Υγεία

Χρήση κάνναβης κατά την εφηβεία: Επιπτώσεις στην ενήλικη ζωή

Η μόδα στα λύκεια και στα γυμνάσια θέλει τα παιδιά να λαμβάνουν ελαφρές ναρκωτικές ουσίες. Ωστόσο, η συνήθεια αυτή έχει επιπτώσεις για την ψυχολογία τους μελλοντικά.

Η χρήση κάνναβης κατά την εφηβεία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης μετά την ενηλικίωση, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια ΜακΓκιλ του Καναδά και Οξφόρδης της Βρετανίας, με επικεφαλής τους καθηγητές ψυχιατρικής Γκαμπριέλα Γκόμπι και Αντρέα Τσιπριάνι αντίστοιχα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής JAMA Psychiatry, ανέλυσαν στοιχεία 11 επιστημονικών ερευνών, που είχαν γίνει από το 1993 έως πρόσφατα και οι οποίες αφορούσαν συνολικά 23.317 ανθρώπους.

Η μετα-ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση κάνναβης από τους εφήβους αυξάνει σημαντικά (κατά 37%) τον κίνδυνο κατάθλιψης και αυτοκτονικής τάσης, αλλά όχι άγχους, όταν έχουν ενηλικιωθεί.
Μολονότι ο κίνδυνος σε προσωπικό επίπεδο είναι σχετικά περιορισμένος, αν ληφθεί υπόψη η ολοένα αυξανόμενη χρήση κάνναβης (μαριχουάνας) διεθνώς, τότε το μέγεθος του προβλήματος γίνεται περισσότερο αισθητό και ανησυχητικό, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η κατάθλιψη όμως δεν είναι ο μόνος κίνδυνος.

Σύμφωνα με το BBC, οι ερευνητές μελέτησαν σε βάθος τετραετίας 3.800 εφήβους άνω των 13 ετών, οι οποίοι έδωσαν πληροφορίες για τις συνήθειές τους όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, κάνναβης και άλλων ουσιών, ενώ παράλληλα κάθε χρόνο υποβάλλονταν σε νοητικά-γνωστικά τεστ.

Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι το 28% των νέων έκανε χρήση κάνναβης, έναντι 75% που έπιναν αλκοόλ (είτε περιστασιακά είτε πολύ συχνότερα).

Οι χρήστες κάνναβης είχαν χαμηλότερες ικανότητες για μάθηση, προσοχή, λήψη αποφάσεων κ.ά., καθώς και χαμηλότερες επιδόσεις στο σχολείο. Όσο μεγαλύτερη ήταν η χρήση κάνναβης, τόσο περισσότερα ήταν αυτά τα προβλήματα και είχαν μεγαλύτερη διάρκεια, σε σύγκριση με τους εφήβους που έπιναν μόνο αλκοόλ.

Στα νοητικά τεστ, οι χρήστες κάνναβης έκαναν περισσότερα λάθη, όχι μόνο όταν είχαν πάρει κάνναβη, αλλά και αρκετό χρόνο μετά τη χρήση της, με συνέπεια να έχουν γενικά χειρότερη μνήμη, χειρότερη ικανότητα συλλογισμών και ελέγχου της συμπεριφοράς τους.

Η Κόνροντ δήλωσε ότι ανέμενε να δει στον εγκέφαλο των νέων πιο έντονες επιπτώσεις από το αλκοόλ, αλλά στην πραγματικότητα διαπιστώθηκε το αντίθετο, ότι η κάνναβη αφήνει πιο έντονα το «αποτύπωμά» της, καθώς η κάνναβη επεμβαίνει στη διαδικασία ανάπτυξης του εγκεφάλου.

Η κάνναβη μπορεί να δημιουργήσει εθισμό (αν και μικρότερο σε σχέση με τα «σκληρά» ναρκωτικά), καθώς επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για ψυχώσεις, ιδίως στην εφηβεία. Η διακοπή της χρήσης κάνναβης είναι δυνατό να προκαλέσει κάποια συμπτώματα στέρησης, όπως αϋπνία και διαταραχές της διάθεσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ