Περιβάλλον

Νάξος: Η ψαριά ζύγιζε πάνω από 300 κιλά -Έμειναν όλοι με το στόμα ανοιχτό (βίντεο)


Οι τυχεροί ψαράδες έγιναν θέμα συζήτησης στη Νάξο, καθώς επέστρεψαν στο λιμάνι με τόνους, που συνολικά ζύγιζαν πάνω από 300 κιλά! Τους έξι τόνους, από 35 έως 84 κιλά ο καθένας, ψάρεψε το αλιευτικό από την Κάρπαθο «Παναγία Πουλαριανή» στο πέλαγος του Νοτίου Αιγαίου και τους ξεφόρτωσε στο λιμάνι της Νάξου. Στη συνέχεια φορτώθηκαν σε φορτηγό αυτοκίνητο για να πάνε στον προορισμό τους.

Ο μεγαλύτερος από τους τόνους είχε μήκος 1,91 μ. και ζύγιζε 84 κιλά και για να μεταφερθεί από το αλιευτικό στη ζυγαριά χρειάστηκε ο γερανός του σκάφους. Επίσης ανάμεσά τους, ήταν ένας ακόμη τόνος μήκους 1,74 μ. και 71 κιλά και ένας 1,68 μ. και 64 κιλά.

Το αλιευτικό έφτασε στη μικρή σκάλα της Νάξου περίπου στις 17:00 χθες (20-02-2019) το απόγευμα και ξεφόρτωσε τους τόνους παρουσία στελεχών του Λιμεναρχείου Νάξου που διενήργησαν έλεγχο στα ψάρια προκειμένου η αλίευση τους, το μέγεθος και το βάρος τους να είναι σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

Νάξος: Οι τόνοι που έπιασαν οι ψαράδες

Όπως ανέφερε στέλεχος του Λιμενικού Νάξου το συγκεκριμένο είδος ψαριού (ο τόνος) για να αλιευτεί θα πρέπει να είναι άνω του 1,15 μ. ή περισσότερο από 30 κιλά.

Σε ότι αφορά την παραπάνω «χρυσή» ψαριά τα στελέχη του Λιμεναρχείου τα μέτρησαν, τα ζύγισαν και όλα ήταν νόμιμα χωρίς να υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα με τα αλιεύματα, το πιο μικρό των οποίων ήταν 35 κιλά.

Οι τόνοι έχουν σώμα υδροδυναμικό και συμπαγές και μπορούν να φτάσουν σε μεγάλες ταχύτητες, μέχρι 70 χιλιόμετρα την ώρα. Το κρέας του τόνου είναι κόκκινο, σε αντίθεση με άλλα ψάρια που έχουν λευκό κρέας.

Αυτή η απόχρωση οφείλεται στη παρουσία μυοσφαιρίνης στους μύες του τόνου. Η μυοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη που προσδένει οξυγόνο και οι τόνοι την υπερεκφράζουν.

Τα ψάρια αυτά αλιεύονται σε όλες τις θάλασσες του κόσμου, με αποτέλεσμα αρκετά είδη να βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης από την υπεραλίευση και την παράνομη αλιεία.

Ο κόκκινος τόνος, το μεγαλύτερο είδος τόνου, κινδυνεύει με εξαφάνιση. Ο κόκκινος τόνος θεωρείται εκλεκτός μεζές στην Ιαπωνία, όπου καταναλώνεται ωμός ως σούσι.

Στη Μεσόγειο η αλιεία τους γίνεται συνήθως με κυκλωτικά δίκτυα (γριγρι).

Πηγή: naxostimes.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ