ΗΠΑ

Οι New York Times αποκαλύπτουν το μυστικό πρόγραμμα της CIA για το σαμποτάζ των πυραύλων του Ιράν

Ο Λευκός Οίκος την περίοδο της Προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ ενέτεινε ένα μυστικό πρόγραμμα σαμποτάζ των πυραύλων του Ιράν, σύμφωνα με δηλώσεις νυν και πρώην αξιωματούχων της Κυβέρνησης του οποίους επικαλούνται οι New York Times.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι το χαρακτήρισαν ως μια προέκταση της εκστρατείας των ΗΠΑ για την υπονόμευση των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν και την απομόνωση της οικονομίας της.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους είναι αδύνατο να μετρηθεί με ακρίβεια η επιτυχία του απορρήτου προγράμματος, το οποίο ποτέ δεν έχει αναγνωριστεί δημόσια. Αλλά μόνο τον προηγούμενο μήνα, δύο προσπάθειες Ιράν για την εκτόξευση δορυφόρων απέτυχαν μέσα σε λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση των πυραύλων, σημείωσαν οι New York Times.

Τον περασμένο μήνα, το Ιράν προσπάθησε να στείλει ένα δορυφόρο στο διάστημα, αλλά δεν τα κατάφερε καθώς ο δορυφόρος απέτυχε να μπει σε τροχιά.

Την περασμένη εβδομάδα ήρθαν στη δημοσιότητα δορυφορικές εικόνες που υποδηλώνουν ότι το Ιράν επιχείρησε και δεύτερη εκτόξευση δορυφόρων.

Οι New York Times αναφέρουν ότι τα τελευταία 11 χρόνια, το 67% των ιρανικών εκτοξεύσεων δορυφόρων έχουν αποτύχει, ένας εκπληκτικά υψηλός αριθμός σε σύγκριση με το παγκόσμιο ποσοστό αποτυχίας που κυμαίνεται στο 5%.

Τα προβλήματα, όμως δεν αποθαρρύνουν το Ιράν. Αυτή την εβδομάδα, ο Πρόεδρος Hassan Rouhani εξήρε το πυραυλικό οπλοστάσιο του Ιράν, ενώ ορκίστηκε να συνεχίσει τις προσπάθειες ενίσχυσης της στρατιωτικής ισχύος του Ιράν.

Οι τελευταίες αποτυχίες στις ιρανικές εκτόξευσης δορυφόρων ώθησαν τους New York Times να επικοινωνήσουν με πολλούς νυν και πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους που εργάστηκαν στο αμερικανικό πρόγραμμα δολιοφθοράς κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, οι οποίοι μίλησαν με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, καθώς δεν είχαν εξουσιοδότηση να συζητήσουν δημόσια το απόρρητο πρόγραμμα.

Οι αξιωματούχοι περιέγραψαν μια εκτεταμένη προσπάθεια, που δημιουργήθηκε υπό τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, για να εισάγει κρυφά ελαττωματικά εξαρτήματα και υλικά στις αλυσίδες εφοδιασμού της αεροδιαστημικής βιομηχανίας του Ιράν. Το πρόγραμμα ήταν ενεργό στις αρχές της κυβέρνησης Obama, αλλά στην συνέχεια περιήλθε σε αράνεια. Το 2017, όταν ανέλαβε ο Mike Pompeo ως διευθυντής της CIA, το πρόγραμμα πήρε νέα πνοή ζωής.

Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει τις προσπάθειες δολιοφθοράς, ενώ μάλιστα ζήτησε από τους New York Times να αποκρύψουν κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα, οι οποίες αφορούν κυρίως την ταυτότητα συγκεκριμένων προμηθευτών του ιρανικό προγράμματος, καθώς η προσπάθεια συνεχίζεται.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...