Πολιτική

Η Σπιναλόγκα έτσι όπως δεν την έχετε δει ποτέ (βίντεο)

Σκοπός της δημιουργίας του ήταν η ανάδειξη της Σπιναλόγκας από μια διαφορετική δημιουργική πινελιά, όπως λένε στο protothema.gr τα τρία αδέρφια από τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, Γιάννης, Γιώργος και Άννα Βαρνακιώτη. Αφιέρωσαν δεκάδες ώρες πάνω από ένα υπολογιστή ενώ χρησιμοποίησαν drone κάμερες για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

"Πριν λίγες εβδομάδες ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια μας με αφορμή την ένταξη της Σπιναλόγκας στην UNESCO, εντελώς αφιλοκερδώς και χωρίς να έχουμε σκοπό την δημιουργία κερδών και με πολύ χρόνο και τεράστια προσπάθεια, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το project μας για την Σπιναλόγκα" προσθέτουν τα τρία αδέρφια Βαρνακιώτη. Και συνεχίζουν λέγοντας ότι "Αποδείξαμε στους ίδιους μας τους εαυτούς ότι για να δημιουργήσεις κάτι όμορφο, χρειάζεται προσπάθεια, θέληση, πάθος και υπομονή μέχρι να πετύχεις τον στόχο σου"

"Πίσω από το project της Σπιναλόγκας, βρίσκονται αρκετοί άνθρωποι με τους οποίους ήρθαμε πρώτη φορά σε επαφή και μας βοήθησαν, με τον δικό τους τρόπο στο να πετύχουμε αυτό το ωραίο αποτέλεσμα χωρίς να έχουν σκοπό και οι ίδιοι το κέρδος, παρά μόνο την αγάπη τους για τον τόπο" συμπληρώνουν Στο εγχείρημα συνέβαλαν και η Olympus Greece OMD EM-5 με φακό M.Zuiko Digital ED 12-50mm, ένα Apple iPhone XR και από ψηλά το Drone Xiaomi Mi 4k. Την μουσική επιμελήθηκε ο Μίνως Μάτσας ενώ ακούγεται η φωνή της Ελεονώρας Ζουγανέλη με το τραγούδι " Είναι η Αγάπη".

https://youtu.be/Z6MjQPNkw30

Η Σπιναλόγκα είναι μικρό νησί κοντά στην Ελούντα στην Ανατολική Κρήτη. Η Σπιναλόγκα έχει γίνει γνωστή σαν το νησί των λεπρών, αφού εδώ απομονώνονταν οι λεπροί από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα μέχρι το 1957.

Σήμερα τη Σπιναλόγκα επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι χιλιάδες τουρίστες με καραβάκια από τον Αγιο Νικόλαο, την Ελούντα και την Πλάκα για να ξεναγηθούν στα ερειπωμένα της κτίρια, που με κόπο προσπαθεί η αρχαιολογική υπηρεσία να συντηρήσει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2009, τους καλοκαιρινούς μήνες η Σπιναλόγκα δέχεται 1200 - 1500 επισκέπτες καθημερινά και είναι ο πιό επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος στην Κρήτη μετά την Κνωσό.

Η καίρια θέση της βραχονησίδας Σπιναλόγκα για τον έλεγχο και την προστασία του λιμανιού της Ελούντας δεν θα μπορούσε παρά να σημαδέψει τη Σπιναλόγκα με μία πολυτάραχη ιστορία γεμάτη σκληρές μάχες και πολύ ανθρώπινο πόνο.

Το όνομα Σπιναλόγκα

δορυφορικος χαρτης σπιναλογκα
δείτε τη Σπιναλόγκα στο χάρτη του Google

Σήμερα Σπιναλόγκα ονομάζουμε μονάχα το μικρό νησί, αλλά οι Ενετοί με το όνομα αυτό αποκαλούσαν και την μεγάλη χερσόνησο Νησί ή Κολοκύθα που ενώνεται με την Ελούντα με ένα στενό ισθμό.

Αναφέρεται ότι η Κολοκύθα ήταν ενωμένη με την Σπιναλόγκα (γι αυτό μοιράζονταν το ίδιο όνομα), αλλά το 1526 οι Ενετοί άνοιξαν διώρυγα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το μικρό αυτό νησί.

Η πληροφορία αυτή προέρχεται από τον Ενετό χαρτογράφο Vincenzo Coronelli και την αναφέρουμε με κάθε επιφύλαξη για την ακρίβεια της. Πάντως το νησί απέχει από την Κολοκύθα μόνο 170 μέτρα και τα νερά είναι αβαθή, οπότε είναι πιθανό οι Ενετοί πράγματι να προχώρησαν στο έργο αυτό προκειμένου να δημιουργήσουν ένα απόρθητο νησί - φρούριο.

Το όνομα Σπιναλόγκα προέκυψε γύρω στο 13ο αιώνα με νονούς τους Ενετούς κατακτητές, οι οποίοι αφού δεν είχαν εξοικείωση με την ελληνική γλώσσα παρέφθειραν (παράφρασαν) το τοπωνύμιο «στην Ολούντα» σε Σπιναλόντε αρχικά (13ος αιώνας) και αργότερα σε Σπιναλόγκα. Όχι τυχαία βέβαια, γιατί το Σπιναλόγκα τους ήταν ήδη γνωστό από μία νησίδα στη Βενετία, τη σημερινή Τζιουντέκα (Εβραϊκή).

Μια άλλη ερμηνεία του ονόματος Σπιναλόγκα, το θέλει να έχει προκύψει από το σχήμα της νησίδας που θυμίζει μακρύ αγκάθι (σπίνα=αγκάθι, λόνγκα=μακρύ), μία θεωρία που δεν την ενστερνίζονται πολλοί.

Αρκετά αργότερα το 1957 παρουσιάστηκε ένα άλλο όνομα για τη νησίδα, το όνομα Καλυδών, σαν μια ανεπιτυχής προσπάθεια για να αντικατασταθεί το λατινογενές Σπιναλόγκα με ένα ελληνοπρεπές όνομα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...