Κύπρος

Οι Τούρκοι ενεργοποιούν τη «Γαλάζια Πατρίδα» - Επιβεβαίωσαν γεώτρηση ΒΔ της Κύπρου - Τσαβούσογλου: «Οι Ήρωές μας έδωσαν το αίμα τους»

Με κυνικές και προκλητικές δηλώσεις, αλλά και γεωτρήσεις βορειοδυτικά της Κύπρου, ξεκινάει η τουρκική προπαγανδιστική άσκηση "Γαλάζια Πατρίδα". Για άλλη μια φορά οι Τούρκοι δεν σέβονται τίποτα και προκαλούν Έλληνες και Ελληνοκύπριους.

Την επιβεβαίωση της Αγκυρας να προχωρήσει σε γεώτρηση στα βορειοδυτικά της Κύπρου, «εντός των ΑΟΖ που ισχυρίζονται τόσο η Κύπρος όσο και η Τουρκία ότι τους ανήκουν», αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα S&P Global Platts.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Εταιρεία Τουρκικών Πετρελαίων (TPAO) σχεδιάζει να προχωρήσει σε γεώτρηση βορειοδυτικά της Κύπρου, ξεκινώντας μετά το καλοκαίρι, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας και διευθύνων σύμβουλος Melih Han Bilgin.

Ο Bilgin επιβεβαίωσε στην S&P Global Platts ότι η εταιρεία δεν είχε σχέδια να ξεκινήσει τη γεώτρηση νότια του νησιού τον επόμενο μήνα, κάτι που ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την περασμένη εβδομάδα.

Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι το πλοίο έρευνας της TPAO, «Barbaros Hayreddin Pasa», επιθεωρεί τα ύδατα της νότιας Κύπρου στην περιοχή των θαλάσσιων τεμαχίων 8,9 και 12, αλλά πρόσθεσε ότι τα ανακτηθέντα σεισμικά δεδομένα θα χρειαστούν πολλούς μήνες για να αναλυθούν και τα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι να ξεκινήσει γεώτρηση στα βορειοδυτικά του νησιού.

Μόλις ολοκληρωθεί η εργασία νότια του νησιού, το πλοίο θα κινηθεί προς τα δυτικά για να συνεχίσει να επιθεωρεί εκεί, σημείωσε.

Δεύτερο τουρκικό σκάφος έρευνας, το MTA Oruc Reis, έχει επίσης πραγματοποιήσει έρευνα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) που διεκδικεί η Κύπρος, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η θαλάσσια ζώνη στα βορειοδυτικά της Κύπρου βρίσκεται εντός των ΑΟΖ που ισχυρίζονται τόσο η Κύπρος όσο και η Τουρκία ότι τους ανήκουν και δεν έχουν διενεργηθεί ακόμη γεωτρήσεις, καταλήγει το δημοσίευμα.

Τσαβούσογλου : Οι Ήρωές μας έδωσαν το αίμα τους για την Κύπρο

Κυνικός πέρα από κάθε όριο ο Τσαβούσογλου, η χώρα του οποίου εισέβαλε στρατιωτικά και έπνιξε στο αίμα ένα ολόκληρο νησί, ανατρέπει με τον πιο ωμό τρόπο τα ιστορικά γεγονότα, κάνοντας λόγο για τούρκους ήρωες που τραυματίστηκαν στην Κύπρο.

Κάνουμε ό,τι χρειάζεται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της ‘τδβκ’ γύρω από την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Και η πρόκλησή του δεν σταμάτησε εκεί αφού, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε εκδήλωση βετεράνων του πολέμου, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «την υπόθεση της Κύπρου την υπερασπιζόμαστε με τον καλό τρόπο. Γιατί για την Κύπρο ήρωές μας έχουν δώσει το αίμα τους, έχουν τραυματιστεί άνθρωποί μας. Και σήμερα αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ‘τουρκοκυπριακού λαού’. Κάνουμε ό,τι χρειάζεται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της ‘τδβκ’ γύρω από την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο».

Αναφερόμενος, ωστόσο, στην ευρωαραβική σύνοδο που διεξάγεται στην Αίγυπτο, κατηγόρησε την ΕΕ για τις σχέσεις της με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι:

«Από τη μια λέει συνέχεια ‘αν επανέλθει η θανατική ποινή στην Τουρκία, θα κάνουμε και τούτο και το άλλο’ και μας μιλάει απειλητικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος από αυτούς τους προδότες, αλλά από την άλλη όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες πήγαν να στηρίξουν τον Σίσι και να βγάλουν μαζί του φωτογραφία παρόλο που εκτέλεσε 9 νέους ανθρώπους. Αυτό λέγεται δύο μέτρα και δύο σταθμά και διπλοπροσωπία».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...