Οικονομία

Η ώρα της Εφορίας -Πότε ανοίγει το TAXIS για τις φορολογικές δηλώσεις

Ο ετήσιος πονοκέφαλος για τους φορολογούμενος ξεκινάει εντός του Μαρτίου καθώς τότε αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του TAXISnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Μετά και τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της απόφασης του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή για το νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης όλα φαίνεται να παίρνουν το δρόμο τους για τις δηλώσεις. Στην απόφαση παρέχονται οδηγίες για τον τρόπο συμπλήρωσης του βασικού εντύπου της φορολογικής δήλωσης και διευκρινίζεται ότι οι σύζυγοι θα λάβουν δύο ξεχωριστά εκκαθαριστικά σημειώματα ανεξάρτητα αν έχουν υποβάλει κοινή δήλωση.

Μεταξύ άλλων τα βασικά σημεία του νέου εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης είναι τα ακόλουθα:

Στην κοινή φορολογική δήλωση από τους συζύγους θα διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και θα εκδίδονται δύο εκκαθαριστικά σημειώματα. Ένα για τον κάθε σύζυγο.

Οι σύζυγοι μπορούν να υποβάλουν χωριστή δήλωση. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γνωστοποιήσουν την επιλογή αυτή σε ηλεκτρονική εφαρμογή στο σύστημα Taxisnet το αργότερο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Στον πίνακα 1 του εντύπου Ε1 στα στοιχεία φορολογούμενου έχει προστεθεί νέο πεδίο για τη χωριστή δήλωση συζύγων.

Για υποβολή χωριστής φορολογικής δήλωσης δεν απαιτείται η γνωστοποίηση στο TAXISnet, εφόσον έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Προϋπόθεση αποτελεί η ενημέρωση του Μητρώου της Δ.Ο.Υ.

Εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων τύπου Airbnb: Δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο στον κωδικό 60 της στήλης 16 του εντύπου Ε2 (κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας).

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...