Ελληνοτουρκικά

Οι Τούρκοι «σκεπάζουν» το ελληνικό FIR: Ασκήσεις με πραγματικά πυρά νότια του Καστελόριζου - Προκλήσεις λίγο πριν την συνάντηση Ακάρ-Αποστολάκη

Σε νέα πρόκληση προχώρησαν οι Τούρκοι λίγο πριν τη συνάντηση Ακάρ-Αποστολάκη. Δέσμευσαν περιοχές νότια του Καστελόριζου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, την ώρα που ελληνική κυβέρνηση και ΥΕΘΑ ψεύδονται για αποκλιμάκωση της κρίσης και έναρξη νέας εποχής στα ελληνοτουρκικά.

Μένει να δούμε την έκβαση της συνάντησης του Αποστολάκη με τον Τούκρο ομόλογό του, γιατί από ότι φαίνεται, μετά την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία άλλαξαν πολλά.

Ένα 24ωρο πριν από την συνάντηση που αναμένεται να έχουν στο περιθώριο της συνάντησης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες οι υπουργοί άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί.

Αν και αντικείμενο της πρώτης συνάντησης Ακάρ - Αποστολάκη με την ιδιότητα τους ως Υπουργών Άμυνας, είναι η μείωση της έντασης, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX (0251/19) με την οποία αναγγέλλει την διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά σε μια περιοχή εντός του ελληνικού FIR και εντός της ελληνικής ζώνης ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση (SRR).

Δεν είναι τυχαίο ότι η περιοχή της άσκησης έχει επιλεγεί με τέτοιο τρόπο που να παραπέμπει και στην αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην συγκεκριμένη περιοχή νότια του Καστελόριζου.

Η έκδοση δεκάδων NAVTEX και NOTAM’s από τις τουρκικές Αρχές αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών και για την υιοθέτηση ΜΟΕ, αν και θεωρείται μάλλον απίθανο να αλλάξει η τουρκική τακτική που στοχεύει στο «πριόνισμα» ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό το κλίμα, και ενόψει της συνάντησης Ακάρ-Αποστολάκη, η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του ΥΕΘΑ, κάνουν λόγο για αποκλιμάκωση και καλές ελληνοτουρκικές σχέσεις. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Αποστολάκη, κατά την οποία ανέφερε πως "δεν υπάρχει λόγος να διακινδυνεύσουμε ατύχημα με την Τουρκία".

Σε μία περίεργη και άκρως ανησυχητική δήλωση προχώρησε ο κ. Αποστολάκης, ο οποίος μετά την τοποθέτηση που έκανε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, έρχεται ξανά να ταράξει τα ύδατα της εσωτερικής πολιτικής σκηνής. Τι συμβαίνει με τον νέο Υπουργό; Έγινε ΣΥΡΙΖΑ και δεν το καταλάβαμε;

Η τουρκική NAVTEX:

TURNHOS N/W : 0251/19
MEDITERRANEAN SEA
LIVE FIRING EXERCISE, ON 12 FEB 19 FROM 0730Z TO 0830Z IN AREA BOUNDED BY;
35 00.00 N - 029 41.00 E
35 00.00 N - 030 30.00 E
34 30.00 N - 030 30.00 E
34 30.00 N - 029 42.00 E

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...