Κυπριακό

Κύπρος: Νέες πιέσεις στην Λευκωσία από την Τουρκία - Το καλοκαίρι μπαίνει σε εφαρμογή νέο σχέδιο

Παιχνίδια τακτικής με τον χρόνο παίζει η Άγκυρα, με στόχο να συμπέσουν οι εξελίξεις με την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τουρκική πλευρά επενδύει σε πολλούς παράγοντες και θεωρεί πως εάν κάνει σωστή διαχείριση του χρόνου, θα καταφέρει να διαμορφωθεί το καλοκαίρι ένας ασφυκτικός κλοιός γύρω από τη Λευκωσία.

Η Τουρκία, αξιοποιώντας και το κλίμα που διαμορφώνεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θεωρεί πως τα διλήμματα ενώπιον των οποίων θα βρεθεί η Λευκωσία θα την εξαναγκάσουν είτε να αποδεχθεί υπό την πίεση των εξελίξεων ρυθμίσεις που διαχρονικά επιδιώκει η Άγκυρα είτε να απορρίψει και να δημιουργηθούν νέα δεδομένα.

Στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επενδύουν στις προσεγγίσεις που εκφράζονται στον ΟΗΕ και σε διεθνείς παίκτες ότι «το Κυπριακό δεν θα είναι το ίδιο» μετά το καλοκαίρι.

Με βάση το σκηνικό που διαμορφώνεται μέχρι σήμερα, τα δεδομένα δεν συνηγορούν υπέρ της δρομολόγησης σύντομα εξελίξεων στο Κυπριακό. Σύμφωνα με τη σημερινή εικόνα, τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Η τουρκική πλευρά προτάσσει το θέμα της πολιτικής ισότητας και των χρονοδιαγραμμάτων (Ακιντζί). Παράλληλα, πέρα από την ισότητα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε στον Αλέξη Τσίπρα, στην πρόσφατη συνάντησή τους στην Άγκυρα, πως προτάσσει και το εδαφικό. Τον ενδιαφέρει, όπως είπε, τα δυο θέματα αυτά να συζητηθούν κατά προτεραιότητα.

Σύμφωνα με την ερμηνεία που έδωσαν στη Λευκωσία, η Άγκυρα θέλει να ανταλλάξει την απαίτηση για πολιτική ισότητα με τη Μόρφου! Σε ό,τι αφορά στα θέματα της Ασφάλειας, ως γνωστόν, η Άγκυρα παρέπεμψε συζήτηση τεχνοκρατών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Στην αντίπερα όχθη, η Λευκωσία δεν αποδέχεται χρονοδιάγραμμα και την πολιτική ισότητα, όπως την ερμηνεύουν οι Τούρκοι. Επιδιώκει όπως στους όρους αναφοράς περιληφθούν το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη - Έρογλου, της 11ης Φεβρουαρίου -που εμπεριέχει προβληματικές διατυπώσεις- και το πλαίσιο Γκουτέρες, αν και, όπως υποδεικνύεται, δεν τυγχάνει της ίδιας ερμηνείας από όλους τους εμπλεκόμενους. Η Λευκωσία θέλει να περιλαμβάνονται στους όρους αναφοράς και η μεθοδολογία, που δεν έχει συμφωνηθεί, και οι συγκλίσεις, που δεν το δέχεται ο Μουσταφά Ακιντζί (το τρίπτυχο).

Σημειώνεται συναφώς ότι η Τζέιν Χολ Λουτ αντιμετωπίζει με συμπάθεια την τουρκική θέση για πολιτική ισότητα.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η αξιωματούχος του ΟΗΕ δεν έχει πεισθεί από αυτά που της έχει πει και επιχειρηματολογήσει ο Μουσταφά Ακιντζί, αλλά από τις παρεμβάσεις του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στη Νέα Υόρκη, Φεριντούν Σινιρίογλου, τέως ΥΦΕΞ, ο οποίος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Ερντογάν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως συστηματικά ο Τούρκος διπλωμάτης επιχείρησε να «περάσει» την προσέγγισή του στα ψηλά δώματα του Διεθνούς Οργανισμού και φαίνεται να τα καταφέρνει.

Συνεπώς, η οπτική γωνία της κ. Λουτ στο θέμα αυτό κάθε άλλο παρά φαίνεται να ικανοποιεί τη Λευκωσία. Περαιτέρω, ο Φεριντούν Σινιρίογλου, που είναι ιδιαίτερα δραστήριος και καλός γνώστης του Κυπριακού, έπεισε και για το θέμα των χρονοδιαγραμμάτων, εξ ου και υπάρχει σχετική αναφορά στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες.

Είναι σαφές πως χρονοδιάγραμμα σε μια νέα διαδικασία θα τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ενδεχομένως μέσα από την έκθεση του Γ.Γ., Αντόνιο Γκουτέρες, που αναμένεται να υποβληθεί τον Απρίλιο, εν αναμονή και των όρων αναφοράς που θα θέσει ενώπιον των εμπλεκομένων η κ. Λουτ.

Το τουρκικό παιχνίδι δεν περιορίζεται στο διπλωματικό πεδίο, αλλά και σε αυτό της έντασης. Για το καθεστώς Ερντογάν η ένταση συνιστά εργαλείο επιβολής στις συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο. Η κλιμάκωση της έντασης, οι πιέσεις μέσα από ένα χρονοδιάγραμμα θα διαμορφώσουν ένα σκηνικό που θα στριμώξει τη Λευκωσία.

Σημειώνεται συναφώς πως στο προχθεσινό Συμβούλιο Αρχηγών, πέρα από την ενημέρωση, τη διατύπωση κάποιων διαπιστώσεων, ουδεμία συζήτηση υπήρξε για το τι μέλλει γενέσθαι. Ενδεχομένως να γίνει μετά που θα οριστικοποιηθεί το σκηνικό. Ως συνήθως αυτό γίνεται.

Απασχολημένη με άλλα θέματα η Τζέιν Χολ Λουτ

Η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ, σε ένα ακόμη ταξίδι-αστραπή που πραγματοποίησε στην Κύπρο, δεν έφυγε με γεμάτες τις αποσκευές.

Έχει αναφέρει πως θα επισκεφθεί τις πρωτεύουσες των λεγόμενων εγγυητριών δυνάμεων, πλην όμως μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία επικοινωνία για διευθέτηση συναντήσεων.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η κ. Τζέιν Χολ Λουτ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου είναι απασχολημένη με άλλες αποστολές και θέματα της αρμοδιότητάς της.

Συνεπώς, δεν αναμένεται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση από μέρους τη,ς ενώ μέχρι τότε θα γίνει και η άτυπη, όπως έχει χαρακτηριστεί, συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Συνεπώς, αν και έχει εικόνα για τις εκατέρωθεν θέσεις, η κ. Λουτ θα αναμένει και τα αποτελέσματα που ενδεχομένως να προκύψουν από αυτή τη συνάντηση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...