Κόσμος

Η Πολωνία αγοράζει εκτοξευτές πυραύλων των ΗΠΑ για να «εγγυηθούν» την ασφάλεια της


Οι πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα παραλάβουν 20 αμερικανικά συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων (HIMARS) στο πλαίσιο της αναβάθμισης των ικανοτήτων τους, ενώ η ένταση Μόσχας - Βαρσοβίας κλιμακώνεται.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση 20 συστημάτων εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων (HIMARS) και σχετικού εξοπλισμού υποστήριξης στην Πολωνία την περασμένη εβδομάδα, αξίας 414 εκατ. δολαρίων.

Ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι και ο υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλαζτσάκ πραγματοποίησαν μια κοινή επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την πρόθεση της Βαρσοβίας να αγοράσει το αμερικανικό οπλικό σύστημα την Κυριακή το απόγευμα, ανακοίνωσε το πολωνικό υπουργείο Άμυνας στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Μιλώντας σε τελετή στη Βαρσοβία, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η αγορά του αμερικανικού συστήματος θα επισημοποιηθεί την Τετάρτη, με τον «σύγχρονο εξοπλισμό» να συμβάλλει στην «εγγύηση» της ασφάλειας της Πολωνίας.

«Την Τετάρτη θα υπογράψουμε ένα συμβόλαιο για την παράδοση ενός τάγματος HIMARS. Είναι σύγχρονος εξοπλισμός που εγγυάται την ασφάλεια μας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός.
https://twitter.com/MON_GOV_PL/status/1094575834843807744?ref_src=twsrc%5Etfw
Η τελετή πραγματοποιήθηκε μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να εγκρίνει την πώληση του συστήματος στην Πολωνία στα τέλη του περασμένου έτους.

«Αυτό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο στην εφαρμογή του προγράμματος εκσυγχρονισμού των πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μαζί με τους εκτοξευτές πυραύλων, η Πολωνία θα λάβει πυρομαχικά, καθώς και ένα πακέτο υλικοτεχνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Το σύστημα M142 HIMARS παράγεται από τις εταιρείες Lockheed Martin και BAE Systems. Οι συγκεκριμένοι εκτοξευτές είναι ικανοί να εξαπολύουν τόσο ρουκέτες πυροβολικού, όσο και τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Η εκτιμώμενη επιχειρησιακή εμβέλεια του βρίσκεται στα 480 χιλιόμετρα. Η Πολωνία είναι μία από τις λίγες μόνο χώρες που της δόθηκε άδεια να αποκτήσει το σύστημα. Εκτός από τον αμερικανικό Στρατό και το Σώμα Πεζοναυτών, τα HIMARS υπηρετούν σήμερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία και τη Σιγκαπούρη.

Οι εντάσεις μεταξύ της Πολωνίας και της Ρωσίας κλιμακώθηκαν τα τελευταία χρόνια κατά την κρίση στην Ουκρανία, την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας στην επικράτεια της Πολωνίας. Η δυτική Συμμαχία έχει επεκτείνει σημαντικά την παρουσία της στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας, ενώ ταυτόχρονα κατηγορεί τη Μόσχα ότι τοποθετεί τις δυνάμεις της εντός της ρωσικής επικράτειας σε επιθετική διάταξη. Πέρυσι, η Βαρσοβία ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει πιέσεις για τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στην πολωνική επικράτεια, αντικαθιστώντας την προτεινόμενη βάση «Fort Trump».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...