Τεχνολογία

Ο πρώτος ηλιακός σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε ελληνικό νησί

Το πιο «πράσινο» νησί της Μεσογείου, έτσι όπως χαρακτηρίστηκε το 2018 εξαιτίας της υλοποίησης του πρωτοποριακού ευρωπαϊκού έργου «TILOS» (Technology Innovation for the Local Scale Optimum Integration of Battery Energy Storage), το οποίο συντόνισε η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος (ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ), του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.), έκανε το βήμα παραπάνω.

Οι ερευνητές-Μηχανολόγοι Μηχανικοί Κωνσταντίνος Χριστόπουλο και Γιώργος Σπυρόπουλο ΕΔΙΠ του ΠΑ.Δ.Α., ολοκλήρωσαν με απόλυτη επιτυχία τον πρώτο ηλιακό σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε ελληνικό νησί, στο ακριτικό νησί της Τήλου. Ο αυτόνομος φωτοβολταϊκός (Φ/Β) σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχει εγκατασταθεί στην οροφή δημοτικού κτιρίου του δήμου Τήλου. Ακολούθως, εγκαταστάθηκε σε κεντρικό σημείο του παραθαλάσσιου οικισμού Λιβάδια και το αντίστοιχο σύστημα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων χορηγία της εταιρείας "Schneider".


Με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης και μέσα από τη διαδικασία του συμψηφισμού (net metering), η αναμενόμενη παραγωγή του Φ/Β σταθμού αναμένεται να καλύψει αφενός τις ενεργειακές ανάγκες δύο ηλεκτρικών οχημάτων, αφετέρου να συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών ηλεκτροφωτισμού του παραλιακού πεζόδρομου «Τάσος Αλιφέρης» του οικισμού, αλλά και των ενεργειακών καταναλώσεων του συγκεκριμένου δημοτικού κτηρίου.

Ηδη, ένα plug-in υβριδικό αυτοκίνητο τροφοδοτείται από αυτή την ενέργεια καθώς και ένα ηλεκτρικό σκούτερ. Για να φορτίσουν με ενέργεια, προκειμένου να καλύψουν απόσταση 100 χλμ., απαιτείται μιάμιση ώρα φόρτισης.

Η καινοτόμος αυτή εγκατάσταση αποτελεί την υλοποίηση της πρόσφατης συμφωνίας της δημάρχου Τήλου Μαρίας Καμμά και του διευθυντή του Εργαστηρίου ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ καθηγητή Ιωάννη Κ. Καλδέλλη, είχε δε την πλήρη στήριξη του προέδρου της Διοικούσας του ΠΑ.Δ.Α. καθηγητή Κωνσταντίνου Μουτζούρη και χρηματοδοτείται από την επιτροπή Ερευνών και Διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων και Έρευνας (ΕΛΚΕ) του ΠΑ.Δ.Α., ως προσφορά του πρωτοποριακού Ευρωπαϊκού Προγράμματος TILOS - Horizon 2020 στην ακριτική μας Τήλο.

Ο πρώτος ηλιακός σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε ελληνικό νησί
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...