Κόσμος

Ισραήλ: Ανακοινώνεται η απόφαση του εισαγγελέα για τον Νετανιάχου

Ο ισραηλινός Τύπος εμφανίζει ως επικείμενη ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα του Ισραήλ με την οποία θα κάνει γνωστή την πρόθεσή του να ασκήσει δίωξη κατά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στο πλαίσιο σειράς ερευνών εναντίον του για διαφθορά, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές της 9ης Απριλίου.

Ο γενικός εισαγγελέας Αβισάι Μάντελμπλιτ θα κάνει την ανακοίνωσή του εντός της ημέρας, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, όπως επιτάσσει ο νόμος, πρόκειται να ανακοινώσει δημόσια την πρόθεσή του να καλέσει για κατάθεση τον πρωθυπουργό πριν αποφασίσει εάν θα απαγγείλει επισήμως κατηγορίες εναντίον του.

Η επίσημη απαγγελία κατηγοριών, ωστόσο, δεν πρόκειται να έλθει πριν από την παρέλευση αρκετών μηνών.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος στα 69 του χρόνια υπηρετεί την πέμπτη πρωθυπουργική του θητεία, ευρισκόμενος εδώ και 13 χρόνια στην εξουσία, δεν θα βρεθεί λοιπόν κατηγορούμενος πριν από τις πρόωρες εκλογές του Απριλίου. Και αν ασκηθεί δίωξη εναντίον του, δεν θα είναι υποχρεωμένος να παραιτηθεί, εάν επανεκλεγεί πρωθυπουργός.

Ωστόσο, η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα είναι πολύ πιθανόν να αλλάξει τα δεδομένα των αμφίρροπων εκλογών και να απειλήσει την θέση του Νετανιάχου.

«Παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία»

Το κόμμα του, το Λικούντ, ανακοίνωσε ότι έχει προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να εμποδίσει τον γενικό εισαγγελέα να ανακοινώσει την απόφασή του πριν από τις εκλογές, καταγγέλλοντας «κατάφωρη ανάμειξη» στην εκλογική διαδικασία.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει αθώος και καταγγέλλει συνωμοσία των πολιτικών του αντιπάλων και των μέσων ενημέρωσης.

Τρεις υποθέσεις διαφθοράς

Η ισραηλινή αστυνομία πρότεινε την απαγγελία κατηγοριών κατά του Νετανιάχου σε τρεις υποθέσεις διαφθοράς. Ο «Φάκελος 4000» είναι η κωδική ονομασία που δίνεται από τις αρχές της έρευνας και παρουσιάζεται ως η πιο επικίνδυνη για τον ισραηλινό πρωθυπουργό.

Ο Νετανιάχου θεωρείται ύποπτος ότι προσπάθησε να εξασφαλίσει ευνοϊκή μεταχείριση από το ενημερωτικό site Walla, με αντάλλαγμα κυβερνητικές «χάρες» που απέφεραν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στο Bezeq, τον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό όμιλο του Ισραήλ. Επικεφαλής του Bezeq την εποχή των γεγονότων ήταν ο Σαούλ Ελοβιτς, ιδιοκτήτης του site Walla, ο οποίος κατηγορείται επίσης.

Ο γενικός εισαγγελέας έχει την πρόθεση να απαγγείλει κατηγορίες κατά του Νετανιάχου για διαφθορά στην υπόθεση αυτή, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης. Εκπρόσωπος του Νετανιάχου θεωρεί την προοπτική αυτήν «γελοία» και «παράλογη».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ