Διατροφή

Κολοκάσι: Το μυστικό της μακροζωίας των Ικαριωτών

Η Ικαρία είναι πασίγνωστο νησί για την μακροζωία των κατοίκων της. Η μεσογειακή διατροφή που επιλέγουν, αλλά και διάφορες τροφές που θεωρούνται ως πηγή μακροζωίας όπως το κολοκάσι, είναι μερικά απο τα μυστικά τους!

Το φυτό που είναι γνωστό στη Κύπρο με την ονομασία Κολοκάσι, ταξινομικά ανήκει στην Οικογένεια Araceae (μονοκοτυλήδονα φυτά) και στο γένος Colocasia.Το κολοκάσι καλλιεργείται στην Κύπρο για τους εδώδιμους κορμούς του, δηλαδή τις μάππες και τις πούλλες, που είναι πλούσιες σε άμυλο, πρωτεΐνες και βιταμίνες. Τόσο οι «μάππες» όσο και οι «πούλλες» αναπτύσσονται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Η λέξη «μάππα» αναφέρεται στο κεντρικό κορμό, ο οποίος βρίσκεται αμέσως κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και προσδιορίζεται ονομαστικά ως «Κολοκάσι Σωτήρας». Η λέξη «πούλλα» αναφέρεται σε κορμίδια τα οποία αποτελούν τις δευτερεύοντες ή θυγατρικους κορμούς και οι οποίοι αναπτύσσονται προς τα πλάγια και προσδιορίζεται ονομαστικά ως «Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας» .Θα πρέπει να τονιστεί πως το κολοκάσι καλλιεργείται στις Επαρχίες Πάφου και Αμμοχώστου, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών οι οποίες προσομοιάζουν με το απαιτούμενο υποτροπικό κλίμα.

Αλλά το Κολοκάσι έχει και τη δική του βάση επί ελληνικού εδάφους.

Προέρχεται από το είδος Colocasia esculenta και ανήκει στην Οικογένεια Araceae (μονοκοτυλήδονα φυτά). Η ιστορία του ξεκινά στη Μαλαισία και την Ινδία πριν από το 5000 π.Χ ενώ καλλιεργείται ακόμη συστηματικά σε περιοχές της Ασίας, της Δυτικής Αφρικής, την Αυστραλία και τα νησιά του ειρηνικού. Το λεγόμενο “αυτί του ελέφαντα” (elephant ear) eddoe – eddo ή Taro όπως το ονομάζουν, παραμένει ένα σημαντικό όπλο για τους Ικαριώτες με τα υψηλότατα ποσοστά μακροζωίας.

Το εν λόγω λαχανικό λοιπόν είναι πλούσιο σε φώσφορο και κάλιο ενώ τα φύλλα του αποτελούν μία σημαντική πηγή βιταμινών Α και C! Ο βολβός του διαθέτει επίσης βιταμίνες Β6, C, E ενώ χαρακτηριστικό είναι πως τα φύλλα του διαθέτουν περισσότερη πρωτεΐνη από τους βολβούς.

Οι Ικαριώτες ξέρουν να επιλέγουν σωστά. Ένα από τα μυστικά τους ως γνωστόν για τα υψηλότατα ποσοστά μακροζωίας στο νησί είναι η μεσογειακού τύπου διατροφή που ακολουθούν. Γνωρίζουν καλά πως ότι και να συμβεί εκείνοι θα έχουν εξασφαλίσει τις δικές τους καλλιέργειες. Χαρακτηριστικό είναι πως όταν ξέσπασε ο Β Παγκόσμιος πόλεμος οι Ικαριώτες δεν πέρασαν δύσκολα τουλάχιστον όσον αφορά το φαγητό, αφού έτρωγαν τους βολβούς από τα κολοκάσια που ήταν σε αφθονία στο νησί. Σε βάθος χρόνου θα λέγαμε ότι και στην Ικαρία έχουν λιγοστέψει αρκετά λόγω και της ανεξέλεγκτης συλλογής τους. Όσον αφορά το ψήσιμο του, στην Ικαρία τουλάχιστον συνηθίζεται να το βράζουν για δύο ώρες και στη συνέχεια να το κάνουν σαλάτα παντρεύοντας το με διάφορα μυρωδικά, φρέσκο κρεμμύδι, λάδι και ξίδι. Μία ακόμη Ικαριώτική επιλογή είναι η Σκορδαλιά με Κολοκάσι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...