Οικονομία

Κορκίδης: Το παρεμπόριο κοστίζει δισεκατομμύρια στην οικονομία

Πάγκοι στους δρόμους που πουλάνε αντικείμενα και τρόφιμα έχουν κατακλείσει την Αθήνα και όχι μόνο. Μάλιστα όσο αυξάνεται το μεταναστευτικό ρεύμα αυξάνονται και οι πάγκοι.

Η παραοικονομία και οι τρόποι αντιμετώπισής της, βρέθηκε στο επίκεντρο ενδιαφέροντος του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραίώς (ΕΒΕΠ).

Στη συνεδρίαση τονίστηκε η ανάγκη να ενώσουν τις δυνάμεις τους το επιμελητήριο, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) και η Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά, με στόχο τον περιορισμό του παρεμπορίου και τη διαφύλαξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Στην τακτική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΠ που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019, προσκεκλημένοι ήταν ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Σταύρος Θωμαδάκης, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Πειραιά, Ταξίαρχος, Γιώργος Παππάς και ο βουλευτής Α΄ Πειραιά, Κώστας Κατσαφάδος.

Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. και Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κορκίδης, παρέδωσε στον Ειδικό Γραμματέα του Σ.Δ.Ο.Ε. ένα πλήρες υπόμνημα (επισυνάπτεται) των θέσεων και προτάσεων του Επιμελητηρίου για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου, την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων - καπνικών προϊόντων και παράνομου διασυνοριακού εμπορίου, καθώς επίσης και μέτρα για τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.

Ακόμη, παρέθεσε στοιχεία, βάσει των οποίων το παρεμπόριο στερεί από την υγιή επιχειρηματικότητα 15 δισ. ευρώ ετησίως και από το κράτος έσοδα 3 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι: «Η ραγδαία εξάπλωση του φαινομένου, από την προμνημονιακή εποχή μέχρι και σήμερα, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αυτοτελές πρόβλημα, καθώς συνδέεται άμεσα τόσο με την οικονομική κρίση, όσο και με την υπερφορολόγηση. Οι καταστροφικές συνέπειες του παραεμπορίου στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και της καταναλωτικής ζήτησης, στοιχειοθετούνται όχι μόνο από το χρήμα που θα κατευθυνόταν στην ελληνική αγορά, αλλά και από την απώλεια εσόδων σε επίπεδο φορολογικής διοίκησης. Το λαθρεμπόριο αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα για τις επιχειρήσεις, σε μια περίοδο μάλιστα που η κατανάλωση εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα».

Από την πλευρά του, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Σταύρος Θωμαδάκης, παρουσίασε τα στατιστικά στοιχεία του 2018 και του 2017 για τα παραποιημένα και απομιμητικά προϊόντα, καθώς και τις κατασχέσεις από ελέγχους αλκοολούχων προϊόντων, τονίζοντας ότι «Η παραοικονομία και το λαθρεμπόριο βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, ενώ η οικονομική κρίση δεν περιόρισε το φαινόμενο».

Τέλος, ζήτησε τη συνεργασία όλων των παραγωγικών φορέων για να περιορισθεί η φοροδιαφυγή, ενώ ανέφερε και τα καθημερινά προβλήματα, που αντιμετωπίζει το ΣΔΟΕ για τον εντοπισμό φαινομένων παραοικονομίας.

Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Πειραιά, Ταξίαρχος, Γιώργος Παππάς, ξεκαθάρισε ότι η Ελληνική Αστυνομία θα εντείνει τους ελέγχους για τον περιορισμό της διακίνησης παραποιημένων προϊόντων και ζήτησε τη συνεργασία του επιμελητηρίου, προκειμένου να γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικές οι επεμβάσεις της αστυνομίας.

Στην παρέμβασή του ο Βουλευτής Α΄ Πειραιά, Κώστας Κατσαφάδος, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για να περιορισθεί το παρεμπόριο: «Θα πρέπει από την μία να προφυλάξουμε τον νόμιμο επιχειρηματία και, από την άλλη, να βρούμε τρόπους για να τον επιβραβεύσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ