ΗΠΑ

Μπέρνι Σάντερς: Ο σοσιαλιστής των ΗΠΑ που θέλει να γίνει Πρόεδρος στην θέση του Προέδρου

Η ιδέα πως ο Τραμπ θα βρεθεί και πάλι στο τιμόνι των ΗΠΑ δημιουργεί σκοτοδίνη σε ορισμένους ανάμεσα στους οποίους και ο Μπέρνι Σάντερς που εύχεται να ανακόψει την φόρα του πολιτικού του αντιπάλου.

Μπορεί να απέτυχε να πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προκριματικές του 2016 με αντίπαλο την Χίλαρι Κλίντον, αλλά ο Μπέρνι Σάντερς δεν το βάζει κάτω.

Κι ετοιμάζεται να κατεβεί και πάλι στην κούρσα του 2020, ελπίζοντας αυτή τη φορά να βρεθεί αντιμέτωπος στην τελική μονομαχία με τον Ντόναλντ Τραμπ και να του συντρίψει τα όνειρα για μια δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο.

Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής κινείται ήδη σε προεκλογικούς ρυθμούς εξαπολύοντας σφοδρά πυρά κατά του Ρεπουμπλικανού προέδρου των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας «παθολογικός ψεύτης», είπε. «Είναι ένας ρατσιστής, ένας σεξιστής, ένας ομοφοβικός, ένας ξενοφοβικός, κάποιος που τσεπώνει φθηνά πολιτικά κέρδη βάζοντάς τα με τις μειονότητες, συχνά με μετανάστες χωρίς χαρτιά», συμπλήρωσε σε συνέντευξή του σε ραδιοσταθμό του Βερμόντ, της βορειοδυτικής Πολιτείας των ΗΠΑ στην οποία εκλέγεται.

«Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που καταλαβαίνει ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική, ότι είναι μια υπαρξιακή απειλή για τη χώρα μας και για τον πλανήτη μας», σημείωσε σε μια αναφορά στην απόφαση του Τραμπ να αποσύρει την χώρα από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

«Η εκστρατεία μας δεν έχει μοναδικό στόχο την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ, του πιο επικίνδυνου προέδρου στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία», πρόσθεσε ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του και κάλεσε τους ψηφοφόρους σε μια μεταμόρφωση της «χώρας και στη δημιουργία μιας κυβέρνησης βασισμένης στις αρχές της οικονομικής, κοινωνικής, φυλετικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης».

«Εύχομαι καλή τύχη στον Μπέρνι, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι θα συμβεί», ήταν η απάντηση του Τραμπ όταν κλήθηκε να σχολιάσει την υποψηφιότητα από δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. «Προσωπικά, νομίζω ότι έχασε την ευκαιρία του, αλλά μου αρέσει ο Μπέρνι», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι έχουν κοινές απόψεις σε ορισμένα θέματα, όπως στις εμπορικές συναλλαγές. «Η Κλίντον δεν του φέρθηκε με σεβασμό. Πιστεύω ότι αυτό που συνέβη στον Μπέρνι Σάντερς πριν από τέσσερα χρόνια ήταν θλιβερό», συνέχισε ο Τραμπ. «Υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι, ο νικητής θα είναι ένας. Ελπίζω ότι ξέρετε ποιος θα είναι αυτός», σχολίασε ο Τραμπ με το γνωστό του ύφος.

Από αουτσάιντερ μεταξύ των φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών

Με σαφώς αριστερές ιδέες, ο 77χρονος Σάντερς, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται σοσιαλιστής, είναι μάλιστα από τα φαβορί μεταξύ των περίπου δέκα προσώπων που έχουν ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε 12 ώρες από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του συγκέντρωσε τέσσερα εκατομμύρια δολάρια από 150.000 δωρητές.

Όταν ήταν υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2016, ο Μπέρνι Σάντερς θεωρούνταν «αουτσάιντερ» απέναντι στην Χίλαρι Κλίντον, η οποία κέρδισε τελικά το χρίσμα, πριν ηττηθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η προεκλογική εκστρατεία του είχε βρει σημαντική ανταπόκριση, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, καθώς προέβαλε ιδέες που θεωρούνταν τότε ριζοσπαστικές, όμως σήμερα διατυπώνονται και από άλλους Δημοκρατικούς, όπως η Βενιαμίν του Κογκρέσου Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές, η οποία το 2016 συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία του Σάντερς, αλλά και από άλλους υποψηφίους στις προκριματικές για το 2020.

Καθολική κάλυψη υγείας, δωρεάν δημόσιο πανεπιστήμιο και κατώτατος μισθός 15 δολαρίων (13,3 ευρώ): ο Μπέρνι Σάντερς διαβεβαιώνει πως πολλές από τις ιδέες του που διατυπώθηκαν το 2016 είναι τώρα «πολύ, πολύ δημοφιλείς».

«Μαζί, εσείς και εγώ και η εκστρατεία μας το 2016 ξεκινήσαμε την πολιτική επανάσταση», έγραφε στο email που απέστειλε στους υποστηρικτές του ανακοινώνοντας την απόφασή του να είναι υποψήφιος. «Τώρα ήρθε η ώρα να ολοκληρώσουμε αυτήν την επανάσταση και να επιβάλλουμε το όραμα για το οποίο πολεμήσαμε».

Ερωτηθείς σε συνέντευξή του στο CBS την ίδια ημέρα για το τι θα είναι διαφορετικό στην εκστρατεία για το 2020, ο Σάντερς απάντησε: «Θα κερδίσουμε».

«Πριν από τρία χρόνια, στη διάρκεια της εκστρατείας του 2016, όταν παρουσιάσαμε την προοδευτική μας ατζέντα, μας είπαν ότι οι ιδέες μας ήταν ‘ριζοσπαστικές’ και ‘ακραίες’. Πέρασαν τρία χρόνια. Και με τα εκατομμύρια Αμερικανών που έκαναν αγώνα, όλες αυτές οι πολιτικές και ακόμη περισσότερες υποστηρίζονται σήμερα από την πλειοψηφία των Αμερικανών».

Δύσκολη ανηφόρα ο δρόμος προς το χρίσμα

Όμως στην πράξη ο δρόμος που θα κληθεί να διανύσει ο Σάντερς θα είναι δύσκολος: θα συναντήσει αντιπολίτευση από τους συντηρητικούς Δημοκρατικούς και από τους Ρεπουμπλικανούς που πιθανόν να χρησιμοποιήσουν την υποψηφιότητά του για να χαρακτηρίσουν το κόμμα ως υπερβολικά φιλελεύθερο.

Μολαταύτα, κανένας από τους υποψήφιους δεν θα μπει στη μάχη με τόσα πλεονεκτήματα όσο εκείνος που στις ενδιάμεσες εκλογές του 2016 συγκέντρωσε περισσότερες από 13 εκατομμύρια ψήφους και 230 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές.

Οι γονείς του ήταν Εβραίοι με ρίζες από την Πολωνία και την Ρωσία και ο ίδιος μεγάλωσε σε ένα φτωχικό μικρό διαμέρισμα στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Σικάγο, όπου ως φοιτητής ενεπλάκη στο κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων. Το 1981 εξελέγη δήμαρχος του Μπέρλινγκτον στο Βερμόντ. Το 1990 ο Σάντερς έγινε ο μοναδικός εκπρόσωπος της πολιτείας στο Κογκρέσο, το οποίο και υπηρέτησε μέχρι που εξελέγη γερουσιαστής το 2006.

Μετά την εκλογή του Τραμπ ο Σάντερς κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τίτλο «Η Επανάστασή μας: Ένα Μέλλον για να Πιστέψουμε». Πατέρας τεσσάρων παιδιών είναι παντρεμένος με την Τζέιν Ο΄Μίρα, πρώην πρόεδρο του κολλεγίου Μπέρλινγκτον και στενότερη σύμβουλό του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...