Υγεία

Ηπατίτιδα C: Άμεση εξέταση για τα άτομα που είναι γεννημένα από το 1945 έως το 1980

Οι περισσότεροι αδιαφορούμε για αυτές τις εξετάσεις λέγοντας τη γνωστή φράση "σε εμένα θα συμβεί". Οι ιατρικοί σύλλογοι, όμως, ενημερώνουν για τον κίνδυνο και καλούν για εξέταση για ηπατίτιδα C όσους είναι γεννημένοι από το 1945 έως το 1980.

H εξέταση για ηπατίτιδα C βγαίνει από σήμερα ως ειδοποίηση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται η ανάγκη εξέτασης για την ηπατίτιδα C όλων των ατόμων που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980, προϋπόθεση που βρίσκεται στο επίκεντρο της Επιτροπής για την υλοποίηση και παρακολούθηση του εθνικού σχεδίου δράσης για την εκρίζωση των ιογενών ηπατιτίδων στην Ελλάδα.

Πλέον οι γιατροί, με την καταχώρηση της επίσκεψης κάθε εξεταζόμενου που ανήκει στην παραπάνω ηλικιακή ομάδα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, βλέπουν αυτόματη ειδοποίηση η οποία τους ενημερώνει ότι ο εξεταζόμενος θα πρέπει να κάνει έλεγχο για αντίσωμα ηπατίτιδας C (εξετάσεις βιολογικών υλικών 2 – Α/Α 99, με ICD10 διάγνωση Z10.8).

Με τη μορφή αναδυόμενου παραθύρου, στην πλατφόρμα συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.) εφαρμόζεται στοχευμένη προσπάθεια προαγωγής του γενικού προσυμπτωματικού ελέγχου για τη νόσο.

Σημαντική πρωτοβουλία
Όπως σχολιάζουν από τον Σύλλογο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, αυτή η σημαντική πρωτοβουλία, με τη συμβολή των γιατρών, έχει ως στόχο τη μείωση της υποδιάγνωσης της ηπατίτιδας C, καθώς περίπου το 80% των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο δεν το γνωρίζουν. Αλληλένδετα, η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί το πρώτο βήμα για αναζήτηση της αποτελεσματικής θεραπείας που εκριζώνει τον ιό της ηπατίτιδας C.

Σημειώνεται ότι, η εκρίζωση της ηπατίτιδας C μέχρι το 2030, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, την οποία έχει δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσει και η χώρα μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά την προσπάθεια εξάλειψης της νόσου στην Ελλάδα, ως σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θέτει ως βασικές ενέργειες:

· τη μείωση της υποδιάγνωσης μέσω ελέγχου του γενικού πληθυσμού και ειδικότερα όσων Ελλήνων έχουν γεννηθεί
μεταξύ 1945 και 1980, καθώς και όλων όσων ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου

· τη θεραπεία των ασθενών με ηπατίτιδα C που οδηγεί στην εκρίζωση του ιού

Για τους παραπάνω λόγους, ευελπιστούμε ότι η ειδοποίηση για την αναγκαιότητα της εξέτασης, θα συμβάλλει σημαντικά στην ευαισθητοποίηση της ιατρικής κοινότητας αλλά και των ασθενών, οδηγώντας έτσι στη μείωση της υποδιάγνωσης, στη λήψη θεραπείας και μακροπρόθεσμα στην εξάλειψη της νόσου.

Ο σύλλογος

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται από το 2012 και είναι ο πρώτος σύλλογος ασθενών με νόσους του ήπατος στην Ελλάδα. Μέσα από την εμπειρία μας ως ασθενείς παρέχουμε υποστήριξη στους ανθρώπους που ζουν με ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C ή άλλα νοσήματα του ήπατος, καθώς και τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα ηπατιτίδων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...