Ένοπλες Συρράξεις

Ο Σίσι «κόβει» τον τσαμπουκά του Ερντογάν: «Υποθάλπεις τρομοκράτες» - Αιγυπτιακά μαχητικά βομβαρδίζουν ανηλεώς τους τζιχαντιστές του «Σουλτάνου»


Μεγαλώνει το μίσος και η κόντρα μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, με αφορμή την εκτέλεση 9 μελών του κινήματος Αδελφών Μουσουλμάνων από τον πρόεδρο της χώρας Αλ Σίσι, το οποίο κίνημα χρηματοδοτούσε και συνεχίζει να χρηματοδοτεί ο Ερντογάν

Πρόκειται για μία κόντρα η οποία μπορεί άνετα να εξελιχθεί σε κάτι ακόμα πιο σοβαρό στην Α.Μεσόγειο με την διεκδικούμενη ΑΟΖ από την Τουρκία η οποία φτάνει μέχρι την αιγυπτιακή ΑΟΖ και σχεδόν «ακουμπά» αιγυπτιακά κοιτάσματα.

Όλα αυτά, την στιγμή που οι Αιγυπτιακές ΕΔ εξοπλίζονται από την Ρωσία με ελικόπτερα, ενώ μαχητικά Mirage κάνουν συνεχείς πτήσεις στο Σινά, την στιγμή που F-16 βομβαρδίζουν θέσεις τζιχαντιστών, oι οποίοι έχουν την υποστήριξη του Ερντογάν.

Όπως είναι γνωστό, ο Ερτντογάν στηρίζει δίκτυα τζιχαντιστών πέρα από την Συρία, σε Λιβύη, Αίγυπτο και σε άλλες χώρες

Την ίδια στιγμή, το Αιγυπτιακό ΠΝ, είναι σε επιφυλακή λόγω της Γαλάζιας Πατρίδας, καθώς πολλοί περιμένουν πως η Τουρκία ίσως προκαλέσει κάποιο θερμό επεισόδιο στην Α. Μεσόγειο.
https://twitter.com/mahmouedgamal44/status/1100539138904911872?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/mahmouedgamal44/status/1099807849188855808?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/mahmouedgamal44/status/1100389937973731328?ref_src=twsrc%5Etfw

ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Το σκηνικό έχει περιέλθει σε άσχημο σημείο από πέρυσι όταν ήρθε  αυστηρή προειδοποίηση του Καΐρου  προς τον Ερντογάν να μη διανοηθεί να παραβιάσει τη συμφωνία που έχει υπογράψει η Αίγυπτος με την Κύπρο για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων.

Η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ του Προέδρου Σίσι και του Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι τυχαία, καθώς αυτή καταγράφεται με την ανακάλυψη του τεραστίου κοιτάσματος Zohr στην αιγυπτιακή ΑΟΖ και την αντίστοιχη στο οικόπεδο «Καλυψώ» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Τουρκία αντιδρά με σπασμωδικές κινήσεις, όπως η αποστολή ερευνητικών, αλλά και πολεμικών πλοίων με την άσκηση Γαλάζια πατρίδα, για την οποία αναμένουμε κινήσεις του αιγυπτιακού ναυτικού και της αεροπορίας τις επόμενες ώρες.

«Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν μιλά για άλλη μια φορά για εμάς,…την Αίγυπτο και την πολιτική της  ηγεσία, δείχνοντας σαφώς το μίσος του και εκφράζοντας περαιτέρω την συνεχιζόμενη συμπόρευση του με την τρομοκρατική οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών Αχμέντ Χάφεζ.

Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Κάιρου έχουν περιέλθει σε δεινή θέση, αφού ο αιγυπτιακός στρατός, υπό την ηγεσία του σημερινού προέδρου Αλ Σίσι, κατέβασε από την εξουσία τον πρόεδρο Mohamed Mursi της ισλαμιστικής μουσουλμανικής αδελφότητας το 2013 μετά από μαζικές διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησής του.

Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος Α. Χάφεζ απαντώντας στις κατηγορίες της Τουρκίας, τόνισε την ύπαρξη 70.000 πολιτικών κρατουμένων στις τουρκικές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων  175 δημοσιογράφων, ενώ στηλίτευσε την εκδίωξη  130.000 κυβερνητικών υπαλλήλων.

«Αυτή η αφήγηση δείχνει την έλλειψη αξιοπιστίας του τι προωθεί ο Τούρκος πρόεδρος», ανέφερε.

Ο Τούρκος ηγέτης Ρ.Ν. Ερντογάν ξεκίνησε λεκτική επίθεση κατά του ίδιου του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι κατηγορώντας τον ως δικτάτορα και υπεύθυνο για τις εκτελέσεις των μελών της ισλαμικής οργάνωσης, με σκοπό να τον μειώσει στα μάτια του αραβικού κόσμου, ενώ τα αίτια αυτής της κίνησης φτάνουν έως την Α.Μεσόγειο και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Ο Ταγιϊπ Ερντογάν, αφού επέκρινε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την παρουσία τους σε σύνοδο κορυφής που διοργάνωσε η Αίγυπτος,  στηλίτευσε και πάλι την εκτέλεση εννέα ανδρών του κινήματος που είχε φέρει στην εξουσία τον Πρόεδρο Μ.Μόρσι.

Ο Ερντογάν και ο Τούρκος ΥΠΕΞ,  κατηγόρησαν τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για υποκρισία προς την  Τουρκία από την οποία ζητούν να μην επαναφέρει την θανατική ποινή και τεθεί τέλος στις ελπίδες ένταξης στην ένωση, ενώ μέλη της την ίδια στιγμή συμμετάσχουν  σε σύνοδο κορυφής που φιλοξενήθηκε από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Abdel Fattah al-Sisi που επιτρέπει τέτοιες μεθόδους.

Επίσης την σκυτάλη των κατηγοριών πήρε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, ο οποίος κατηγόρησε τους ηγέτες της ΕΕ ότι ήταν παρέα με τον Σίσι μόλις μερικές ημέρες μετά την «μαρτυρία αυτών των νεαρών αγωνιστών», που εκτελέστηκαν  για τη δολοφονία του γενικού εισαγγελέα της Αιγύπτου το 2015.

Το Κάιρο κατηγορεί τους μουσουλμάνους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και την Χαμάς για τρομοκρατία .

Ο Σίσι υπερασπίστηκε τη θανατική ποινή τη Δευτέρα κατά τη σύνοδο κορυφής Αραβικών χωρών-ΕΕ στο θέρετρο της Αιγύπτου στην Ερυθρά Θάλασσα  Σαρμ ελ-Σέιχ, λέγοντας ότι οι δύο περιοχές έχουν «διαφορετική  κουλτούρα».

Η Αίγυπτος δηλώνει  ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το παλαιότερο ισλαμικό κίνημα στον κόσμο, είναι μια καθαρά τρομοκρατική οργάνωση. Τα περισσότερα από τα ανώτερα στελέχη της έχουν συλληφθεί, και οδηγήθηκαν στις φυλακές.

Το κίνημα έχει στενούς δεσμούς με το κυβερνών Κόμμα ΑΚΡ της Τουρκίας και πολλά από τα μέλη του έχουν μεταβεί στην Τουρκία μετά την απαγόρευση των δραστηριοτήτων της οργάνωσης στην Αίγυπτο.

Το ακόμα πιο άσχημο είναι το γεγονός ότι η Αίγυπτος στέλνει πυρομαχικά στην Συρία και στον Άσαντ, με σκοπό την διαφύλαξη του συριακού εδάφους και από την Τουρκία.

Έλληνες αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει σοβαρό υπόβαθρο ανάμεσα στις δύο χώρες ώστε να έχουμε νέες  εξελίξεις στις ήδη  άσχημες σχέσεις Αιγυπτίων και Τούρκων, λόγω του σχεδίου αναβίωσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και της ανεξιθρησκίας που προωθεί ο Αιγύπτιος πρόεδρος σε αντίθεση με τα σχέδια του σουλτάνου Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ