ΗΠΑ

ΗΠΑ προς Τουρκία: «Όχι» στην πώληση των Patriot, αν προχωρήσει η αγορά των S-400

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ουάσιγκτον απείλησε με τερματισμό της διαδικασίας πώλησης των Patriot και μπλοκάρισμα της συμμετοχής της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35.

Με τερματισμό της διαδικασίας πώλησης των πυραύλων Patriot, εφόσον η Τουρκία προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, απείλησε η Ουάσιγκτον, ασκώντας νέες πιέσεις προς την κυβέρνηση της Άγκυρας.

«Δεν θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στην πώληση των Patriot, αν προωθηθεί η πώληση των S-400» δήλωσε, μεταξύ άλλων, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ, μιλώντας στη «Hurriyet Daily News».

Ο ανώνυμος αξιωματούχος προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στις συζητήσεις Άγκυρας — Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ΗΠΑ πρότειναν την προμήθεια εκ μέρους της Τουρκίας των πυραύλων Patriot.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι, γιατί η τουρκική αγορά των S-400 θα θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 και πιθανώς θα συνεπάγεται, μέσω της νομοθεσίας μας, την επιβολή κάποιου είδους κυρώσεων» εξήγησε, επιπλέον.

Οι παραπάνω δηλώσεις επέρχονται λίγες εβδομάδας μετά τις διαβεβαιώσεις του εκπροσώπου του Ερντογάν ότι η παράδοση των ρωσικών S-400 δεν εμπλέκεται με την απόκτηση των αμερικανικών Patriot.

«Η θέση μας παραμένει αμετάβλητη: Θα κάνουμε ό,τι θεωρούμε απαραίτητο για να διασφαλιστεί η εθνική μας ασφάλειας. Η Τουρκία ενδεχομένως θα αγοράσει τους Patriot στο μέλλον. Αλλά αυτό θα είναι απίθανο, αν η εγκατάλειψη των S-400 συγκαταλέγεται στις προϋποθέσεις αυτή της προμήθειας» είχε υποστηρίξει ο Ιμπαχίμ Καλίν.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει την Τουρκία ότι εφόσον προμηθευτεί το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα, είναι πιθανόν να επιβληθούν κυρώσεις, ενώ στο «τραπέζι» θέτουν και το ζήτημα συμμετοχής της Άγκυρας στο πρόγραμμα ανάπτυξης των αεροσκαφών νέας γενιάς F-35.

sputniknews.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές