Ελληνοτουρκικά

Μαζικές μετακινήσεις πυραύλων MLRS στα νησιά: «Tεμαχίζουμε» κρίσιμες υποδομές όποτε χρειαστεί - Ηχηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα από τις ΕΔ

Είναι γεγονός πλέον ότι ο ελληνικός στρατός παίρνει σοβαρά αποτρεπτικά μέτρα, ενόψει δύο σημαντικών γεγονότων από τουρκικής πλευράς στην περιοχή του Αιγαίου και την κυπριακής ΑΟΖ το επόμενο διάστημα.  

Α. Άσκηση με την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan), σχεδιάζει η Άγκυρα για την περίοδο ανάμεσα στις 27 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου, σε περιοχές που περιλαμβάνουν τμήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Με τον όρο «γαλάζια πατρίδα», η Τουρκία εξηγεί την σημασία που δίνει στις ναυτικές της δυνάμεις, σαν μοχλό διεκδίκησης κερδών στην εξωτερική πολιτική.

Με λίγα λόγια εννοούν ότι δεν θα αφήσουν κανέναν να κάνει ο,τιδήποτε στη θάλασσα χωρίς προηγουμένως να ερωτηθεί και να συμφωνήσει η Άγκυρα.

Β. Το δεύτερο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο πέρασε την δυτική Αφρική και βρίσκεται κοντά στο Γιβραλτάρ. Περίπου στις 20-22 Φεβρουαρίου 2019, αναμένεται ότι θα φτάσει στην «τουρκική ΑΟΖ» αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ.

Η Ελληνική ανωτάτη στρατιωτική διοίκηση λοιπόν απέναντι το προδιαγραφόμενο τουρκικό σχέδιο πιθανής «καταπάτησης» ελληνικών χωρικών υδάτων, δημιουργεί ένα ελληνικό «τείχος» από μονάδες επιφανείας με πυραύλους, υποβρύχια, και πυραυλικά συστήματα σε νησιά όπως τα MLRS, ενώ θα έχει σε ετοιμότητα και τα αεροσκάφη MIRAGE-200-5 με πυραύλους SCALP, για κάθε ενδεχόμενο.

Η μετακίνηση άγνωστου αριθμού πολλαπλών εκτοξευτών MLRS και άλλων κινήσεων αποτελεί ουσιαστικά επιβεβαίωση ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και η ηγεσία της…αγρυπνούν και αναμένουν.

https://youtu.be/ndcRi8jTv1Q?t=8

Ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ) διατηρεί σε υπηρεσία 36 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων M-270 MLRS (Multiple Launch Rocket System) και 153 πυραύλους MGM-140 Block I ATACMS (Army Tactical Missile System).

Επισημαίνεται δε ότι μέχρι τώρα ουδέποτε στο παρελθόν είχαν εμφανιστεί MLRS στη ζώνη ευθύνης της ΑΣΔΕΝ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, καθώς οι δύο Μοίρες των MLRS (σύνταγμα MLRS) έδρευε στην Ανατολική Μακεδονία και υπαγόταν στο Δ’Σώμα Στρατού.

Την ίδια περίοδο ο Τούρκος αξιωματούχος υπεύθυνος της αμυντικής βιομηχανίας İsmail Demir δήλωσε: «Εργαζόμαστε για την οικοδόμηση του πολυεπίπεδου δικτύου άμυνας μας».

https://twitter.com/IsmailDemirSSB/status/1092170368536711168

 

Είναι αλήθεια , οι Τούρκοι εργάζονται εδώ και μερικά χρόνια πολύ σκληρά με στόχο να ελέγξουν το Αιγαίο καθιστώντας το σε μια θαλάσσια πλήρως ελεγχόμενη περιοχή στα συμφέροντα τους.

Η Τουρκία εγκαθιστά εδώ και καιρό 11 σταθμούς ραντάρ επιφανείας ως μέρος της πρώτης φάσης του Συστήματος Ραντάρ Ακτοφυλακής (SGRS), με στόχο τον πλήρη έλεγχο του Αιγαίου στον τομέα έρευνας και διάσωσης CSAR, ενώ ουσιαστικά αποβλέπει σε κάτι ακόμα χειρότερο.

Επίσης έχει σχεδιάσει και υλοποιεί συστηματικά χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση, ανεξάρτητα του ποια πολιτική δύναμη είναι στην εξουσία, μία πολιτική που αποσκοπεί στην διχοτόμηση του ελληνικού Αρχιπελάγους.

Με αυτόν τον τρόπο αποζητά συγκυριαρχία και ακρωτηριασμό της ελληνικής ΑΟΖ πριν αυτή ακόμα ανακηρυχτεί.

Τώρα η Άγκυρα φέρεται να περνά στο επόμενο στάδιο, όπου η υλοποίηση της πολιτικής της δημιουργεί πλέον τετελεσμένα σε πραγματικό επίπεδο.

Μιλάμε για την εγκατάσταση δεκάδων ραντάρ και ηλεκτρο-οπτικών αισθητήρων τα οποία θα παρακολουθούν το Αιγαίο κάθε δευτερόλεπτο.

Όλα αυτά αφορούν το γνωστό πρόγραμμα UZUN UFUK («Μακρινός Ορίζων»), το οποίο στην πράξη διχοτομεί το Αιγαίο.

Ενώ, οι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι BORA-2 η κατασκευή των οποίων ευρίσκεται σε τελικό στάδιο, θα τοποθετούνται  υπό μορφή «ασπίδας» σε όλη την έκταση της τουρκικής επικράτειας , αρχής  γενομένης από τα μικρασιατικά παράλια και απέναντι από την Κύπρο.

Το περιεχόμενο της σύμβασης με την Roketsan αφορά την κατασκευή 8-10 συστοιχιών και 50+ πυραύλων για λογαριασμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με το κωδικό BORA BF.

Οι πύραυλοι BORA, διαθέτουν έντονη και αποτελεσματική προστασία σε στόχους υψηλής προτεραιότητας, αποτελώντας το νέο στρατηγικό όπλο της Άγκυρας με εμβέλεια 280 χιλιόμετρα.

Ο πύραυλος BORA καλύπτει σύμφωνα με τουρκικό χάρτη διάφορες περιοχές, από την Βουλγαρία τα Στενά και το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο την Β.Συρία έως την Αρμενία.

Αυτό το σχέδιο των Τούρκων θα πρέπει να απασχολεί έντονα την όποια ελληνική πολιτική ηγεσία , διότι εφόσον υλοποιηθεί κάποια στιγμή θα έχει την χώρα μας «όμηρο» στο Αιγαίο, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με την Κύπρο στην Α.Μεσόγειο.

Η ουσία όμως της τουρκικής αντίδρασης το επόμενο διάστημα, η οποία θα κάνει την εμφάνιση της σύμφωνα με εκτιμήσεις ταυτόχρονα σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, αφορά στην παρεμπόδιση με κάθε τρόπο του αγωγού East Med, ο οποίος σύμφωνα με νέα σχέδιο θα μεταφέρει ισραηλινό, ελληνοκυπριακό, αιγυπτιακό, ελληνικό και....σαουδαραβικό πετρέλαιο στην Ευρώπη (σε αγωγό που θα φτάνει από την Σ.Αραβία κοντά στο Σουέζ), αλλάζοντας τον ρουν του ενεργειακού χάρτη του κόσμου.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...