Εκκλησία

Κατασκευάζουν τελεφερίκ στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα

Εργασίες για την κατασκευή ενός τελεφερίκ μήκους 2,5 χιλιομέτρων με τρεις σταθμούς στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές Αρχές.

Στόχος του έργου, όπως αναφέρει η Hurriyet, είναι να διευκολυνθεί η πρόσβαση στους επισκέπτες του μοναστηριού, που έφθαναν τις 700.000 ετησίως έναν χρόνο πριν αρχίσουν οι εργασίες συντήρησης -και ει δυνατόν να διπλασιαστεί ο αριθμός τους-.

Ο θρησκευτικός τουρισμός είναι μια από τις κύριες πηγές εσόδων για την τοπική οικονομία. «Οι επισκέπτες που θα χρησιμοποιούν το τελεφερίκ πέρα από το μοναστήρι θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν και τις φυσικές ομορφιές του γύρω τοπίου με τους καταρράκτης και τα δάση στο Εθνικό Πάρκο της κοιλάδας Αλτίντερ», είπε ο δήμαρχος της Μάτσκα, Κοράι Κοτζάν,

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Τραπεζούντας ο σχετικός διαγωνισμός θα προκηρυχθεί στις 19 Φεβρουαρίου και οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για την ανάληψη του έργου.

Το μοναστήρι, που πιστεύεται ότι ιδρύθηκε τον 4ο μ.Χ. αι., είχε κλείσει το 2015 για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι εργασίες ανακαίνισης και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πτώσης βράχων και όταν παραδοθεί κάποια στιγμή φέτος στο κοινό οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση και σε άγνωστα μέχρι σήμερα σημεία του, όπως παρεκκλήσια.

Μέχρι σήμερα οι επισκέπτες έφθαναν οδικώς μέχρι έναν χώρο στάθμευσης, περίπου 950 μέτρα πάνω από τον ποταμό που διαρρέει την κοιλάδα και από κάλυπταν πεζή μια απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου μέχρι την είσοδο του μοναστηριού που ορθώνεται σε υψόμετρο 1.200 μ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ