Οικονομία

ΙΟΒΕ: Από το κακό στο χειρότερο η ελληνική οικονομία

Παρά τα χρήματα που μοιράζει απλόχερα η κυβέρνηση μπας και ξαναβγεί, η οικονομία δεν μπορεί να συνέλθει.

Πτωτικά κινήθηκε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Ιανουάριο, καθώς διαμορφώνεται στις 99,6 (από 101,6) μονάδες. Στη Βιομηχανία, τις Κατασκευές και στο Λιανικό Εμπόριο καταγράφεται βελτίωση του κλίματος, με το τελευταίο μάλιστα να κινείται σε υψηλά 10ετίας.

Από την άλλη πλευρά όμως, η μεγάλη επιδείνωση του κλίματος που καταγράφεται στις Υπηρεσίες, αντισταθμίζει την άνοδο στους υπόλοιπους τομείς, όπως και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία βελτιώνεται για έναν ακόμη μήνα. Στην τρέχουσα συγκυρία το οικονομικό κλίμα συνδιαμορφώνεται από διαφορετικούς παράγοντες.

Την αναζήτηση κατεύθυνσης στους πρώτους μήνες εκτός των προγραμμάτων, τη διαμόρφωση νέων όρων χρηματοδότησης της οικονομίας, την προεκλογική δυναμική και τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον. Όπως συμβαίνει σχεδόν συστηματικά σε προεκλογικές περιόδους, σημειώνεται πάντα βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης εξέλιξη που επηρεάζει και το λιανικό εμπόριο. Οι αποφάσεις και εξαγγελίες, ιδίως όσες αφορούν σε δημοσιονομικά μέτρα, π.χ. σε φοροελαφρύνσεις, παροχή επιδομάτων, αλλά και αυτές για προσλήψεις σίγουρα επηρεάζουν τις προσδοκίες.

Στην πλευρά των επιχειρήσεων όμως, η εικόνα είναι μικτή τους τελευταίους μήνες. Άλλωστε, για τις εξωστρεφείς οικονομικές μονάδες, είναι πολύ σημαντικές οι εκτιμήσεις για βελτίωση ή επιδείνωση του κλίματος διεθνώς και ιδίως για την εξέλιξη της ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες από το εξωτερικό.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία ενισχύεται ελαφρώς τον Ιανουάριο, μετά από ένα τετράμηνο υποχώρησης, στις 97,6 (από 96,4) μονάδες, επίδοση χαμηλότερη όμως εκείνης πριν από έναν χρόνο (103,9 μον.). Συνεπώς, παρά τη μεταβολή στην τάση, η άνοδος είναι μικρής έντασης. Αυτή η εξέλιξη είναι αρκετά συμβατή με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή, του περασμένου Δεκεμβρίου, κατά τον οποίο αυτή υποχώρησε ήπια σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (-1,6%). Παρόμοια τάση σημειώθηκε τον ίδιο μήνα σε επίπεδο ΕΕ (-0,9%).

Στη μικρή βελτίωση των προσδοκιών ενδεχομένως συνέβαλε σε κάποιο βαθμό η "εκεχειρία" 90 ημερών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, ως προς τους περιορισμούς στο διεθνές εμπόριο, που δημιούργει ελπίδες μεγαλύτερης αναστολής, ακόμα και τερματισμού τους. Άλλωστε, την τρέχουσα περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών με στόχο την κατάργησή τους.

Σε κάθε περίπτωση οι εξαγωγές εξακολουθούν να στηρίζουν δυναμικά την εγχώρια μεταποίηση. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων κινούνται ανοδικά, καθώς όπως αποτυπώνεται και στον παρακάτω πίνακα, την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2018 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων έχουν αυξηθεί κατά 13,2%, ενώ το σύνολο των εξαγωγών προϊόντων κατά 17,6%.

Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων έχουν επίσης αυξηθεί την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2018 αν και αισθητά λιγότερο από τις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων την ίδια περίοδο (3,2%), ενώ το εμπορικό έλλειμμα στα βιομηχανικά προϊόντα έχει μειωθεί κατά €604 εκατ., στα €14.980 εκατ., δηλαδή κατά -3,9%. Αντίθετα, το ελλειμματικό ισοζύγιο στο σύνολο των εξαγόμενων προϊόντων έχει αυξηθεί την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2018 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 κατά 0,3% (από €19.090 εκατ. στα €19.152 εκατ.).

Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση επιδεινώθηκε οριακά, ενώ το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκε, με το δείκτη στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να παραμένει αμετάβλητος.

Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο κερδίζει 5 μονάδες και διαμορφώνεται στις 10, με το 28% (από 21%) των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 18% (από 16%) μείωσή της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...