Πολιτική

ΝΔ: 5 λόγοι για τους οποίους η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία δεν ήταν καλή

Ως μια κακά προετοιμασμένη επίσκεψη, τα αποτελέσματα της οποίας εγείρουν μια σειρά σοβαρών ανησυχιών και ερωτημάτων, αποτιμά το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία, η Νέα Δημοκρατία.

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζουν ότι σκοπός του Πρωθυπουργού ήταν να διασφαλίσει -με υψηλό αντιστάθμισμα από ελληνικής πλευράς- μια περίοδο εκτόνωσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενόψει των επερχόμενων εκλογών στην Ελλάδα.

Η κακή προετοιμασία από ελληνικής πλευράς έγκειται, σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, στο γεγονός ότι πριν ακόμα αυτή η επίσκεψη ξεκινήσει, η τουρκική πλευρά φρόντισε με δηλώσεις και ενέργειες να καθορίσει εκείνη το πλαίσιο της συνάντησης. Από την Πειραιώς αναφέρονται:

-στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία την προηγούμενη της επίσκεψης Τσίπρα,

-τις δηλώσεις της τουρκικής Προεδρίας για θέματα «τουρκικής μειονότητας στη Θράκη»,

-την επικήρυξη των 8 στρατιωτικών λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο ο έλληνας Πρωθυπουργός ενώ την ίδια ημέρα

-η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX που δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτιοδυτικά του Καστελόριζου για άσκηση με χρήση πυρών, στα πλαίσια της άσκησης Γαλάζια Πατρίδα.

Επίσης στην Πειραιώς στέκονται και σε μια σειρά ερωτημάτων που προκύπτουν από τις δηλώσεις Τσίπρα – Ερντογάν, με βάση την αποτίμηση που κάνουν.

1. Ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξουν νέα πρόσθετα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Το ζήτημα δεν είναι να συμφωνηθούν πρόσθετα μέτρα, αλλά να εφαρμοσθούν πλήρως από την Τουρκία τα ηδη υπάρχοντα που διαμορφώνουν μια στέρεη βάση για οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να διευκρινισθεί ποιά ακριβώς είναι τα νέα μέτρα που έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα και σε τί αφορούν. Εν προκειμένω υπενθυμίζεται ότι επιδίωξη της Τουρκίας είναι δια της συνεχούς διεύρυνσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης να περιορισθεί η άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της  Ελλάδας στο Αιγαίο.

2. Ο κ. Τσίπρας φαίνεται να έχει αποδεχτεί ότι θα υπάρξει πεδίο συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά σε ότι αφορά τα ενεργειακά θέματα. Πώς μπορεί αυτό να γίνει όταν είναι η ίδια η Τουρκία που έχει αυτοαποκλεισθεί από τις ενεργειακές εξελίξεις και εφαρμόζει πολιτική διαρκούς έντασης καθώς δεν αναγνωρίζει τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας(UNCLOS), και δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και τα δικαιώματα της που απορρέουν από την UNCLOS, όπως η οριοθέτηση Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής  Ζώνης.

3. Αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Τσίπρας φάνηκε να συναινεί στην τουρκική επιδίωξη να υπάρξει αναθεώρησή της, κάτι στο οποίο αντιδρούν πολλά κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άποψη της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι στη νέα Τελωνειακή Ένωση ΕΕ-Τουρκίας, θα πρέπει να εξετασθεί σοβαρά το ενδεχόμενο να ενταχθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και προαπαιτουμένα, δηλαδή να υπάρχουν  στοιχεία νέας“αιρεσιμότητας” (conditionality). Και αυτό γιατί η υπάρχουσα αιρεσιμότητα στην ενταξιακή διαδικασία δεν παράγει αποτελέσματα, καθώς η διαδικασία έχει παγώσει.

4. Προβληματισμό προκαλεί η πρόθεση συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας, που αφορά και σε ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών, δεδομένου ότι ο ισχύον στην Τουρκία αντιτρομοκρατικός νόμος αντιμετωπίζεται αρνητικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς θέτει σε αμφισβήτηση ή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με θεμελιώσεις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

5. Πέραν του ότι αναφορικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δεν υπήρξε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα, υπογραμμίζεται με έμφαση ότι το ζήτημα της Χάλκης δεν πρέπει να τίθεται ως διμερές ζήτημα ελληνοτουρκικών σχέσεων, πόσο μάλλον αυτό να γίνεται σε βάση αμοιβαιότητας σχετιζόμενο με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα κράτη δε τίθεται σε βἀση αμοιβαιότητας. Η επαναλειτουργία της Σχολής αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Κοινότητας. Πέραν αυτού, είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε, έστω και έμμεση προσπάθεια, εξίσωσης του Οικουμενικού Πατριάρχη με τους μουφτήδες στη Θράκη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...