Κόσμος

Μένει μόνος του ο Μαδούρο: Οι πρώην σύμμαχοί του τώρα στηρίζουν τον Γκουαϊδό

Οι ίδιοι του οι υποστηρικτές άρχισαν να τον εγκαταλείπουν. Πιόνι ενός παιχνιδιού δήλωσε ο συνταγματάρχης Αλμπέρτο Πας Χιμένες ο οποίος έφυγε από το πλευρό του Μαδούρο.

Εν ενεργεία συνταγματάρχης της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει πλέον την εξουσία του Νικολάς Μαδούρο και δήλωσε ότι βρίσκεται πλέον στην υπηρεσία του Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει περίπου 40 χώρες ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας.

Ο Αλμπέρτο Πας Χιμένες, συνταγματάρχης του στρατού ξηράς, σε δήλωση που έκανε σε βίντεο που δημοσίευσε στα social media, ζήτησε να επιτραπεί η είσοδος στη Βενεζουέλα της ανθρωπιστικής βοήθειας που βρίσκεται στα σύνορα με την Κολομβία. Η ανθρωπιστική βοήθεια έφτασε εκεί έπειτα από αίτημα του Γκουαϊδό, αλλά ο Μαδούρο την έχει μπλοκάρει.

«Δεν αναγνωρίζω τον Μαδούρο ως πρόεδρο. Αναγνωρίζω τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο και επικεφαλής των εθνικών ενόπλων δυνάμεων. Εμείς που αποτελούμε το 90% των ενόπλων δυνάμεων είμαστε δυσαρεστημένοι, μας χρησιμοποιούν για να τους διατηρήσουμε στην εξουσία», λέει στην κάμερα ο συνταγματάρχης, φορώντας τη στολή του.

Πριν από μία εβδομάδα ένας ακόμη υψηλόβαθμος αξιωματικός, ο υποπτέραρχος Φρανσίσκο Γιάνες, ανακοίνωσε και αυτός ότι δεν αναγνωρίζει πλέον τον Μαδούρο ως πρόεδρο. Ηταν ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματικός που αναγνώρισε τον Γκουαϊδό, ενώ ακολούθησε ένας εν αποστρατεία στρατηγός.

Ο Χιμένες καλεί και τον υπουργό Αμυνας, Βλαντίμιρ Παδρίνο Λόπες, που είναι πιστός στον Μαδούρο, να σκεφτεί τι κάνει. «Η ιστορία θα τον κρίνει», συμπληρώνει. Ακόμη, ζητά από τον στρατό να αντιδράσει στο «μπλόκο» του Μαδούρο στην ανθρωπιστική βοήθεια. «Ως γιατρός, διαπιστώνω την προβληματική υγειονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα. Καλώ όλα τα μέλη του στρατού να επιτρέψουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας», τονίζει, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Στρατιώτες έχουν αποκλείσει τη γέφυρα που συνδέει τη Βενεζουέλα με την Κολομβία, προκειμένου να μην περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ