Πολιτική

Νέα μεθόδευση για να σωθεί ο Καμμένος - Αλλάζει ο κανονισμός με ...γνωμοδότηση

Πως θα κατορθώσει ο Καμμένος να διατηρήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα με λιγότερους από πέντε βουλευτές

Η στροφή και η υποχώρηση Τσίπρα, ο οποίος έστειλε επιστολή το πρωί της Δευτέρας στον Νίκο Βούτση, ζητώντας να μην αλλάξει ο Κανονισμός της βουλής, ώστε να μη φανεί ότι εκβιάζεται από τον Πάνο Καμμένο, φαίνεται ότι έγινε μόνο και μόνο για να κοπάσουν οι αντιδράσεις.

Οπως επισημαίνουν κοινοβουλευτικά στελέχη, ο Κανονισμός θα αλλάξει έτσι κι αλλιώς, προκειμένου ο κ. Καμμένος να παραμείνει αρχηγός κόμματος και να σταματήσει να επιτίθεται στην κυβέρνηση. Απλά επελέγη άλλη διαδικασία, μετά την κατακραυγή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για «εκβιαζόμενο πρωθυπουργό».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επιστολή του ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Νίκο Βούτση να παραπέμψει το όλο θέμα στην επιστημονική επιτροπή της Βουλής που θα γνωμοδοτήσει, ώστε να μη θεωρηθεί ότι είναι εκβιαζόμενος, όπως είπε.

Ξαφνικά, πριν από λίγο, ακριβώς το ίδιο αίτημα υπέβαλε και η πιστή στον Πάνο Καμμένο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά: να γνωμοδοτήσει το Επιστημονικό συμβούλιο της βουλής για ερμηνεία του Αρθρου 15. Αν αλλάξει ή ερμηνευθεί το άρθρο 15,  θα κατορθώσει ο Πάνος Καμμένος να διατηρήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα ακόμα και με λιγότερους από πέντε βουλευτές.

Τώρα, μετά την επιστολή Τσίπρα και το επίσημο διάβημα των ΑΝΕΛ, η αλλαγή του Κανονισμού- ώστε να εκτονωθεί η αντίδραση του Πάνου Καμμένου που απειλεί να βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό με τις αποκαλύψεις του- παίρνει απλά παράταση.

Επομένως, θα προηγηθεί γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, και την τελική απόφαση θα λάβει η επιτροπή Κανονισμού.

Μιλώντας στην Επιτροπή Κανονισμού της Επιτροπής, η οποία συνεκλήθη το μεσημέρι της Δευτέρας, ο κ. Βούτσης είπε ότι δεν ζήτησε στον Θανάση Παπαχριστόπουλο να μην παραιτηθεί αλλά του παρουσίασε την κατάσταση ως έχει.

«Την απόφαση να μην παραιτηθεί την πήρε ο ίδιος», είπε και εξήγησε: «Του είπα ότι με το που παραιτηθείς θα διαλυθεί πρόωρα η ΚΟ των ΑΝΕΛ πριν προλάβουμε να δούμε τι προβλέπει ο κανονισμός».

Αντιδράσεις για την επιστολή Τσίπρα στον Βούτση

Η Νέα Δημοκρατία επιμένει οτι Αλέξης Τσίπρας εκβιάζεται από τον πρώην κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο και είναι έτοιμος να ικανοποιήσει τις αξιώσεις του επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
«Ο κ. Τσίπρας χρειάστηκε μία εβδομάδα για να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσει τον εκβιασμό Καμμένου», δήλωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, προσθέτοντας πως ο πρωθυπουργός απευθύνεται στον Πρόεδρο της Βουλής σαν να είναι υφιστάμενός του, επιδεικνύοντας «περισσή αλαζονεία».

Η κ. Σπυράκη υποστήριξε πως με την συμπεριφορά του ο πρωθυπουργός, απλώς επιβεβαίωσε ότι η σημερινή πλειοψηφία που απολαμβάνει στην Βουλή είναι «ευκαιριακή» και στηρίζεται «στις διαθέσεις της κ. Μεγαλοοικονόμου και του κ. Παπαχριστόπουλου».

Προκαταρκτική συζήτηση για την επιστολή του κ. Τσίπρα ζήτησε από τον κ. Βούτση ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, λαμβάνοντας όμως αρνητική απάντηση από τον Πρόεδρο της Βουλής.

«Η επιστολή του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Βουλής, αποτελεί μία ωμή παραβίαση του Συντάγματος, του Κανονισμού της Βουλής, όπως και οποιασδήποτε διάκρισης των εξουσιών», δήλωσε ο κ. Παπαθεοδώρου, που είναι μέλος της Επιτροπής Κανονισμού του κοινοβουλίου.

Για «πανηγυρική και θρασεία ομολογία» του κ. Τσίπρα ότι ο ίδιος είχε δώσει την εντολή να ευτελιστεί η κοινοβουλευτική τάξη, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του Πάνου Καμμένου έκανε λόγο νωρίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το Κίνημα Αλλαγής.

Στην επιστολή του προς τον κ. Βούτση ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται κατηγορηματικά πως τελεί υπό οποιονδήποτε εκβιασμό και εκφράζει την έκπληξή του με την στάση της αντιπολίτευσης απέναντι στην δική του δημοκρατική ευαισθησία..

«Εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν», τονίζει ο πρωθυπουργός αναφέροντας ότι δεν επιτρέπει σε κανέναν να τον συκοφαντεί, αξιοποιώντας τη δημοκρατική του ευαισθησία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ