Πολιτική

Κόντρα Σκουρλέτη – Αυγενάκη για τις εκλογές - Θα γίνουν στον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο - Η χώρα χρειάζεται αλλαγή

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, το «σπάσιμο» δήμων και το πολιτικό διακύβευμα των ευρωεκλογών ήταν, μεταξύ άλλων, ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη και τον γραμματέα της ΠΕ της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, στην εκπομπή «Η επόμενη μέρα» στην ΕΡΤ1.

«Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν στον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο. Ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών συμπίπτει με τις ευρωεκλογές, όπως προβλέπει ο νόμος για την Αυτοδιοίκηση. Για το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών, ο νόμος προβλέπει ποσόστωση 40% στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και ανάλογη ρύθμιση μπορεί να προβλεφθεί και για το ευρωψηφοδέλτιο. Εάν έχει ψηφιστεί έως τότε ο νόμος για την ισότητα των φύλων θα προβλέπει αντίστοιχη ρύθμιση» είπε ο κ. Σκουρλέτης, ενώ ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο εκλογής στις ευρωεκλογές διαβεβαίωσε ότι «δεν θα αλλάξει τίποτε», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για τις αλλαγές στη διοικητική διαίρεση των δήμων, ο κ. Σκουρλέτης διευκρίνισε, ότι αυτές θα αφορούν δήμους, όπου το σχετικό αίτημα είναι «ώριμο και πάνδημο» και υπάρχουν αντίστοιχες αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων. Για τις αλλαγές στη διοικητική διαίρεση των δήμων, είπε ότι με τον Καλλικράτη υπήρξαν προβλήματα και όχι μόνο χωροταξικά και πρόσθεσε ότι σε ορισμένους δήμους, όπως της Κέρκυρας και της Μυτιλήνης, έγιναν επιλογές «ανορθολογικές, στο πλαίσιο ενός δογματισμού», που επικαλέστηκε δημοσιονομικούς λόγους.

Για την αύξηση του αριθμού των υποψηφίων, ανέφερε ότι είναι ένα μέτρο, το οποίο διευκολύνει την πιο αυθεντική έκφραση των μικρών κυρίως δήμων.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι επιμένοντας στην αναλογία μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, οδηγεί στην υποστελέχωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα.

Ερωτηθείς για την κατάθεση στον εισαγγελέα του διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος στο πλαίσιο της έρευνας για την τηλεφωνική συνομιλία του, με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «εάν το έχει κάνει ο κ. Πολάκης, κακώς το έκανε. Εγώ δεν θα το έκανα», για να προσθέσει σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως «ο κ. Στουρνάρας πρέπει να αποδείξει ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο».

«Ο κ. Στουρνάρας έχει έναν θεσμικό ρόλο, και δεν πρέπει να ξεχνά τον ρόλο του ως κεντρικός τραπεζίτης και να συμπεριφέρεται ως πολιτικός. Θεωρώ προβληματικό το γεγονός ότι ασχολήθηκε επιλεκτικά με το δάνειο του κ. Πολάκη που τελικά αποδείχθηκε νόμιμο και δεν είχε την ίδια ευαισθησία σε μια σειρά άλλες περιπτώσεις. Μπορεί να θέλει να γίνει ο αυριανός τεχνοκράτης πρωθυπουργός. Πολλές φορές υπερέβη τον ρόλο του».

Παράλληλα σχολίασε την πρόθεση που έχει εκφράσει ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης να προβεί σε αγωγή κατά της εισαγγελέα κ. Τουλουπάκη, λέγοντας πως «η Δικαιοσύνη πρέπει απρόσκοπτα να κάνει τη δουλειά της και είναι ολισθηρός ο δρόμος να δημιουργεί κάποιος εμπόδια σε μια χώρα που έχει ταλαιπωρηθεί. Οποιοσδήποτε από οποιοδήποτε πολιτικό χώρο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πολιτικές συμμαχίες και συνεργασίες που προωθεί το κυβερνών κόμμα, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, διαμορφώνονται δυο μεταμνημονιακοί πόλοι και υπάρχει ανάγκη οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν για το πώς βλέπουν το μέλλον της χώρας.

«Ο παλαιός δικομματισμός συγκροτούνταν από δυο κόμματα τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα οποία διαχειρίζονταν την ίδια πολιτική. Δεν είχαν μια διαφορετική στρατηγική. Σήμερα, υπάρχει ο πόλος ένα ακραίου οικονομικού φιλελευθερισμού με κορμό τη ΝΔ και ένας προοδευτικός αριστερός πόλος με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συναντηθούν δυνάμεις σε μια προγραμματική συμφωνία. Ο διάλογος αυτός αφορά το παρόν και το μέλλον και της Ευρώπης και είναι η ύλη των ευρωεκλογών» είπε ο κ. Σκουρλέτης και συμπλήρωσε: «Ανοίξαμε αυτό τον διάλογο στην Ευρώπη και έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα, δυστυχώς όμως η κ. Γεννηματά αρνείται να παρακολουθήσει και κλείνει το μάτι προς τη ΝΔ όμηρος ενός πολιτικού προσωπικού που βρίσκεται μέσα στο ΚΙΝΑΛ. Πρέπει να δει η ίδια πως θα το λύσει, αλλιώς θα το λύσει ο κόσμος».

Από την πλευρά του ο κ. Αυγενάκης, εξέφρασε τη συμφωνία του κόμματός του με την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών πρόσθεσε όμως ότι «ενενήντα ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, οι υπουργοί της κυβέρνησης αυτοσχεδιάζουν. Σχεδιάζεται διοικητική διαίρεση σε δήμους όπου προηγείται η ΝΔ. Είναι μια κυβέρνηση σε πανικό που προσπαθεί με διάφορα τεχνάσματα να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Στις κάλπες», πρόσθεσε, «το αποτέλεσμα θα αποτυπωθεί με τον ποιο ξεκάθαρο τρόπο και θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα απόρριψης της κυβέρνησης».

Αναφερόμενος στις υποθέσεις σκανδάλων που διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη και στα οποία φέρονται να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, έκανε λόγο «για συμπεριφορά αυταρχική και αλαζονική που τραυματίζει την ίδια τη δημοκρατία».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ