Πολιτική

Κουτσούμπας: Θέμα πολιτικής βούλησης οι γερμανικές αποζημιώσεις

Σήµερα, 74 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, σε εκκρεµότητα παραµένουν οι οφειλές της Γερµανίας σε αποζηµιώσεις και επανορθώσεις.

Κι όταν µιλάµε για τις γερµανικές αποζηµιώσεις και επανορθώσεις, µιλάµε για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο-ληστεία που επιβλήθηκε στην κατεχόµενη Ελλάδα, τις τεράστιες καταστροφές στις υποδοµές που προκάλεσαν τα γερµανικά κατοχικά στρατεύµατα, που αναγνωρίσθηκαν από τη ∆ιάσκεψη των Συµµάχων στο Παρίσι (∆εκέµβρης 1945 - Γενάρης 1946), τις αποζηµιώσεις των θυµάτων των φρικιαστικών ναζιστικών εγκληµάτων, των οµήρων στα ναζιστικά στρατόπεδα και στα εργοστάσια των γερµανικών µονοπωλίων, την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών ανεκτίµητης αξίας και των θησαυρών πολιτιστικής κληρονοµιάς που λεηλατήθηκαν από τις γερµανικές κατοχικές δυνάµεις.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες όλων των προηγούµενων κυβερνήσεων της χώρας, και της σηµερινής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ουσιαστικά δεν έθεσαν ποτέ ζήτηµα πραγµατικής διεκδίκησης των γερµανικών επανορθώσεων. Κι αυτό χρησιµοποιώντας διάφορες αστήρικτες δικαιολογίες και προσχήµατα, όπως ότι «δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγµή για να τεθεί το ζήτηµα», ότι «πρέπει να βρούµε την κατάλληλη στιγµή», την οποία τελικά ποτέ δεν βρήκαν όλα αυτά τα χρόνια. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαγγείλει ότι θα φέρει την «Εκθεση της διακοµµατικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερµανικών οφειλών».

Στην πραγµατικότητα, η συγκεκριµένη έκθεση στέλνει ξανά τη διεκδίκηση στις ελληνικές καλένδες, γιατί ουσιαστικά µιλάει για πρωτοβουλία που θα πάρει η Βουλή για την εκπόνηση και υλοποίηση «ενός σχεδίου εθνικής στρατηγικής» στα θέµατα των γερµανικών οφειλών! Και αφού οριοθετήσει, όπως λέει, και «χαράξει τις γενικές και επιµέρους κατευθύνσεις και στόχους, πρέπει να ανοίξει εθνικό διάλογο»!

Στέλνουν τη διεκδίκηση στις καλένδες. Οποιος δεν θέλει να ζυµώσει δέκα µέρες κοσκινίζει, λέει ο λαός µας και έχει δίκιο

Οποιος δεν θέλει να ζυµώσει δέκα µέρες κοσκινίζει, λέει ο λαός µας και έχει δίκιο. Βέβαια, για να µην κοροϊδευόµαστε, δεν έχουν αποφασιστεί ακόµη ούτε καν οι διακρατικές διαπραγµατεύσεις Ελλάδας-Γερµανίας για τις επανορθώσεις. Η κυβέρνηση ουσιαστικά κάνει πλάτες στην άρνηση της Γερµανίας να πληρώσει τις οφειλές, η οποία θεωρεί ότι το θέµα και νοµικά έχει λήξει, επιδιώκοντας να αµβλύνει έως και να καταστήσει ανενεργή κάθε πρωτοβουλία και δράση διεκδίκησης των επανορθώσεων είτε αυτές αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις καταστροφές στην Ελλάδα είτε τις οικογένειες που ξεκληρίστηκαν στα ολοκαυτώµατα στις µαρτυρικές πόλεις και τα χωριά.

Συµπράττει ουσιαστικά στον τρόπο µε τον οποίο η Γερµανία προσπαθεί να αντιπαρέλθει την υποχρέωση να πληρώσει τις οφειλές της για τα εγκλήµατά της στην Ελλάδα κατά τον Β’ Πα-γκόσµιο Πόλεµο. Γι’ αυτόν τον σκοπό η Οµοσπονδιακή Κάτω Βουλή της Γερµανίας αποφάσισε τη δηµιουργία του ονοµαζόµενου «Ελληνογερµανικού Ταµείου για το Μέλλον». Τι ακριβώς σχεδιάζουν; Επιστηµονικά συµπόσια, ερευνητικά προγράµµατα και άλλα σχετικά...

Προχωρούν µάλιστα και στη δηµιουργία «Ελληνογερµανικού Ιδρύµατος Νεολαίας», που απ’ ό,τι φαίνεται δεν είναι άσχετο µε τις γερµανικές αποζηµιώσεις. Αφού κι αυτοί που το διαφηµίζουν, όπως ο πρώην υφυπουργός Οικονοµικών της Γερµανίας Τόµας Στέφεν, λένε ότι υπάρχουν µεν δυνατότητες συνεργασίας µε Ελληνες µέσω έργων για τους νέους και µέσω του «Ελληνογερµανικού Ταµείου για το Μέλλον», όµως από την άλλη θεωρούν ότι «το να µιλάµε για τις αποζηµιώσεις είναι ο λάθος δρόµος»!

Ολες οι ελληνικέςκυβερνήσεις και ιδιαίτερα η σηµερινή, που επικαλείται καπηλευόµενη την ιστορία των ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ – ∆ΣΕ, µολύνοντάς την, ακολουθεί την ίδια ρότα µε τις προκατόχους της και δεν διεκδικεί τις επανορθώσεις-αποζηµιώσεις από τη Γερµανία. Γιατί ταυτίζεται µε τις επιλογές και τα συµφέροντα της άρχουσας τάξης, που δεν θέλει να διαταραχθούν η θέση και η σχέση της µε την ΕΕ και ιδιαίτερα µε τη Γερµανία, η οποία είναι το ηγετικό κράτος στη διακρατική αυτή ιµπεριαλιστική ένωση. Μάλιστα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει απαντήσει στο ερώτηµα αν θα διεκδικήσει τις οφειλές από το γερµανικό κράτος, στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, όπως ειπώθηκε από τους Ελληνες ευρωβουλευτές στη συνεδρίαση τον Ιούνη του 2016.

Το βασικό επιχείρηµα που η κυβέρνηση επικαλείται, ότι χρειαζόταν να προηγηθεί η τεκµηρίωση για να εγείρει το ζήτηµα των επανορθώσεων, είναι έωλο και προβάλλεται εκ του πονηρού. Στοιχεία υπήρχαν. Αλλωστε, ολόκληρη τη δεκαετία του ’90, αλλά και του 2000 και στη συνέχεια, υπήρχαν ατράνταχτα στοιχεία για την τεκµηρίωση των επανορθώσεων και το ύψος τους. Υπάρχουν οι εκθέσεις του Νοµικού Συµβουλίου του Κράτους και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Να γιατί λέµε ότι η διεκδίκηση των επανορθώσεων από τη Γερµανία είναι καθαρά θέµα πολιτικής βούλησης και µόνο.

Το ΚΚΕ, εξοπλισµένο µε την πείρα των πολύχρονων παρεµβάσεών του, θα συνεχίζει να πρωτοστατεί στη δράση για τη διεκδίκηση των γερµανικών επανορθώσεων και αποζηµιώσεων, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήµατος του λαού µας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές