Κόσμος

Η κατεδάφιση του παλατιού-κρυσφύγετου του Πάμπλο Εσκομπαρ- Στη θέση του θα δημιουργηθεί πάρκο (βίντεο)

Το "Μονακό", το πολυτελές κρυσφήγετο του βαρόνου των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ βρισκόταν στο Μεντεγίν της Κολομβίας. Σήμερα το πρωί, με ελεχγόμενη κατεδάφιση, θα αφήσει χώρο στο να δημιουργηθεί πάρκο στην περιοχή όπως ανακοίνωσε το δημαρχείο της πόλης.

Μια ισχυρή έκρηξη ακούστηκε στις 11:53 τοπική ώρα (18:53 ώρα Ελλάδας.) Τρία δευτερόλεπτα αργότερα, μπροστά σε 1.600 άτομα, συμπεριλαμβανομένων θυμάτων του Εσκομπάρ, οι οκτώ όροφοι του καταφυγίου του «capo» του Καρτέλ του Μεντεγίν μετατράπηκε σε ερείπια. Ένα σύννεφο λευκής σκόνης κάλυψε τον ουρανό για λίγα λεπτά, με τους πυροσβέστες να ρίχνουν νερό για να πέσει η σκόνη.

Αντιμέτωπος με ένα κομμάτι της κολομβιανής κοινωνίας που υποστήριζε τη διατήρηση του κτιρίου ως μνημείο του αιματηρού πολέμου των καρτέλ κοκαΐνης, ο δήμος ξεκίνησε μια εκστρατεία τονίζοντας ότι δεν είναι θέμα «διαγραφής της Ιστορίας» αλλά «μεταμόρφωσης της».

Η κατεδάφιση του Μονακό «αντιπροσωπεύει την ήττα της κουλτούρας της παρανομίας (...) Αυτό σημαίνει ότι η Ιστορία δεν θα γραφτεί από την μεριά των δημίων», δήλωσε ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, μπροστά από το μελλοντικό πάρκο Inflexio, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Στη θέση του Μονακό - σύμβολο της χλιδής του Εσκομπάρ, το οποίο ήταν ήδη ετοιμόρροπο - θα δημιουργηθεί ένας χώρος 5.000 τετραγωνικών μέτρων στη μνήμη των χιλιάδων ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της πιο βίαιης περιόδου της ναρκο-τρομοκρατίας στις δεκαετίες του 1980 και 1990, όταν τα κολομβιανά καρτέλ ναρκωτικών διεξήγαγαν έναν ανελέητο πολύνεκρο πόλεμο.

Η καταστροφή του κτιρίου, λίγο παραπάνω από 25 χρόνια μετά το θάνατο του Εσκομπάρ – που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την αστυνομία τον Δεκέμβριο του 1993- είναι μέρος της εκστρατείας του δήμου για να αφηγηθεί την ιστορία που δεν εμφανίζεται σε σειρές ή τουριστικές εκδρομές που οργανώνονται στα βήματα των ναρκέμπορων (narcos).

https://youtu.be/oYAAcfYuwyU

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...