη.

Πριν από τη νέα χιλιετία η αντίληψη των γεωλόγων ήταν ότι τα ρήγματα μπορούσαν να εκδηλωθούν με δύο τρόπους: να «κολλάνε» για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν εξελιχθούν ξαφνικά σε μεγάλους σεισμούς ή να προχωρούν πολύ αργά.

« Τα slow slip events μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει ένα ολόκληρο φάσμα μεταξύ των δύο», αναφέρει η Bell. Τα φαινόμενα απελευθερώνουν την ενέργεια που αντιστοιχεί σε έναν ξαφνικό, μεγάλο σεισμό, αλλά σε βάθος χρόνου, ώστε δεν προκαλείται το σύνηθες «κούνημα» στην επιφάνεια της γης.

Η 50ήμερη οδύσσεια στην Τουρκία μπορεί να ακούγεται αργή, αλλά δεν είναι ασυνήθιστη, αναφέρει η Lucile Bruhat ερευνήτρια του Ecole Normale Superieure στο Παρίσι, η οποία ισχυρίζεται ότι το slow slip event με τη μεγαλύτερη διάρκεια έχει καταγραφεί στην Αλάσκα, όπου σημειώθηκε δόνηση 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που κράτησε 9 χρόνια.

Αυτή η βραδύτητα σημαίνει ότι αν κάποιος δεν ξέρει να ψάχνει δεν είναι εύκολο να εντοπίσεις το φαινόμενο.

Στην περίπτωση της Τουρκίας η Patricia Martínez-Garzón και η ομάδα της, εντόπισαν τον σεισμό χάριν γεωτρήσεων στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ