Κόσμος

Εξοργισμένο το Κρεμλίνο με Άγκυρα - Τσαβούσογλου: «Υπό Ρωσική κατοχή η Κριμαία - Τουρκικά ΜΜΕ: «Μας στοχεύουν βαλλιστικοί πύραυλοι της Ρωσίας»

"Βρώμικα" παιχνίδια της Τουρκίας κατά της Ρωσίας έχουν εξοργίσει το Κρεμλίνο και όλα είναι ανοικτά το επόμενο διάστημα, ότι και να λένε κάποιοι.    

Η Μόσχα είναι εξοργισμένη με την νέα τουρκική ναυτική βάση στην Τραπεζούντα, αλλά και με τις σχέσεις Άγκυρας-Κιέβου.

Την ίδια στιγμή, τα τουρκικά ΜΜΕ είναι προβληματισμένα, ενώ κυκλοφορούν και τον ακόλουθο χάρτη με τιτλο: «Η χώρα μας, περιβάλλεται από ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους, και βρίσκεται κάτω από νέες απειλές»,

https://twitter.com/Acemal71/status/1092878108372451329

Ρωσικό γεωπολιτικό ινστιτούτο αποκαλύπτει όμως και τα υπόλοιπα σχέδια των Τούρκων κατά της Ρωσίας, οι αξιωματούχοι της οποίας δεν τρώνε «κουτόχορτο» ότι και να δηλώνει ο πρόεδρος της χώρας για τον φίλο του Ερντογάν.

Ρώσος ειδικός του ινστιτούτου αναφέρει πως φαίνεται ότι οι προσπάθειες να βρεθεί τουλάχιστον κάποια λογική στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έχουν τελικά μετατραπεί από ένα έργο απλά δύσκολο σε… απολύτως ανέφικτο.

Πριν κάμποσο διάστημα ο Ρετζέπ Ερντογάν κάλεσε τη Ρωσία από κοινού  να "καταπολεμήσουν  την ηγεμονία του δολαρίου".

Φαίνεται επίσης ότι μόλις χθες οι πρόεδροι των δύο χωρών ήταν αισιόδοξοι για τις προοπτικές οικονομικής συνεργασίας κατά την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου «Turk Stream».

Ενώ πολύ μεγάλη συζήτηση είχαμε σχετικά και με την κοινή δράση στη Συρία.

Μέχρι την επόμενη συνάντηση των ηγετών της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, μόνο μερικές εβδομάδες, όλα φαίνονταν ότι θα παρέμεναν ήρεμα σε όλα τα θέματα.

Την 1η Φεβρουαρίου όμως, πραγματοποιήθηκε στην Οδησσό η έβδομη συνάντηση της Ομάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού μεταξύ Τουρκίας-Ουκρανίας.

Αυτό ακούγεται καλό, αλλά  δεν είναι. Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον από αυτήν την συνάντηση έρχεται στην συνέχεια.

Μετά την εκδήλωση, δόθηκε μια  μεγάλη συνέντευξη Τύπου, δύο από τα "αστέρια" της οποίας ήταν, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ.Τσαβούσογλου και ο Ουκρανός ομόλογός του, Πάβελ Κλίμκιν.

Οι δηλώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της, δημιούργησαν περισσότερες και πιο σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το αν η Ρωσία πρέπει να ασχοληθεί πλέον με έναν τέτοιο "εταίρο" όπως η Τουρκία.

Πρώτα απ 'όλα, ο Τσαβούσογλου έκανε αρκετές συγκεκριμένες και σαφείς αντι-ρωσικές δηλώσεις. Όσον αφορά την Κριμαία, φυσικά.

Σύμφωνα  με αυτόν, η Ρωσία, από την οπτική της Άγκυρας,  έχει διαπράξει  "κατοχή" στην Κριμαία, η οποία είναι "έντονα καταδικασμένη" από την διεθνή κοινότητα και "δεν θα αναγνωριστεί ποτέ" ως ρωσικό τμήμα.

Ο επικεφαλής του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών τόνισε και πάλι ότι η χώρα του είναι "αποφασισμένη πραγματικά για την προστασία των Τάταρων της Κριμαίας", χωρίς να προσδιορίζει όμως με ποιον  τρόπο και με ποια συγκεκριμένα μέσα.

Επίσης επιβεβαίωσε ότι όλες οι τουρκικές εταιρείες "συμμορφώνονται αυστηρά με την απαγόρευση πρόσβασης στην προσωρινά κατεχόμενη Κριμαία".

Κατ 'αρχήν, όλες αυτές οι κατηγορίες των Τούρκων  για "προσάρτηση" και "κατοχή" εναντίον της Ρωσίας είναι αρκετές, ωστόσο η συνέχεια των δηλώσεων Τσαβούσογλου  είναι ακόμα πιο διασκεδαστικές.

Ο εκπρόσωπος της Άγκυρας δήλωσε στο ακροατήριο ότι η Τουρκία προτίθεται να «καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την απελευθέρωση των ουκρανών ναυτικών και των πλοίων που κατασχέθηκαν  από τη Ρωσία στο στενό του Κερτς».

Η λέξη κλειδί εδώ, κατά τους Ρώσους ειδικούς, είναι "αιχμαλωτίστηκαν".

Το ζήτημα του ποιοι προσπάθησαν και υλοποίησαν το «συμβάν του Κερτς» και για ποιους λόγους προσπάθησαν  να εισέλθουν σε αυτό, θα το αφήσουμε μετριοπαθώς πίσω από ειδικές αγκύλες.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου πάντα, ο Ρετζέπ Ερντογάν "έχει επανειλημμένα" στείλει στον Βλαντιμίρ Πούτιν τα "κατάλληλα αιτήματα".

Μέχρι στιγμής, η Άγκυρα δεσμεύεται αποφασιστικά να εξοπλίσει το Κίεβο, και να προετοιμάσει τους πολεμιστές του  πραγματοποιώντας  με αυτούς, όπως το έθεσε μυστηριωδώς ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, ορισμένες «κοινές πραγματικές ενέργειες» μέσω αεροναυτικών ασκήσεων. Επίσης θα δοθεί στον ουκρανικό στρατό "ειδική βοήθεια".

Μόνο που δεν μας είπαν με τι ανταλλάγματα για την Τουρκία.

Σχετικά με τη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα, ο υπουργός της Ουκρανίας ήταν γενικά αόριστος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνεργασία αφορά τα στρατιωτικο-βιομηχανικά συγκροτήματα των δύο χωρών. Όλοι όμως  ξέρουν τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Τέλος πάντων, πρόκειται για «κοινή ανάπτυξη» και μια άλλη «σοβαρή βοήθεια» των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας από την Άγκυρα, την οποία εκτίμησε ο Klimkin σε "δεκάδες εκατομμύρια δολάρια".

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Προφανώς κάτι πιο σημαντικό και μεγάλης κλίμακας από τις αγορά  από την Ουκρανία τουρκικών μη επανδρωμένων  αεροσκαφών Bayraktar σε πολύ χαμηλές τιμές.

Ωστόσο, ταυτόχρονα ο ΥΠΕΞ της Τουρκίαςκ.Τσαβούσογλου, εκτιμά τόσο πολύ το ρωσικό φυσικό αέριο  όσο και το πυραυλικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400, που είναι το καλύτερο στον κόσμο, ώστε να δηλώνει την Ρωσία ως "επιτιθέμενη" και "κατακτητή" στην Κριμαία. Και  δεν κοκκινίζει καν με αυτά που λέει.

Μήπως η Άγκυρα πραγματικά δεν καταλαβαίνει εναντίον ποιών ακριβώς πρόκειται να εξοπλίσει το Κίεβο με "δεκάδες εκατομμύρια δολάρια";

Δεν γνωρίζει το γεγονός ότι στη Μαύρη Θάλασσα είναι αδύνατο να έχει κάποιος φιλίες με την Ουκρανία και να μην στρέφεται κατά της Ρωσίας;

Ποια θα είναι  αυτή η συζήτηση  για τις «κοινές δράσεις» των ενόπλων δυνάμεων και των ειδικών υπηρεσιών των δύο χωρών;

Ενάντια σε ποιον;

Έχουν όμως ελπίδες αυτές οι τουρκικές προσδοκίες;

Νομίζουν οι Τούρκοι ότι θα περιμένουμε και πάλι μέχρι τη στιγμή που η τουρκική προδοσία θα πληρωθεί με τη ζωή  Ρώσων στρατιωτών; καταλήγει ο Ρώσος ειδικός που γνωρίζει ακριβώς τι λέει.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ