Ελληνοτουρκικά

Ξεσάλωσε με Τσίπρα ο Ερντογάν: Ζήτησε νέο τζαμί στην Αθήνα με μιναρέ!

Αποκαλύψεις σχετικά με την συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας μπροστά σε κοινό στην Αδριανούπολη, ο Ερντογάν είπε πως έθιξε το ζήτημα του τζαμιού στην Αθήνα αντιπαραβάλλοντας το ελληνικό αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. «Στον κύριο Τσίπρα δήλωσα, ζητάτε από εμάς τη Θεολογική Σχολή της Χαλκης. Ας ανοίξουμε του είπα το τζαμί Φετχιγιέ στην Αθήνα».Στην Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας, κάτω από την Ακρόπολη!

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως πρόκειται να λειτουργήσει τζαμί στην Αθήνα. «Ρώτησα, γιατί δεν έχει μιναρέ το τζαμί που θα ανοίξετε; Εδώ δεν αντέχετε τη λέξη Τούρκος για τη μειονότητα της Θράκης», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. Μου είπε πως αντιδρά η αντιπολιτευση και εγώ του απάντησα πώς η εκκλησιά έχει καμπαναριό έτσι και το τζαμί πρέπει να έχει μιναρέ».

 

Ποιο είναι το τζαμί της Ρωμαϊκής αγοράς

tza1238133
Τι είναι όμως αυτό το τέμενος που αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον για την Άγκυρα και το ποιο η Ελλάδα έχει εντάξει στα σχέδια αναστηλώσεων σε αρχαιολογική βάση; Το τζαμί Φετχιγιέ, διαβάζουμε, βρίσκεται εντός της Ρωμαϊκής Αγοράς.

Εξ αιτίας της προσωνυμίας του, αρχικά θεωρήθηκε ότι είναι από την εποχή του Φατίχ, του Πορθητού Μωάμεθ Β΄, ο οποίος το 1458 κατέλαβε την Αθήνα. Οι ανασκαφικές έρευνες όμως απέδειξαν ότι υπήρχε ένα τέμενος κατασκευασμένο πάνω σε προγενέστερο βυζαντινό ναό, το οποίο στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από το συγκεκριμένο του 17ου αιώνα.

Έτσι επικρατεί η άποψη ότι πρόκειται μάλλον για κτίσμα της περιόδου 1668-70, δηλαδή σχετίζεται με την κατάληψη της Κρήτης από τους Οθωμανούς. Υπάρχουν επίσης αναφορές , ότι το τζαμί χτίστηκε πάνω σε μια μεγάλη βυζαντινή Εκκλησία, που πιθανόν να αποτελούσε τον Ορθόδοξο Μητροπολιτικό Ναό των Αθηναίων, στα χρόνια της Φραγκοκρατίας (Δουκάτο Αθηνών 1205-1458), μέχρι την κατάκτηση της πόλης από τους Οθωμανούς!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...