Οικονομία

«Μάχη» στο ΣτΕ για τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων - «Έχασαν τον 13ο και 14ο μισθό για να διατηρήσουν τον 12ο»!

Τα επιχειρήματα των δύο πλευρών

Απίστευτα επιχειρήματα από τους δικηγόρους του δημοσίου για την επιστροφή 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους. Αν δοθούν αναδρομικά στους δημοσίους υπαλλήλους κινδυνεύει το πλεόνασμα και η βιωσιμότητα του χρέους, υποστήριξαν. Κατάργηση δώρων δεν έγινε ούτε επί κατοχής, ούτε επί επταετίας, απάντησαν οι δικηγόροι των δημοσίων υπαλλήλων. Τους επόμενους μήνες η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών.

«Μάχη» νομικών επιχειρημάτων δόθηκε σήμερα (01.02.2019) στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ζήτημα των περικοπών του 13ου και 14ου μισθού που καταργήθηκαν πλήρως με το δεύτερο μνημόνιο.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο καλείται να αποφανθεί, τους επόμενους μήνες, για την αντισυνταγματικότητα ή όχι των περικοπών των δώρων των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων μετά την παραπομπή του θέματος από το ΣΤ Τμήμα του δικαστηρίου.

Κατά την ακροαματική συζήτηση η εισηγήτρια, Κωνσταντίνα Φιλοπούλου, ανέγνωσε τις παραπεμπτικές αποφάσεις του ΣΤ τμήματος που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των δώρων, χωρίς να εκφράσει κάποια θέση επί της υπόθεσης καθώς δεν επιτρέπεται μετά την εδώ και χρόνια αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας του ΣτΕ.

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου (ΝΣΚ) Νικόλαος Δασκαλαντωνάκης και Βασιλική Πανταζή, οι οποίοι υποστήριξαν η Κυβέρνηση έχει δικαίωμα περικοπής των επιδομάτων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «έχασαν τον 13ο και 14ο μισθό για να διατηρήσουν τον 12ο μισθό».

Την ίδια στιγμή μάλιστα τόνισαν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν σταθερή εργασία, ενώ οι ιδιωτικοί υπάλληλοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα μεγάλης ανεργίας, δεν πληρώνονται από τους εργοδότες τους και ο μισθός τους είναι 580 ευρώ, δηλαδή κατά 1/3 χαμηλότερος από αυτό των δημοσίων υπαλλήλων.

Επίσης, προσέθεσαν πως μεγάλος αριθμός εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα έχει φύγει στο εξωτερικό για να βρει εργασία, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν αλλάζουν χώρα.

Παράλληλα ανέφεραν ότι εάν δοθούν αναδρομικά τα επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία και θα αυξηθεί η φορολογία όλων των πολιτών, καθώς δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό πλεόνασμα και δεν θα είναι βιώσιμο το χρέος.

Μάλιστα οι δύο συνήγοροι του Δημοσίου ζήτησαν από το δικαστήριο να απορριφθούν οι παρεμβάσεις, υπέρ των αποφάσεων του ΣΤ΄ Τμήματος, της ΑΔΕΔΥ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων από το χώρο των νοσοκομείων, των διδασκάλων κ.ά.

Οι δικηγόροι των δημοσίων υπαλλήλων χαρακτήρισαν απαράδεκτη την τακτική των συνηγόρων του Δημοσίου, να κάνουν λόγο για επερχόμενη οικονομική καταστροφή στη χώρα εάν δοθούν τα τρία δώρα, τα οποία μάλιστα είναι κουτσουρεμένα (1.000 ευρώ το χρόνο) και δεν αποτελούν, όπως το παρελθόν, πλήρη μισθό τα Χριστούγεννα και από μισό μισθό το Πάσχα και το καλοκαίρι.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά η κατάργηση των δώρων έγινε επειδή το ήθελε η Μέρκελ, κάτι που δεν έγινε ούτε επί Γερμανικής κατοχής, ούτε επί επταετίας. Ταυτόχρονα επισήμαναν ότι για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων είναι εύκολη η λύση των περικοπών των δώρων, σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών οι οποίες συνεχώς πλήττονται και μαστίζονται από την κρίση, όμως έτσι με το την τακτική αυτή παραβιάζονται βασικές συνταγματικές αρχές, όπως είναι της ισότητας και της αναλογικότητας, κάτι εξάλλου που έχει αναφερθεί στις αποφάσεις του ΣΤ΄ Τμήματος, που έκριναν αντισυνταγματικές περικοπές.

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...