Ελληνοτουρκικά

Η Άγκυρα εκθέτει το Μαξίμου - Τσαβούσογλου: «Με την Ελλάδα συζητήσαμε όλα τα ζητήματα στο Αιγαίο» - O Τσίπρας δημιουργεί τετελεσμένα

Σε μια ύποπτη δήλωση για τις διπλωματικές επαφές Αθήνας-Άγκυρας σε σχέση με το Αιγαίο, προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Όπως είπε, Ελλάδα και Τουρκία συζήτησαν όλα τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή του Αιγαίου και συμπλήρωσε πως η Άγκυρα διατηρεί τα δικαιώματά της στην περιοχή αυτή.

Η εν λόγω δήλωση ίσως κρύβει πολλές παγίδες καθώς μετά από την επίσκεψη-φιάσκο του Τσίπρα στην Τουρκία, οργιάζουν τα σενάρια περί οπισθοχώρησης της Αθήνας στις τουρκικές διεκδικήσεις.

Μήπως ο κ.Τσίπρας με την επίσκεψη αυτή υποσχέθηκε παραχωρήσεις στην Άγκυρα; Με την ελληνική κυβέρνηση να έχει αποδείξει την αδιαφορία της για τα εθνικά μας θέματα, δεν είναι απίθανο να έρχεται μια συμφωνία με την Τουρκία στο μοντέλο των "Πρεσπών".

Ο κ. Τσίπρας πάντως, έχει ένα ιδιαίτερο πολιτικό ταλέντο... Ξέρει πως να δημιουργεί τετελεσμένα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σήμερα σε εκπροσώπους ΜΚΟ στην Αλικαρνασσό είπε ότι συζήτησαν με την Ελλάδα για όλα τα ζητήματα, την ώρα που η Τουρκία διατηρεί όλα της τα δικαιώματα στο Αιγαίο. Επίσης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι έφτασαν σε μία κοινή λύση με την επανεργοποίηση μηχανισμών ώστε να μην αυξηθεί η ένταση.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Open tv Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου επιβεβαιώνοντας ότι και τα δύο γεωτρύπανα, ο Πορθητής και το DeepSea Metro-1, θα πραγματοποιήσουν έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου στα νότια της Μεγαλονήσου.

«Στο θέμα του φυσικού αερίου και τα αποθέματα γύρω από την Κύπρο, δυστυχώς άρχισαν γεωτρήσεις παρά το ότι επιμείναμε να μην προβούν σε μονομερείς ενέργειες και παρά το αίτημά μας να τεθούν πρώτα υπό εγγύηση τα δικαιώματα και των Τ/Κ. Τώρα το γεωτρύπανό μας ο ‘Πορθητής’ πραγματοποιεί γεώτρηση στα ανοιχτά της Αττάλειας.

Θα το στείλουμε όμως κατευθείαν νοτίως της Κύπρου. Το ίδιο και το δεύτερο γεωτρύπανό μας, που θα έρθει τις επόμενες μέρες, θα το στείλουμε εκεί. Θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις σε εκείνη την περιοχή. Γίνονται όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες, πραγματοποιούνται σεισμικές έρευνες και θα προβούμε σε γεώτρηση στοχευμένα στα σημεία που έχουμε εντοπίσει», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Για το Κυπριακό ανέφερε ότι δεν κατάφεραν ένα επιτυχές αποτέλεσμα το 2017. «Η ε/κ πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί με την τ/κ πλευρά την εξουσία, την οικονομία και τις αρμοδιότητες. Τώρα, αν δεν αποφασίσουμε πρώτα τί θα συζητήσουμε, δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε ξανά διαπραγματεύσεις. Δεν θα περιμένουμε αιωνίως, εάν η ε/κ πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα με την τ/κ πλευρά. Εμείς θα κινηθούμε αναλόγως», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...