Ιστορία

Ο αντάρτης του Αυξεντίου που η Καινή Διαθήκη του έσωσε κυριολεκτικά την ζωή - Δείτε τις εικόνες

Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν αναφέρεται σε προσευχές και παρακλήσεις. Το ιερό βιβλίο του έσωσε τη ζωή από μία σφαίρα που αντί να καρφωθεί στο σώμα του καρφώθηκε πάνω στην Καινή Διαθήκη.

Της Ελίνας Σταματίου

Θα μπορούσε η ιστορία του να αποτελεί συναρπαστική σκηνή από χολυγουντιανή ταινία, ωστόσο είναι πέρα για πέρα αληθινή, παρά το γεγονός ότι ξερπερνά σε φαντασία ακόμη και τα πιο καλογραμμένα κινηματογραφικά σενάρια. Σαν αυτή την ιστορία βέβαια την περίοδο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 55-59, γράφτηκαν πολλές.

Για την Κύπρο ήταν η περίοδος που απλοί πολίτες πήραν τα όπλα και ανέβηκαν στα βουνά με όραμα την απελευθέρωση του νησιού από τον βρετανικό ζυγό και την ένωσή του με την Ελλάδα.

Ένας από αυτούς τους απλούς πολίτες, ήταν και ο Χαράλαμπος Μπαταριάς. Γεννηθείς το 1933 στο Σαράντι, το πραγματικό του επίθετο ήταν Μιχαηλίδης, ωστόσο κάποια στιγμή το άλλαξε τιμής ένεκεν στον Αυξεντίου που μετά την μάχη των Σπηλιών στην οποία συμμετείχε, του έδωσε το συγκεκριμένο ψευδώνυμο.

Ο 86χρονος σήμερα βετεράνος αγωνιστής της ΕΟΚΑ μιλώντας στο OMEGAlive</strong>, θυμήθηκε μερικές από τις σημαντικότερες εμπειρίες που έζησε τότε όντας αντάρτης στα βουνά και αργότερα κρατούμενος των Εγγλέζων, με πιο χαρακτηριστική εκείνη που μια Καινή Διαθήκη που είχε στην τσέπη του, τελικά του έσωσε τη ζωή!

Ο Μπαταριάς υπηρέτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα ως αντάρτης στην περιοχή Πιτσιλιάς υπό τον Γρηγόρη Αυξεντίου -μετά τα Σπήλια- και μετέπειτα υπό τον Γεώργιο Μάτση, μέχρι και τη σύλληψή του στις 18 Ιανουρίου του 1957, ύστερα από προδοσία.

«Κρυβόμασταν με δύο συναγωνιστές μου σε ένα σπίτι στα Καννάβια όπου ετοιμάζαμε κρησφύγετο, αλλά δεν προλάβαμε να το τελειώσουμε, γιατί μετά από προδοσία, οι Εγγλέζοι έκαναν έφοδο. Έσπασαν την πόρτα και όρμησαν μέσα. Τη στιγμή εκείνη πήγα να αρπάξω το όπλο μου που το είχα δίπλα μου και ένας Άγγλος στρατιώτης με πυροβόλησε στην καρδιά»

Η σφαίρα ωστόσο που δέχθηκε εκείνη την μέρα ο Μπαταριάς δεν τον σκότωσε χάρη στην Καινή Διαθήκη που κουβαλούσε πάντα μαζί του.

«Στην τσέπη του στρατιωτικού σακακιού μου στον κρόταφο είχα πάντα μια Καινή Διαθήκη. Όταν με πυροβόλησε ο Άγγλος η σφαίρα χτύπησε πάνω στο σκληρό εξώφυλλο της Καινής Διαθήκης, εξωστρακίστηκε και κατέληξε στο χέρι του συναγωνιστή μου. Έτσι σώθηκα από βέβαιο θάνατο»

Μετά τον πυροβολισμό του ο Μπαταριάς μεταφέρθηκε με τους συναγωνιστές του στο κέντρο κράτησης των Βρετανών στις Πλάτρες. Εκεί, αν και τραυματισμένος, οι αποικιοκράτες τον βασάνισαν ζητώντας του πληροφορίες για την οργάνωση.

«Θυμάμαι έναν Άγγλο, δύο Τ/κ και έναν Ε/κ να με χτυπούν. Σε κάποια στιγμή λιποθύμησα και μου έριξαν έναν κουβά νερό να με συνεφέρουν. Ακολούθως με έριξαν σε ένα στρατιωτικό όχημα για να με μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Όταν προσπάθησα να βάλω το χέρι κάτω από το κεφάλι για να μην χτυπά στην σιδερένια καρότσα του οχήματος, ο Άγγλος στρατιώτης που ήταν μαζί μου με κλώτσησε. Από εκείνη τη στιγμή και μετά έσβησαν όλα. Ξύπνησα στο κρεβάτι του νοσοκομείο Ακρωτηρίου χειρουργημένος»

Μετά την ανάρρωσή του ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ μεταφέρθηκε πίσω στο κρατητήριο των Πλατρών και από εκεί αφού καταδικάστηκε σε πολύχρονη φυλάκιση οδηγήθηκε στις Κεντρικές Φυλακές, απ’ όπου αργότερα κατέληξε μαζί με άλλους πολιτικούς κατάδικους, στις φυλακές της Αγγλίας.

Το βιβλίο της Καινής Διαθήκης που κάποτε έσωσε τη ζωή του Χαράλαμπου Μπαταριά, σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο Αγώνος στην Λευκωσία, όπου το κοινό έχει την ευκαιρία να το δει από κοντά και να γνωρίσει την πραγματικά συγκλονιστική ιστορία που κρύβεται πίσω του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...