Κοινωνία

Ιαβέρης με αφορμή την τραγωδία στην Κρήτη: Τι να προσέχουμε όταν οδηγούμε εν μέσω κακοκαιρίας

Να υιοθετήσουμε μια φιλοσοφία που μας κάνει να προστατεύουμε τον εαυτό μας, προτρέπει ο Κωνσταντίνος Ιαβέρης, μια από τις προσωπικότητες της ασφαλούς οδήγησης στην Ελλάδα.

Απλά βήματα για προσοχή της οδηγικής συμπεριφοράς εν μέσω κακοκαιρίας δίνει ο Κωνσταντίνος Ιαβέρης, ένα από τα πρόσωπα που έχει συνδεθεί με την ασφαλή οδήγηση.

«Να υιοθετήσουμε μια φιλοσοφία που μας κάνει να προστατεύουμε τον εαυτό μας. Να μην εμπλεκόμαστε σε καταστάσεις που μπορούν να μας κοστίσουν την αρτιμέλειά μας», επισημαίνει.

«Το ζητούμενο είναι να μη βρεθούμε σε μια αντίστοιχη περίπτωση όπως οι άτυχοι συμπολίτες μας στην Κρήτη, να μας παρασύρει το ποτάμι. Αν βρεθούμε σε αυτήν την περίπτωση είναι δύσκολα τα πράγματα», συμπληρώνει μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις άνθρωποι, ανασύρθηκαν νεκροί σήμερα, αφότου παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά του Γεροποτάμου στην Κρήτη, καθώς επέστρεφαν από γλέντι γάμου εν μέσω έντονης βροχής.

Όπως υποστηρίζει, δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε ακριβώς τις συνθήκες που οδήγησαν στο δυστύχημα αλλά με μικρά βήματα μπορούμε να προσέξουμε για να μην φτάνουμε σε τέτοιες καταστάσεις.

Τα απλά βήματα προστασίας και πρόληψης που προτείνει είναι τα ακόλουθα:

— Είμαστε πλέον στο 2019 και όλοι πρέπει να ενημερωνόμαστε για τις καιρικές συνθήκες. Ίσως ακούγεται κοινότυπο αλλά, κάποιοι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας ενδέχεται να μην το κάνουν. Ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Bρέθηκαν και οι 4 νεκροί στο Γεροπόταμο
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: WWW.NEAKRITI.GR
Εντοπίστηκαν νεκροί οι επιβάτες του αυτοκινήτου που παρασύρθηκε από ρέμα στην Κρήτη
— Ελέγχουμε αν η περιοχή μας διατρέχει κάποιο κίνδυνο πλημμύρας. Δηλαδή άμα κάποιος ζει στη Μάνδρα Αττικής πρέπει να είναι προετοιμασμένος για τέτοια φαινόμενα.

— Αν ζούμε σε περιοχή με ποτάμι καλό είναι να μην βγούμε από το σπίτι μας σε περίπτωση κακοκαιρίας αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος. Τέτοιος λόγος είναι μόνο ο λόγος υγείας και δεν είναι σε καμία περίπτωση μια απλή βόλτα.

— Αν δούμε μπροστά μας τρεχούμενο νερό, χείμαρρο η μικρό ποτάμι να μην τον διασχίσουμε. Δεν υπάρχει λόγος να υπερεκτιμήσουμε τις οδηγικές ικανότητες και να παίρνουμε ρίσκα χωρίς λόγο. Μόνο με ειδικό αυτοκίνητο και εμπειρία μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Οι υπόλοιποι ας γυρίσουν πίσω.

— Ενημερώνουμε πάντα τις αρμόδιες αρχές, δηλαδή την πυροσβεστική για πλημμύρες ώστε να προβεί σε άμεσες ενέργειες.

«Γενικότερα σαν πολίτες δεν είμαστε συνειδητοποιημένοι, δεν έχουμε το επίπεδο αυτοεκτίμησης που χρειάζεται, έχουμε άλλες προτεραιότητες, ασήμαντες, γενικότερα που συνήθως έχουν να κάνουν με το χρήμα. Όλα τα άλλα δεν τα προσέχουμε τόσο ενώ θα έπρεπε», καταλήγει.

sputniknews.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ