Αρχείο

Οι Ρώσοι εκπαιδεύουν τους Τούρκους - Πολεμικές προετοιμασίες με επιχειρησιακή αξιοποίηση των S-400 - Οργή κατά Άγκυρας από ΗΠΑ

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας

Συγκλονιστικές εξελίξεις θα έχουμε στο θέμα των πυραύλων S-400 μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας σε συνδυασμό με την τεράστια οργή ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. 

Πολύ μεγάλη βιασύνη από τουρκικής και ρωσικής πλευράς για την πολεμική προετοιμασία Τούρκων αξιωματικών, υπαξιωματικών και ΕΠΟΠ, σε σχέση με την επιχειρησιακή αξιοποίηση των ρωσικών πυραύλων S-400 το ταχύτερο δυνατό, γεγονός που εγείρει σοβαρές ενστάσεις για το παρασκήνιο της υπόθεσης.

Οι Ρώσοι ικανοποιώντας την απαίτηση Ερντογάν σε ένα μήνα περίπου (ίσως και δύο), θα εκτελέσουν άσκηση ενεργοποίησης των «τουρκικών» πλέον πυραύλων αντιεροπορικής άμυνας S-400, με την συνδρομή Τούρκων στρατιωτικών επί των πυραύλων, προετοιμάζοντας τους ουσιαστικά για πλήρη επιχειρησιακή δράση, αν και εφόσον απαιτηθεί.  

Η όλη διαδικασία θα λάβει χώρα «την άνοιξη», ανακοίνωσε χθες Ρώσος αξιωματούχος, σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2017, η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την οποία η Μόσχα θα προμηθεύσει την Άγκυρα με δύο συστήματα πυραύλων S-400 τύπου surface-to-air και τέσσερις συστοιχίες.

Το πρακτορείο ειδήσεων RT έδειξε τον εκπρόσωπο της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rostec, ως τον αξιωματούχο που ανακοίνωσε την «άσκηση», αναφέροντας ότι Τούρκοι στρατιωτικοί θα μεταβούν στη Ρωσία την άνοιξη για πλήρη εκπαίδευση στο αμυντικό σύστημα.

"Η διαδικασία παροχής των πυραυλικών συστημάτων από τη Ρωσία στην Τουρκία προχωρά σύμφωνα με το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα", δήλωσε ο εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν καθυστερήσεις.

Η συμφωνία, δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος, θα εφαρμοστεί "πλήρως" πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η τουρκο-ρωσική συμφωνία έχει εξοργίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ), οι οποίες ισχυρίζονται ότι οι ρωσικοί πύραυλοι ήταν "ασύμβατοι" με τα αμυντικά συστήματα της συμμαχίας.

Σήμερα για το θέμα αυτό ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο και ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χ.Ακάρ συναντώνται στις ΗΠΑ μέσα σε ένα άκρως τεταμένο κλίμα λόγω των κυρώσεων που προετοιμάζουν οι ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Η ουσία όμως σύμφωνα με Έλληνες ειδικούς αναλυτές, είναι ότι η Τουρκία, η οποία βιώνει μια μεγάλη οικονομική κρίση και βασικά τρόφιμα ανατιμώνται κάθε εβδομάδα, ενώ οι πολίτες της χώρας μετατρέπουν τις οικονομίες τους σε ξένα νομίσματα, αναμένει χειρότερες εξελίξεις από την δύση.

Η αμυντική σχέση της Τουρκίας με Ρωσία και Ιράν, και οι απειλές Ερντογάν στο Ισραήλ έχουν επισύρει την οργή του ΝΑΤΟ, το οποίο είναι ικανό για όλα τα σενάρια μετά και τις προθέσεις των Τούρκων σε Βόρεια Συρία και Α.Μεσόγειο.

Αυτό ακριβώς τρέχει να προλάβει ο Ερντογάν, ο οποίος φοβάται να μην έχει την τύχη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και την διάλυση της χώρας του ενόψει του σχεδίου δημιουργίας κράτους του Κουρδιστάν και θέλει άμεσα επιχειρησιακούς του S-400.

Αυτό το σενάριο είναι πάρα πολύ πιθανό.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...