Σκοπιανό

Κοτζιάς: Έχουμε δικαίωμα βέτο αν η ΠΓΔΜ δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, την οποία χαρακτήρισε φοβική και οπαδό της αδράνειας.

Ο κ. Κοτζιάς, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την κύρωση του «Πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ» ανέφερε για τη ΝΔ πως “βλέπει μπροστά της, σε κάθε συμφωνία, σε κάθε δέσμευση, ήττες και καταστροφές και όχι τη δυνατότητα της δημιουργίας. Μπερδεύει τη γειτονία με τη γειτονία των κρατών. Όταν δεν μας αρέσει η φάτσα του γείτονα δεν του μιλάμε, και όταν υπάρχουν προβλήματα με τη γειτονικές χώρες δεν κάνουμε συμφωνίες. Στις διακρατικές, όμως, σχέσεις μιλώ με αυτόν που έχω προβλήματα για να τα λύσω”.

Όσον αφορά τη θέση της ΝΔ πως όταν θα είναι κυβέρνηση θα θέσει βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γειτονικής χώρας, την κατηγόρησε ότι «δεν διαβάζει, δεν μελετά, και λέει ό,τι τη βολεύει στον ελληνικό λαό» καθώς, όπως είπε, αυτό προβλέπεται ήδη στη Συμφωνία.

«Εμείς λέμε για την ενταξιακή προοπτική της γείτονας χώρας στην ΕΕ ότι σε κάθε κεφάλαιο θα έχει έλεγχο και θα χρησιμοποιήσουμε το βέτο αν δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της. Αλλά η ΝΔ δεν ακούει, δεν βλέπει σε ό,τι δεν τη συμφέρει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κοτζιάς αμφισβήτησε αυτά που λέει η αξιωματική αντιπολίτευση πως στη Συμφωνία του Βουκουρεστίου το 2008 έθεσε βέτο η τότε ελληνική κυβέρνηση και υποστήριξε ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Δικαστήριο της Χάγης λόγω των ανύπαρκτων βέτο.

Πρόσθεσε δεν πως ο ίδιος έβαλε δεκάδες βέτο στην ΕΕ, δίνοντας έμφαση στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας το 2017 για το Κυπριακό.

«Στο Κυπριακό κατηγορηθήκαμε ότι ήμασταν πολύ σκληροί. Βάλαμε πάνω στο τραπέζι το βέτο για τις εγγυήσεις και είμαστε πολύ υπερήφανοι που το κάναμε και προσθέσαμε και τις εγγυήσεις. Στη ΝΔ δεν καταλαβαίνουν, δεν θέλουν, δεν τους βολεύει και είναι δικό τους το πρόβλημα. Η χώρα είναι ευχαριστημένη με αυτήν την κυβέρνηση. Αυτοί δεν μπορούν, δεν θέλουν δεν καταλαβαίνουν για αυτό είναι στην αντιπολίτευση», κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.

Αμέσως μετά ζήτησε και πήρε τον λόγο ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος απάντησε πως στη Συμφωνία του Βουκουρεστίου ασκήθηκε η απειλή βέτο από την ελληνική κυβέρνηση. «Όσοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό πιθανόν ούτε υποψήφιοι εμπειρογνώμονες δεν κάνουν», επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος, υπογραμμίζοντας ότι στο ΝΑΤΟ επί 10 χρόνια η κυβέρνηση επαναλάμβανε ότι αν δεν υπάρξει λύση δεν υπάρχει ένταξη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...