Κόσμος

Οι «χρυσές» μπίζνες Ερντογάν-Μαδούρο - Στην Τουρκία καταλήγει ο χρυσός της Βενεζουέλας

Ο χρυσός της Βενεζουέλας θα μεταφερθεί στην κεντρική ανατολική επαρχία Çorum της Τουρκίας.

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan, με τους αναλυτές να υποννοούν ότι η Βενεζουέλα χρησιμοποιεί μερικά από τα αποθέματα χρυσού για να αγοράσει καταναλωτικά αγαθά, όπως τα ζυμαρικά και γάλα σε σκόνη από την Τουρκία. 

Το εμπόριο μεταξύ των δύο εθνών άλλωστε οκταπλασιάστηκε πέρυσι.

Το χρυσό πρόγραμμα του προέδρου της Βενεζουέλας Nicolas Maduro αναπτύχθηκε παράλληλα με τη βαθύτερη σχέση του με τον Erdogan.

Και οι δύο ηγέτες έχουν επικριθεί σε διεθνές επίπεδο για την καταπάτηση των πολιτικών δικαιωμάτων και την υπονόμευση των δημοκρατικών κανόνων.

Βέβαια, η Άγκυρα έχει διαβεβαιώσει τις ΗΠΑ ότι όλο το εμπόριο της Τουρκίας με τη Βενεζουέλα είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο.

Άλλο ένα στοιχείο που δείχνει να βρίσκεται στο επίκεντρο είναι ότι η Βενεζουέλα ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2016 την απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ Καράκας και Κωνσταντινούπολης.

Τα στοιχεία για το εμπόριο δείχνουν ότι τα αεροσκάφη αυτά μεταφέρουν κάτι περισσότερο από επιβάτες.

Την Πρωτοχρονιά του 2018, η Βενεζουέλα μετέφερεφορτίο 36 εκατομμυρίων δολαρίων χρυσού στην Κωνσταντινούπολη, η οποία έγινε αμέσως μετά από την επίσκεψη του Maduro στην Τουρκία.

Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα, η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας πωλεί τον χρυσό της απευθείας σε τουρκικά εργοστάσια ραφιναρίσματος, με τους αγοραστές να περιλαμβάνουν τις Istanbul Gold Refinery, ή IGR, και Sardes Kıymetli Madenler, τουρκική εταιρεία εμπορίας.

Βέβαια, σε συνέντευξή του στο Reuters, ο γενικός διευθυντής της IGR, Ayşen Esen, αρνήθηκε ότι η εταιρεία συμμετείχε σε οποιεσδήποτε χρυσές συμφωνίες με τη Βενεζουέλα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ