Κόσμος

Η Συρία θα γίνει ο «τάφος» του Ερντογάν - Δαμασκός: «Θα τσακίσουμε τον τουρκικό στρατό» - «Δεν θα καταλάβει την γη μας»

Για απόπειρα ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατηγόρησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στενός σύμβουλος του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, ο ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει την πρόθεση της Άγκυρας να δημιουργήσει ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία.

«Η Τουρκία έχει νέες φιλοδοξίες για να καταλάβει τη γη άλλων λαών. Νομίζω ότι αντιμετωπίζουμε τον Ερντογάν, ο οποίος ονειρεύεται να αναδημιουργήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία» τόνισε ο Μπουτένα Σααμπάν, σύμβουλος του Άσαντ σε θέματα πολιτικής και media.

Και πρόσθεσε: «Δεν θεωρώ ότι είναι ικανός να το κάνει, επειδή ο λαός μας είναι εδώ για να υπερασπιστεί τη γη και τη χώρα του».

Εμμέσος η Δαμασκός στέλνει τελεσίγραφο. Οποιαδήποτε κίνηση από εδώ και στο εξής, θα έχει την άμεση απάντηση του Συριακού Στρατού, ο οποίος είναι έτοιμος να ισοπεδώσει τις φιλοδοξίες του Σουλτάνου.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Τούρκος πρόεδρος γνωστοποίησε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προτείνει τη δημιουργίας μίας ζώνης ασφαλείας, μήκους 30 χιλιομέτρων στη βόρεια Συρία, η οποία — κατά την Άγκυρα — θα πρέπει να ελέγχεται από τον τουρκικό στρατό.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2018, η Άγκυρα εξαπέλυσε επίθεση στην πόλη Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας, εκστρατεύοντας εναντίον των Κούρδων μαχητών του YPG —μίας οργάνωσης η οποία, σύμφωνα με την Τουρκία, αποτελεί σύμμαχο του κουρδικού ΡΚΚ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Ερντογάν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ξεκινήσει μία νέα επίθεση εναντίον των Κούρδων μαχητών, αυτή τη φορά στην πόλη Μανμπίτζ. Ωστόσο, το συγκεκριμένο σχέδιο ανεστάλη, κατόπιν της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία.

Η Δαμασκός έχει κατηγορηματικά αντιταχθεί στην παρουσία είτε της Τουρκίας είτε των ΗΠΑ στα συριακά εδάφη ανατολικά του Ευφράτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τον 15ο και 16ο αιώνα, η Οθωμανική Αυτοκρατορία διέθετε τον έλεγχο μεγάλων εκτάσεων στη Δυτική Ασία, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής Συρίας, όπως επίσης και της νοτιοανατολικής Ευρώπης, περιοχών του Καυκάσου, της αραβικής χερσονήσου και της βόρειας Αφρικής.

ΠΡΙΝ ΛΙΓΑ 24ωρα ΕΙΧΑ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΑΝΤ ΚΑΤΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Ασάντ, είπε χθες για τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι είναι μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και υπάλληλος των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με το Ahvalnews.

Σε ομιλία του, ο Άσαντ χρησιμοποίησε τη λέξη “Ikhwanji”, που σημαίνει μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, για να περιγράψει τον Ερντογάν, προσθέτοντας: “ανεξάρτητα από το θέατρο του Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί να εμφανιστεί ως οδηγόε των εξελίξεων , στην πραγματικότητα είναι ένας χαμηλόβαθμος υπάλληλος των ΗΠΑ “.

Ο Ασσάντ τόνισε ότι ήταν ο πρώτος που ζήτησε την ζώνη ασφαλείας που ελέγχει τώρα η Τουρκία και εξήγησε ότι η κυβέρνησή του θα αποκτήσει σύντομα τον πλήρη έλεγχο της χώρας που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο. “Κάθε εκατοστό της Συρίας θα απελευθερωθεί και οποιοσδήποτε κατακτητής θα θεωρηθεί εχθρός”, δήλωσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...