Κόσμος

Θέλει αίμα ο Μαδούρο: Στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών στη Βενεζουέλα - Μία νεκρή και δεκάδες τραυματίες

Νεκρή έπεσε μια γυναίκα, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στα σύνορα της Βραζιλίας με τη Βενεζουέλα, κατά τη διάρκεια σύγκρουσης με τις αστυνομικές δυνάμεις, όταν ομάδα πολιτών προσπάθησε να αντιταχθεί στο κλείσιμο των συνόρων.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Washington Post, το αιματηρό περιστατικό έγινε στις 6.40 πμ της Παρασκευής, όταν ομάδα στρατιωτών πλησίασε ένα σημείο ελέγχου που δημιουργήθηκε στο χωριό Kumarakapai, στο οποίο βρίσκεται η κύρια αρτηρία που συνδέει τη Βενεζουέλα με τη Βραζιλία. Οι πολίτες προσπάθησαν να μπλοκάρουν τα στρατιωτικά οχήματα στεκόμενοι μπροστά τους, με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να ανοίξουν πυρ, τραυματίζοντας τουλάχιστον 12 ανθρώπους, εκ των οποίων οι τέσσερις σοβαρά. Μία γυναίκα, η Ζοραΐντα Ροντρίγκεζ, 42 ετών, σκοτώθηκε.

Ο Χόρχε Πέρες, τοπικός σύμβουλος στο Gran Sabana, στην περιοχή που ήταν οι αυτόχθονες, που δήλωσε ότι ήταν παρών στο περιστατικό, κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να απαντήσουν στο ερώτημα εάν είναι συνταγματικό να πυροβολούν εναντίον άοπλων ιθαγενών.

Τουλάχιστον 30 γείτονες βγήκαν στον δρόμο μετά τους πυροβολισμούς και απήγαγαν τρεις στρατιώτες, σύμφωνα με την Κάρμεν Ελένα Σίλβα, 48 ετών και ο Τζεόρτζ Μπέλο, εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας.

«Η πλειοψηφία των πολιτών στηρίζουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας και θέλοουμε να κρατήσουμε ανοιχτά τα σύνορά μας», είπε ο Σίλβα προσθέτοντας: «Είναι βοήθεια, όχι πόλεμος... Κάθε μέρα όλο και περισσότερα παιδιά πεθαίνουν».

Μέχρι στιγμής το υπουργείο Επικοινωνιών της Βενεζουέλας δεν έχει σχολιάσει το περιστατικό.

Οι ακτιβιστές ανήκουν στην αυτόχθονη φυλή Pemones, που μετέχει στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης για βοήθεια, που στέλνουν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες από τα γειτονικά κράτη. Η ανθρωπιστική βοήθεια προέρχεται από κράτη που έχουν καλέσει τον Νικολάς Μαδούρο να παραιτηθεί.

Ο Μαδούρο έχει διατάξει την πλήρη δέσμευση της βοήθειας και έχει στείλει τον στρατό να κλείσει τα σύνορα της Βενεζουέλας.

Οι σημερινές συγκρούσεις στα σύνορα με τη Βραζιλία θεωρούνται από πολλούς ως προάγγελος των όσων θα γίνουν αύριο, που αναμένεται ότι θα φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια, γεγονός που εγείρει φόβους στην αντιπολίτευση για πιο βίαια περιστατικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...